filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:91/172)

Ryba z groszkiem i kalafiorem 211

mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada(...)talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest to! Ryba z groszkiem Składniki: na 4-5 porcji 900 g filetów z gładzicy 150 g tarte bułki 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Groszkowe puree 400 g mrożonego groszku 100 g masła 10 listków mięty pieprzowej sól

codojedzenia
Kurczak w wiórkach kokosowych i ryż z ananasem 173

przeszkadzało to, że nie był tak miękki jak ryż biały. Kurczaka piekłam w niższej temperaturze, ale jeśli ktoś chce ładnie zarumienione mięsko, podaję temperaturę jak w oryginale. Kurczak: 2 filety z kurczaka 100-150g wiórków kokosowych ok. 4 łyżki mąki 2-3 jajka sól, pieprz Ryż: ryż 5-6 krążków ananasa z puszki sól czerwona cebula 1/4 szkl(...)mniejsze porcje. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyprawione mięso panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie 180) na 20-25 minut. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę i ananasa kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy olej

Smaki Na Talerzu
Kurczak z marchewką i ryżem dzikim 170

wierzę, że da radę i będzie dobrze :)). Teraz trochę o jedzonku. Tak lekko, bo kurczak i marchewka, do tego ryż dziki, który uwielbiam :)) Miłego dzionka Wam życzę :)) Składniki: 2 filety z kurczaka 4 większe marchewki 1 cebula natka pietruszki sól różowa pieprz masło klarowne 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia troszkę wody ryż dziki Cebulkę pokroiłam, wrzuciłam(...)cebuli, dodałam troszkę wody, przykryłam pokrywką i dusiłam, co jakiś czas mieszając. Marchewka nie do końca ma być miękka, bo później ja ją zapiekałam jeszcze z kurczakiem w piekarniku. Kurczaka  pokroiłam, do miseczki dałam łyżkę miodu, pokrojoną natkę pietruszki, pieprz i sól, dodałam kurczaka, wymieszałam. Podsmażyłam na patelni. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam marchewkę i kurczaka. Zapiekłam w piekarniku

kruche babeczki
Gyros z sałatą i frytkami + sosy majonezowe 535

keczupu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: sól, pieprz frytki + olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. oprószyć przyprawą gyros i odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Filety usmażyć na oleju, następnie pokroić wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu. Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka(...)Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia. Sos paprykowy: Po 2 łyżki majonezu, jogurtu, keczupu, paprykę wymieszać i doprawić do smaku. Frytki usmażyć lub upiec w piekarniku. Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka i frytki. Danie polać sosem czosnkowym i paprykowym

Smakołyki Asi
GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM NA CHIPSACH Z TOPINAMBURU 161

obiad i wiem, że nie będzie kręcenia nosem. Dodatkowo fajne jest to, że przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła sól morska pieprz 1 ząbek czosnku kilka bulw topinamburu olej(...)Pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem i oprószyć solą ziołową, dobrze wymieszać. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (po upływie połowy czasu, plasterki topinamburu odwrócić na drugą stronę). Łososia pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą morską ziołową i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny

Kuchnia w opałach
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 230

pośredniego). Dziś chciałbym zająć się pierwszą z tych metod i zaprezentować  rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut. składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 2 duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku sól, pieprz ewentualnie 100 g świeżej żurawiny sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy(...)uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy, cztery godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i rozgrzewamy patelnię o grubym dnie. Na rozgrzaną patelnię, układamy skórą do dołu pierś kaczki ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), przesmażamy ją przez trzy minuty i przewracamy

Miód i pieprz
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 254

rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku(...)pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut

VioletoweKucharzenie
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 211

warzywnym nadzieniem  SKŁADNIKI 2 filety z piersi z kurczaka8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej1/2 opakowania serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim1/2 ogórka zielonego1/2 czerwonej paprykisól, pieprz PRZYGOTOWANIE Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią(...)papryki pokrojonych w słupki. Zwijamy ciasno roladki i każdą zawijamy w dwa plastry szynki.Wkładamy do naczynia żaroodpornegoi wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 30 minutach odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut z termoobiegiem, aż szynka się przyrumieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka a la gyros 194

sera - 1 cebula  - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros - 6 łyżek majonezu - 6 łyżek ketchupu  - olej - sól, pieprz Wykonanie Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą. Usmażyć  na rumiano. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, osuszyć(...)żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo

