filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:103/172)

Zapiekanka z dorsza i fenkułu 168

sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego 200 g śmietany 18 % gęstej 1 cebula 2 jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili(...)gorącą wodą. Na ziemniaki wykładam fenkuł, potem wylewam masę śmietanową, na to groszek zielony, układam kawałki ryby, posypuje je startym serem, i na wierzch układam zielone części pokrojone fenkułu. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam naczynie i zmniejszam na 180 stopni i piekę

wesoła kuchnia
sufleciki mięsno-serowe 86

zimno, nie wyjmujcie od razu z foremek.  Jeśli mam więcej czasu dodaję jeszcze groszek i paprykę. Można dowolnie kombinować z dodatkami.  Składniki na około 10 sztuk: podwójny filet z kurczaka 2 jajka 200 ml kefiru (lub maślanki) 1 i 1/2 łyżki mąki koperek i szczypiorek 200 g żółtego sera 70 g majonezu sól, pieprz 2 łyżki oleju(...)misce rozmieszać jajka, mąkę i kefir. Dodać pozostałe składniki (dwie łyżki sera odłożyć), wymieszać. Foremki nasmarować olejem i nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki. Wierzch posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20-30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ryba zapiekana w śmietanie 194

Polmlek Maćkowy tłuszcz do smażenia (masło, masło klarowane, w ostateczności olej) sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki do dekoracji Przepis na rybę zapiekaną w śmietanie  Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na kilka części i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło, masło klarowane lub olej) i smażymy rybę po około 2 minuty(...)zmięknie. Dodajemy śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką otartą z cytryny oraz gałką muszkatołową i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut.  Rybę zapiekaną w śmietanie podajemy z nie paloną kaszą gryczaną lub ziemniakami. Ryba zapiekana w śmietanie

Cztery Fajery
papryki faszerowane 121

stole. Niedzielny schabowy ustąpił jej miejsca.  Najbardziej lubimy taką z pikantnym wypełnieniem i sosem czosnkowym. Takie danie choć jest sycące nie jest ciężkie.  Składniki: 4 papryki cebula filet z kurczaka 3/4 szklanki ryżu kilka różyczek kalafiora kilka pieczarek lub kurek łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich(...)kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać ryż, pokrojony kalafior, koncentrat, starty czosnek i przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym i lekką sałatką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pijany łosoś 163

łososia w towarzystwie pachnącej cytrusami pasty koperkowej z migdałową nutą podanej na chrupiącej bagietce. Smakuje rewelacyjnie i wygląda niezwykle elegancko. Idealne danie na romantyczną kolacje we dwoje. Składniki: 400g fileta z łososia 4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka soli 4 łyżki ginu 2 pęczki kopru 1 cytryna Pasta koperkowa: sok z 1 cytryny(...)aluminiowej i posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. 2.  Pasta Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy

Szalona Kuchnia Eweliny
Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami 115

kurczaka Liść lubczyku (suszony) Natka pietruszki (suszona) 30 g masła 15 młodych małych ziemniaczków 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka świeżej natki pietruszki ½ puszki kukurydzy 200 g żółtego sera Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką. Ziemniaki obieramy(...)masła.  Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści

VioletoweKucharzenie
Filety kurczaka pieczone w wiórkach kokosowych - fit schabowe. 445

komentarzach. Składniki: filety piersi kurczaka - 2 sztuki  sok wyciśnięty z 1 cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka 100 g wiórków kokosowych 1 jajo 50 ml mleka Wykonanie: Filety porozcinać na cienkie kawałki. Można je następnie rozbić tłuczkiem, a można pozostawić w takiej nierozbitej postaci - wedle uznania.  Do naczynia włożyć osuszone mięso, dodać sok z cytryny, sporą(...)mięso najpierw zamaczając w mieszance jajka i mleka po obu stronach, a następnie zanurzając w wiórkach,także obustronnie.  Pieczemy na papierze do pieczenia, w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku po 10-15 minut z każdej strony, by kotlety nabrały rumianego koloru.  Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Filet z indyka z bułeczkami naleśnikowymi 170

rozbite jajka - u nas było to 16,5 dkg -ważymy tyle samo mąki pszennej, czyli 16,5 dkg -odmierzamy 165 ml mleka -sól, pieprz i olej     Fileta przez 2-3 godziny moczymy w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego, czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę czosnku.    Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy. Posypujemy papryką(...)jajka z mąką, odrobiną soli pieprzu, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Do zagłębień w formie wlewamy olej tak, aby przykrył tylko dna zagłębień. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 185 st. C, wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze

Maminek kulinarny
Pieczeń z indyka na specjalne okazje 221

sprawdzi się idealnie na świąteczny obiad, lub inne wyjątkowe okazje. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył niecały kilogram. Użyłem do niego 4 ząbki(...)obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

MarcinChef
Fajitas inaczej... czyli obiadowy sposób na kurczaka 161

cytryny lub limonki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 3 łyżeczki przyprawy gyros oliwa do smażenia sól i pieprz  kasza bulgur do podania Przygotowanie:   Filet oczyszczamy, kroimy na paski,skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki, oprószamy przyprawą gyros i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę.  W tym czasie kroimy obydwie papryki(...)także szklimy.  Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni,a na oliwie na , której się smażyły obsmażamy kurczaka.  Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i przed podaniem opiekamy w piekarniku około 10 minut.  Ja podałam danie z kaszą bulgur, ale można podać jak standardowe fajitas czyli w tortilli z sosem i dodatkiem sałat

