keczupu), masła, miodu/cukru/soku klonowego można wylać na upieczone skrzydełka i podać. Wtedy mówimy o sticki buffalo wings. My jednak wolimy obtoczyć skrzydełka w sosie i wstawić jeszcze raz do piekarnika, żeby glazura przywarła do mięsa. Gwarantujemy, że Wasze dziecko będzie się zajadać kurczakiem, samodzielnie ogryzając kostki trzymane w rącze, metodą a la Kwicoł. Środa: Spaghetti al ragu W Polsce zazwyczaj(...)większość nie je. Czwartek: Kurczak słodko kwaśny stir fry To danie to zawsze stuprocentowy pewniak. Wychodzi zawsze, jest zawsze pyszne, a przy tym wymaga tyle pracy co pokrojenie filetów z kurczaka w kostkę. Usmażone w pysznym sosie mięso można podać z ryżem, makaronem ryżowym lub pszennym. To kolejna potrawa, w której można przemycić warzywa. Piątek: Quishe z paprykami, szpinakiem, truskawkami
Niedzielny kucharzposiekanej natki pietruszki i Bazyli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 10 dag sera żółtego tartego Masło do wysmarowania naczynia PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników smażę naleśniki. Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Na rozgrzany olej przekładam mięso ,smażę na rumiano. Następnie dodaję cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę. Ugotowane brokuły kroję drobno(...)cebulę.Doprawiam. Duszę ok 3-4 minut i mieszam. Naleśniki przekładam do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Następnie zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzch posypujemy serem żółtym. Piekę w piekarniku ok 25 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkitartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1. Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę(...)Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą lub zwykłą torebką śniadaniową i drobno rozbijamy. Następnie każdą część doprawiamy(...)wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju sosy jogurtowe czy po prostu ketchup. Smacznego
Cooking Monsterktóra świetnie komponuje się z całością. Świetnym dodatkiem jest tutaj ryż albo opiekane ziemniaczki. Koniecznie wypróbujcie! Gwarantuję, że będziecie oblizywać się ze smakiem, tak jak ja! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z dorsza – 1 szt PRZYPRAWY: * limonka * korzeń galangalu * korzeń imbiru * trawa cytrynowa * sos sojowy * cukier trzcinowy * cebula dymka / zielona część * papryczka chili * sól , pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * świeży(...)pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną papryczką chili oraz dymką. Obok układamy pomidorki koktajlowe i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy gorące ze świeżym ogórkiem i zielonym groszkiem – w razie potrzeby doprawiamy do smaku! Smacznego
Ostra na Słodkomaslo klarowne do smażenia Wykonanie Jogurt mieszamy z solą i sodą. Mąke przesiewamy na stolnice ,lub do miski,dodajemy roztwór ,mieszamy i zagniatamy ciasto nie za twarde. Wypełnienie: Filet zemleć ,cebulę drobniutko posiekać.Dodać sól, pieprz do smaku i wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka . Na środek , każdego koło w środku umieścić paluszek .Teraz na to wszystko położyc(...)maśle ,lub olej na małym ogniu. Usmażony odsączyc na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu...ja smażyłam na małej ilości tluszczu po 2minuty z ,każdej strony ,a następnie włożyłam do piekarnika na 6 minut. Przepis ze strony : Food.ua
w mojej kuchniryba jest naprawdę rewelacyjna! Pistacje nadają jej charakterystycznego smaku, który nie wymaga zbyt wielu przypraw. Panierka jest chrupiąca a ryba delikatna i rozpływająca się w ustach. 300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła 1/2 cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może być zwykły(...)posypać pieprzem. Następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem). Rybę obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką pietruszki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut w 180 stopniach
Di gotujegranulowanego czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety z łososia bez skóry (każdy ok. 150-200 g) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) pół łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki kurkumy(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego'; document.write(" "); Frytki z batatów: Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bataty/pataty obieramy za pomocą obieraczki i kroimy na grube frytki. Wrzucamy do dużej miski. Do małej miseczki lub filiżanki wlewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy do niego przyprawy
Poezja smakufilety z halibuta, 6 łyżek siekanych ziół (koperek, pietruszka, tymianek), skórka otarta z 1 cytryny, sok z 1/2 cytryny, oliwa, masło, sól, pieprz Rybę umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem. Zioła wymieszać ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę. Na rybie(...)ułożyć zioła i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni. Przełożyć rybę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać tłuszczem z patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z puree z bobu i pomidorami. zastawa
królestwo garówciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku. Pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy(...)wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser. Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut
VioletoweKucharzenieszynki (szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej). Piersi kurczaka to popularne i lubiane mięsko, chętnie przeze mnie wykorzystywane w różnych potrawach. W szynce szwarcwaldzkiej zawinąłem podłużne, dosyć chaotycznie wycięte, grube plastry takiego fileta (bez rozbijania – czyli cicho, czysto, szybko i przyjemnie). Oczywiście, aby było ciekawiej w środku muszą znaleźć się również dodatki – jakie to już kwestia gustu (lub zawartości lodówki(...)lekką zakładką). Mięso w środku posolone bardzo delikatnie – szynka ma bardzo intensywny i słony smak. Roladki zapiekałem w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym piórkami cebuli i odrobiną oliwy na dnie, w piekarniku (180 st, ok 45 minut). Całe danie podałem z kaszą jęczmienną, ugotowaną i podsmażoną z ulubionymi dodatkami (cebula, czosnek, troszkę zieleniny lub ogórek kiszony). Artykuł Roladki z piersi kurczaka
Ugotuj to sam ...Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb
Monia miesza i gotujenieskomplikowane, ale bardzo pyszne potrawy. Dziś podzielę się przepisem na placek drobiowy z mozarellą, który idealnie nadaję się na obiad, kolacje a nawet śniadanie Spróbujcie Składniki: – 300g ugotowanych filetów z piersi kurczaka – 150ml mleka – 2 jajka – 100g twardej mozarelli ( może być każdy inny twardy ser wg uznania) – 50g mąki pełnoziarnistej – garść posiekanej zieleniny(...)wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być rzadkie, lejące się. Formę ( 16cm) posmarować masłem ( ja piekę w silikonowej formie, więc niczym nie smaruję). Przelać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego Artykuł Placek drobiowy z serem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineSkładniki: (na 8 porcji) - filet z piersi kurczaka (400 g) - papryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć(...)wymieszać z otrębami, jajami i wodą, posolić odrobinę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć gotowe mięso, szpinak i paprykę, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 min w 180 o C Całość: 1780,8 kcal (B:155,7g W:168,3g T:53,9g) 1 porcja: 223 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaszajmuje dużo czasu. Najlepiej użyć termometru, aby mięso się było właściwie upieczone. Idealna temperatura upieczonego mięsa to 60 – 62 stopnie. Pieczona pierś kaczki Składniki: na 4 porcje 4 filety z piersi z kaczki ze skórką, około 800 g 1 łyżeczka soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1½ łyżeczki suszonego tymianku Sos z czerwonego wina 1 szalotka(...)zielona sałata sos vinegret Piersi kaczki natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij skórkę. Rozgrzej patelnię i ułóż mięso skórką do dołu. Smaż mięso przez 6 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 130ºC. Przełóż mięso do brytfankę, skórką do dołu, wciśnij termometr i piecz aż mięso uzyska temperaturę 60 – 62 ºC. Ugotuj sos. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij
codojedzenia