Świat Smaku
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 172

Uwielbiam pieczone ziemniaki. W czasach szkolnych ziemniaki w skorupkach wrzucało się do ogniska i się je piekło  . Ahh, co to były za czasy :) Te pieczone

Domowa Kuchnia u Mamy
Ryba w warzywach 158

Padła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą

Polska Zupa
Sałatka strzępiasta z kurczakiem wg Siostry Anastazji 203

domu późno i bardzo głodni;) Bez zbędnych wstępów, zapraszam więc do zapoznania się z przepisem, może komuś z Was również przypadnie do gustu. 1 sałata strzępiasta 1 podwójny filet z kurczaka (moim zdaniem wystarczy 1 duża pojedyncza pierś) 100 g żółtego sera (dałam mniej) 1 pęczek rzodkiewek 4-5 kromek weki bazylia, oregano 2 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu(...)klarowane Wekę kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy suszoną bazylią i oregano. Skrapiamy oliwą. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (aż grzanki podpieką się na złoto). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni

Smaki Na Talerzu
Pieczony łosoś, dorsz i buraki, czyli trzywarstwowa rybna zapiekanka 200

skóry duży ugotowany lub upieczony burak 1 duże jajko sól, biały pieprz do smaku Do podania: 60g kaszy jęczmiennej pęczak ulubiona surówka posiekana zielenina np. natka pietruszki lub kolendra Filet z dorsza oczyścić z ości. Oprószyć solą i delikatnie białym pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kawałek łososia pokroić w kostkę (też wyjąć ości, jeśli są), mięso włożyć do pojemnika(...)dorsza w naczyniu żaroodpornym. Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do niego pianę ubitą z białka jaja i wyłożyć na pozostałe warstwy zapiekanki. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną pęczak (najlepiej al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaletą pęczaku jest to, że trudno go rozgotować. Przygotować surówkę

Dietolog
NALEŚNIKI WYTRAWNE Z KURCZAKIEM 266

pasty curry np. Czerwonej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE:   Filet z kurczaka myję dokładnie. Następnie kroję w kostkę doprawiam przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewam olej następnie dodaję kurczaka smażę na rumiano. Do kurczaka dodaje umyte i drobno posiekane(...)Odstawiam. Z podanych składników robię naleśniki. Na naleśniki dodaję łyżkę farszu a następne dodaję ser mozzarella. Zawijam w rulon lub kopertę. Można posypać serem żółtym. Zapiekam w piekarniku ok 5-6 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Co na obiad, może domowy , szybki ” Subway” 354

kilka liści sałaty lodowej lub kruchej kilka plasterków cebulki 3 ogórki korniszony 1 czerwona papryka sos , ja użyłam gotowego sosu hamburgerowego na bazie majonezu ( ale można dowolny ) odrobina oleju Filety z piersi kroimy w mniejsze kawałki , posypujemy przyprawą do kebabu , skrapiamy olejem i odstawiamy na chwilkę ( można posolić, ale w przyprawie zawsze jest sól, więc nie ma potrzeby, chyba(...)height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bułki, wstawiamy do piekarnika ,żeby się ładnie odgrzały i zrobiły chrupiące ( wystarczy na 5-6 minut w 200 C , najlepiej na oko żeby zbyt nie ściemniały ) . Ciepłe buły , przekrawamy wzdłuż , ale nie do końca , rozchylamy

Ogrodnik w podróży
Piersi kurze ze szpinakiem 173

patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor(...)zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Rolady z udźca indyka 212