Bon appetit mon amie
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 180

mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy.  Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki(...)ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut

VioletoweKucharzenie
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 154

imbirem zapewne każdy zna!), ale również dodaje charakteru potrawom, zaostrza ich smak, dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka).Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne.Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne(...)mleko- 120 ml* suszony imbir- 1,5 łyżeczki* imbir kandyzowany- 45 g* proszek do pieczenia- 1 łyżeczka* soda- 1 łyżeczkaLukier:* cukier puder- 1/2 szklanki* sok z cytryny- 2 łyżeczkiCiasto:Piekarnik nagrzać na 180 stopni.W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony imbir.W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, kremową masę i wbijać jajka po kolei, nie przerywając

Kraina Miodem Płynąca
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 167

Składniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka(...)grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć.  Smażyć  w kolejności

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z kurczaka z papryką i mozzarellą w szynce parmeńskiej 148

Eleganckie, owinięte szynką dojrzewającą, roladki z kurczaka, skrywające w swoim wnętrzu czosnkowo-pietruszkowe masełko, pieczoną paprykę oraz mozzarellę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g

Smaki Na Talerzu
Rolada drobiowa z warzywami 132

rozłożyć na folii, tak by jeden zachodził na drugi i powstał jeden duży kawałek mięsa. Dobrze oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Układać na filecie warstwami warzywa. Ser podzielić na trzy części, jedną wymieszać z rozdrobnionym widelcem brokułem, drugą część, posypać brzeg mięsa, następnie reszta warstw, ułożonych obok siebie. Warstwy: 1 ser żółty(...)odstawić na godzinę do lodówki. Następnie zdjąć folię, roladę obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć roladę do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok. 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Śledź na trzy sposoby 151

angielskim. Składniki przełóż do słoika, zalej dwoma rodzajami oleju. Odstaw do lodówki, najlepsze są następnego dnia.     Śledź po skandynawsku   Składniki:   600 g filetów śledziowych w oleju 2 małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku(...)niewielkie kawałki. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę, drugą przekrój na pół i opal nad palnikiem (można też na suche patelni, w piekarniku). Do rondelka wlej wodę. Dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu

kuron.com.pl
Pstrąg w warzywach na słodko 102

łyżki miodu (dałam 5 łyżek) spora garść rodzynek sok z 1 cytryny vegeta goździki (dałam 4 duże) cynamon (2 łyżeczki) mąka, olej, sól Dzień przed przyrządzeniem potrawy filety posypać vegetą, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Następnego dnia obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na olej(...)miękkości. Gdy zmiękną dodać przecier pomidorowy, miód, rodzynki, goździki, cynamon, doprawić w razie konieczności solą i zagotować. Tak przygotowanymi warzywami zalać rybę w naczyniu i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Smacznego! Artykuł Pstrąg w warzywach na słodko pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz zapiekany pod musem z jabłek 145

ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje dorsza 1 kg jabłek (szarej renety/antonówki)   +  1 łyżka mąki 1 szklanka soku z jabłek 2 łyżki masła ghee skórka otarta(...)blenderem, dodać skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą  i szczyptą cukru  jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekane roladki z kurczaka i bakłażana z suszonymi pomidorami 173

Filet z kurczaka ( dowolna ilość ) Sól Pieprz Czosnek granulowany Pomidory suszone w oleju Mąka Jajko Bułka tarta Wykonanie: Bakłażana kroimy w plastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również kroimy w plastry ( jak na kotlety ) i lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Plastry bakłażana grillujemy lub przesmażamy na patelni z niewielką ilością(...)bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem ( od pomidorów ). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut, aż zaczną się rumienić. Inna opcja jest tak, że smażymy je z każdej strony na patelni. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Łosoś pieczony 135

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 4 kawałki fileta z łososia 1 cytryna 1/3 kostki masła koperek ząbek czosnku natka pietruszki sól, czarny pieprz słodka papryka Wykonanie: Łososia myjemy i nacieramy słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ważne, aby naczynie było(...)następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym dodajemy po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki. Następnie masłem ziołowym zalewamy rybę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 min – lub krócej

psgotujemy
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 344

Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka  MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren(...)mieszamy. WYKONANIE: mięso kroimy na równe kawałki i marynujemy przez całą noc, następnie nadziewamy na patyczki na przemian: mięso-papryka-cebula, następnie smarujemy szaszłyki pozostała oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni

Kuchnia Beaty
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem i jałowcem 268

długim pieczeniu w wysokiej temperaturze będą praktycznie pozbawione działania.Jeśli planujecie wersję obiadową to wspaniale smakuje z dodatkiem pieczonych jabłek - do brytfanki dorzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki.Składniki:filet z piersi indyka około 1 kgsuszony tymianek  2 łyżeczkiszyszkojagody jałowca 5-6 sztsól pół łyżeczkiolej (rzepakowy lub oliwa z oliwek)Przygotowanie:Mięso posolić. Jałowiec i tymianek rozetrzeć w moździerzu(...)takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu

głodny alergik