gałką muszkatołową. Jeżeli pure jest bardzo gęste i sztywne (choć nie powinno), dolać odrobinę mleka z gotowania. Odstawić, i trzymać w cieple, aby pure nie ostygło. Przygotowanie ryby Filety umyć, przełożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Rybę posolić i popieprzyć. W niedużej miseczce rozetrzeć masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i smażyć(...)rybę można polewać masłem). Rybę delikatnie przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, oprószyć bułką tartą, położyć na niej kawałki masła czosnkowego i wstawić pod opiekacz lub górną grzałkę piekarnika na 2-3 lub do czasu aż ryba nie będzie surowa, bułka się przyrumieni i będzie chrupiąca a masło się roztopi. Rybę natychmiast podawać na pure z selera
Codzienne Gotowanieobiad albo imprezę, są naprawdę proste i smakowite. Zatem do dzieła. Składniki (na ok 14-16 sztuk): pół opakowania makaronu Lubella Mini rurki 5 warzyw średniej wielkości pojedynczy filet z kurczaka cebula 6-7 suszonych pomidorów 200 g. groszku konserwowego 1 cebula 200 g jogurtu naturalnego 1 jajko kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz kolorowy, tymianek Makaron gotujemy(...)Mozzarellę ścieramy na tarce lub drobno siekamy, mieszamy z jajkiem, jogurtem i przyprawami. W silikonowych foremkach układamy makaron, wkładamy łyżkę kurczaka z warzywami i polewamy masą jogurtową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i pieczmy 30 minut. Smacznego Przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki
Cynamonowe szczęściekiszonych ogórków, przygotuję go niedługo i podzielę się z Wami przepisem . Litewskie kartacze (cepeliny) pol ecam na drugie danie >>> SKŁADNIKI: ok. 2 litry bulionu drobiowego 1 filet z piersi kurczaka 1 marchew 4 ziemniaki kawałek korzenia pietruszki 6 łyżek ryżu 1 łyżka kaszy jęczmiennej 1 niewielka cebula 4 ogórki kwaszone ok. 1/2 szklanki kwasu(...)sól i pieprz ziołowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ). Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę
Moja Książka Kucharskajajko 1 łyżka oleju Szczypta soli Na farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie) ½ słoika suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko Ponadto: 4 filety z morszczuka ½ cytryny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Składniki na naleśniki umieszczamy w misce miksera i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęsto(...)czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Rybę oprószamy solą oraz pieprzem i delikatnie skrapiamy cytryną. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zdejmujemy na talerz i chowamy do piekarnika włączonego na 50 stopni (zależy nam na tym aby nie ostygła). Na tą samą patelnię wlewamy nieco oleju z suszonych pomidorów. Cebulkę kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnie
Kolizje Smakówłyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym(...)olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez małe sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam do 180 °C. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Rybę przełożyłam do naczynia i równomiernie rozłożyłam na niej sos. Wstawiłam do piekarnika na około 15 minut. Kiedy wierzch się delikatnie zarumienił
Kuchnia u Krysifileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 1 ogórek 8 łyżek sosu czosnkowego Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich(...)Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy nam się nie rozpadną. Gotowe tortille zapiekamy w piekarniku w 190*C przez 5-7 minut (do momentu rozpuszczenia sera
VioletoweKucharzeniesera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania formy natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną(...)ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami
Wanilia i KardamonKuchnia kaszubska Składniki pół kg ziemniaków 3 żółtka 5 białek pół kostki masła 1 duża czerstwa pszenna bułka mleko 1 łyżka tartej bułki 4 świeże filety śledziowe (bez skóry) kapary gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem. Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem(...)bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką. Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut
R'n'G Kitchenzamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety. Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa) 2 jajka 1/2 szklanki mąki 50 g kokosu olej sól, pieprz Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać(...)panierować w tym mięso. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić lekko kotlety z obu stron dosłownie przez chwilę. Następnie przełożyć mięso na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika z górną grzałką nagrzaną do 200*C. Piec około 10 minut. Mięso można też upiec na samej patelni ale należy robić to powoli bo kokos łatwo się przypala
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w cienkie plasterki. Sos teriyaki/sojowy wymieszać z przyprawami. Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć(...)każdy kawałek oddzielnie - owinąć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze. Indyka piec w temperaturze 160 stopni C przez 110 minut. Jeśli chcecie jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Dopiero po tym czasie krójcie. Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie
kolorowotorcikowotymiankiem i cząbrem. Na górę każdego kawałka kładziemy niezbyt gruby (ok. 5mm) plasterek cytryny. Nadmiarową część cytryny rozkładamy na dnie naczynia. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do miękkości przez ok. 60 minut, przy czym na ostatnie 10 do 15 minut zdejmujemy przykrycie. Podajemy na ciepło, z sosem z pieczenia oraz(...)łyżki soku z cytryny do mieszanki sosu sojowego i oliwy, w której leżakujemy mięso. Cytryną możemy pokropić również pieczone ziemniaki jeśli to z nimi podajemy kurczaka. Pokrewne inspiracje Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-143 {margin: auto;} #gallery-143 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna PokusaSKŁADNIKI: 4 filety morszczuka mieszanka warzyw na patelnię sok z połowy cytryny oliwa z oliwek tymianek, słodka papryka, chili, sól, pieprz KROK 1: Filety rozmrozić, dokładnie osuszyć Z obu stron skropić dokładnie cytryną, posolić i popieprzyć Mieszankę warzyw rozmrozić lub samodzielnie przygotować (talarki ziemniaków, plasterki cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz(...)środku papirusu ułożyć warzywa, a na nich rybę Zawinąć dokładnie papirus na kształt cukierka, tak by ryba i warzywa były dokładnie przysłonięte papirusem Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec około 25 minut SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatemattradycyjnie a jednak troszkę inaczej. Jeśli więc jeszcze nie macie pomysłu co na dziś przygotować to zachęcamy to wypróbowania przepisu. Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula olej 2 jajka bułka tarta sól, pieprz 250 g sera żółtego 4 plasterki pomidora zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kotlety rozbijamy, oprószamy(...)doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy. Na usmażone kotlety nakładamy pieczarki, przykrywamy startym drobno serem żółtym i plasterkiem pomidora. Wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi (można do mikrofalówki). Gotowe posypujemy zieloną cebulką. Polecamy na niedzielny obiadek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRyba pod kruszonką. Użyłam czarniaka ale można go zastąpić inną np. łososiem. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: filet z czarniaka ok. 500 g, 2-3 kromki czerstwego pieczywa, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki natki pietruszki, 6 suszonych pomidorów, 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 1 cytryna, sól i pieprz. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem(...)masło, posiekane oliwki i pomidory, skórkę otartą z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszać i wstawić do zamrażalki na 15 minut. Zimną masę wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, po 7 minutach zwiększyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut, aż kruszonka będzie chrupiąca
SzczyptaSmaQzajmuje wiele czasu (a to mnie najbardziej przerażało), trzeba tylko uwzględnić większy zakup ryb przygotowując codzienny obiad. Ja wykorzystuję ryby (kupuję od razu więcej), które przygotowuję w piekarniku na obiad, świetnie sprawdza się ten przepis . Taka ryba po 15 minutach w piecu, jest gotowa do spożycia, bez panierek, zbędnego tłuszczu, itp. Wystarczy potem tylko dogotować ryż, podsmażyć marchew z cebulą(...)zajmuję się czymś innym..., najlepiej więc robić kilka rzeczy na raz, wówczas wydaje się, że wszystko robi się samo... :-) Składniki: - 350-400g smażonej, pieczonej, gotowanej ryby morskiej (najlepiej filet bez skóry), świetnie sprawdza się dorsz, mintaj, robiłam też z wilkiem morskim - 100g suchego ryżu (1/2 szklanki), u mnie Basmati - 3 szalotki - 2 ząbki czosnku - 1 średnia marchewka - 340g
Smaczne Zdrowe