Nasza propozycja obiadowa.     Składniki: -filety z udźca indyka -ogórki kiszone -marchewka -cebula lub szczypior -śliwki suszone -musztarda -przyprawy: cebula suszona, czosnek granulowany i niedźwiedzi, pieprz naturalny,                     papryka słodka, sól Mięso przyprawiamy przyprawami i odstawiamy na noc do lodówki. Rozbijamy tłuczkiem. Mięso smarujemy musztardą. Ogórki i marchew kroimy(...)śliwki w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na mięsie układamy śliwki, ogórki, marchew i cebulę. Zwijamy rolady. Sznurujemy. Wkładamy do woreczka do pieczenia, zapinamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 45-50 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Paluszki rybne 311

tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszone filety rybne kroimy w równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz(...)rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz nie będzie miała grubej i tłustej panierki. Smażymy na patelni lub pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego

MarcinChef
Łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku 178

ryż, etc. – stąd jego nazwa „mtabbag simach”, co oznacza rybę w warstwach. Składniki (2 porcje): 250g ryżu długoziarnistego Basmati Uncle Ben’s ok. 350 g fileta z łososia podzielnego na 2 porcje 800ml wody 1,5 łyżeczki soli 2-3 ziarna kardamonu laska cynamonu – kawałek ok. 2 cm 1/2 łyżeczki kurkumy   1 cebula(...)rodzynek 1 limonka 3 liście kaffiru 1 łyżeczka ziaren kolendry 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu grubomielonego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki oleju Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do ok. 180 stopni. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać kardamon, sól, cynamon i kurkumę. Wsypać ryż i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 7-8 minut, następnie zmniejszyć ogień

Pociąg Do Kuchni
Łosoś w sosie teriyaki z sezamem 162

powinnam zamarynować w tym sosie ale już nie było na to czasu. Wyszedł super i idealnie pasował z wybuchową sałatką . Składniki (dla 2 osób) 300 g łososia (ja miałam filet ze skórą) sól, pieprz olej 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki ziaren sezamu W naczyniu żaroodpornym rozprowadzam olej, układam rybę układam najpierw stroną(...)pieprzymy. Robimy mieszankę do polania. Sos teriyaki dokładnie mieszamy z płynnym miodem. Przyprawionego łososia polewamy dokładnie naszą miksturą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku pod przykryciem - u mnie folią aluminiową stroną matową do góry- przez 15 min góra dół, po tym czasie zdejmujemy folię i zmieniamy na termoobieg- pieczemy jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati
Limonkowiec 168

łyżek mąki ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Masa limonkowa 400 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z limonek sok z limonki filety z limonki do dekoracji 1 kieliszek spirytusu Poncz: ½ szklanki limoncello 1 kieliszek spirytusu Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miksować(...)wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła. Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier. Zostawić do wystudzenia

Cakes By Kejt
Zapiekane filety z kurczaka 344

startego sera żółtego marynata pikantna (może być kamis ) pieprz, sól oraz przyprawa z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem masło klarowane lub kilka łyżek oliwy z oliwek. WYKONANIE: filety kroimy na skos ( z jednego 3 szt., polędwiczkę na krążki), lekko rozbijamy rozbite wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc) pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i smażymy(...)masłem naczyniu żaroodpornym na każdym kawałku kładziemy usmażone pieczarki, na to łyżkę majonezu, posypujemy startym żółtym serem i przyprawą z suszonymi pomidorami teraz do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika na 20 min., gdy ser się przyrumieni danie gotowe

Kuchnia Beaty
Ryba po grecku (najlepsza) 159

mintaj, miruna czy inna ulubiona ryba) 3 łyżki mąki przyprawa do ryb (bez glutaminianu w składzie) 4 olej do smażenia sól pieprz tymianek bazylia oregano papryka słodka liść laurowy Filety pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Warzywa obrać. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Cebulę pokroić(...)mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodać pokrojoną w paski paprykę, liść laurowy, zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać kukurydzę, doprawić ziołami, sola i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200stC. Rybę obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć kawałki ryby, na wierzchu wyłożyć pozostałe warzywa, przykryć pokrywką

Obiad gotowy
Cebulowe kąski kurczaka 204

śmietanki 30% 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki czosnku granulowanego do smaku Przyprawa do mięsa do smaku Sól do smaku Bułka tarta do panierowania Płatki kukurydziane do panierowania Jak wykonać ? Filet z kurczaka umyć pokroić na małe kawałki 5/5 cm, przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z majonezem połączonym(...)czasie kąski panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą, docisnąć dobrze panierkę do mięsa, układać na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 40 minut aż panierka stanie się chrupiąca. Podawać ciepłe z dowolnymi dodatkami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
PIZZERINKI ZE ŚLEDZIEM i ŻURAWINĄ 216

wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Dodatki: Fileta śledziowego odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i koimy na piórka. Żurawinę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki: Ciasto(...)papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto ketchupem i układamy dodatki: cebulę w piórkach, kawałki śledzia, żurawiny suszonej i całość posypujemy startym serem. Wierzch możemy posypać majerankiem. Pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 154

Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.  FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA(...)lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy

Kuchnia Paulettes
Pieczony łosoś z pesto 195

słonecznika (lub orzeszków pinii) 3-4 cm kawałek sera grana padano lub parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz pomidorki koktajlowe (10-15 sztuk) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia nacieramy solą i pieprzem z obu stron i odkładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. W misie blendera umieszczamy bazylię, czosnek, słonecznika, ser i dolewamy(...)więcej oliwy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na łososia wykładamy pesto, rozprowadzamy równomiernie po całym kawałku ryby i posypujemy posiekanym koperkiem. Dookoła układamy pomidorki koktajlowe.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 15-20 min, w zależności od grubości ryby. Ja swój kawałek piekłam 17 minut, był ciemno różowy i soczysty. Po wyjęciu z piekarnika dzielimy

DefinicjaSmaku
Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem 201

parę minut po czym osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na oleju rozgrzanym z masłem. Naczynie do zapiekanek lub żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim filety. Na usmażone filety wykładamy liście szpinaku i drobno posiekany czosnek. W rondelku rozgrzewamy masło, gdy zacznie się pienić powoli wsypujemy mąkę ciągle mieszając (ja używam do tego trzepaczki balonowej) gdy składniki połączą(...)zmniejszamy ogień i gotujemy aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z serem. Gotowy sos wylewamy na rybę ze szpinakiem i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż sos uzyska konsystencję budyniu i delikatnie przyrumieni się na brzegach (ok 30 minut). Smacznego!!! Artykuł Ryba zapiekana ze szpinakiem i beszamelem pochodzi z serwisu

sierotka maRysia w kuchni
Pstrąg łososiowy zapiekany ze szpinakiem 167

łososiowego ( 1 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Ok. 1/3 opakowania fety Sok z ½ cytryny Otarta skórka z cytryny 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego ) Wykonanie: Każdego fileta kroimy wzdłuż na dwa kawałki. Przyprawiamy solą i otartą skórką z cytryny. Układamy w naczyniu do zapiekania, tak aby w środku pozostawić miejsce na szpinak. Na patelni odparowujemy szpinak(...)cytryny. Możemy również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety i kawałkami masła klarowanego. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 O C przez 20 minut. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Zapiekanka z łososiem 202

mleka sól pieprz pęczek koperku 100 g masła Przygotowanie Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu przekroiłem wzdłuż na połowę, a następnie na ukośne plasterki o grubości ok. ½ cm. Posmarowałem masłem formę do zapiekanek o pojemności 2,5 litra(...)użyć pieprzu ). Jajka wymieszałem z mlekiem ( im więcej mleka użyjemy tym bardziej zapiekanka będzie soczysta ), doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Polałem sosem przygotowaną zapiekankę , wstawiłem formę do nagrzanego piekarnika.  Piekłem 35 minut na 2 poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyłączyłem piekarnik , pozostawiłem w nim zapiekankę jeszcze ok. 10 minut polewając ją rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 165

czerwonego wina wytrawnego3 gałązki tymianku1 liść laurowy1 łyżeczka cukruszczypta pieprzu cayenne1 goździk1 marchewkanatka pietruszki50g masła25 g rodzyneksól i świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki i namoczone wcześniej rodzynki. Dodajemy mąkę oraz czerwone wino(...)minut, ciągle mieszając. Połowę sosu przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia i zalewamy pozostałym sosem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Wstawiamy karpia do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy i przekładamy karpia do naczynia

Smakowity Blog Kulinarny

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję