przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już na targowiskach bób świetnie by tu pasował. Paellę przyozdobiłam paseczkami grillowanej papryki, czy nie wygląda to uroczo?:) Oto moja pierwsza w życiu paella - paella(...)Składniki: 2 czerwone papryki 1 cebula 1 papryczka chilli oliwa 1 nieduża cukinia 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 200 g sezonowych warzyw (u mnie zielona fasolka i groszek, może być np. bób) szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton 200 g ryżu do paelli np. bomba lub, jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 600 ml wody
Chilli Czosnek i Oliwachilli w proszku lub płatkach) 3-4 pieczarki 150 g piersi z kurczaka 1 pomidor pół limonki 1 puszka mleka kokosowego 0,5 l bulionu drobiowego garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 50 g makaronu sojowego 1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry 1,5 łyżeczki sproszkowanego curry pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki ziaren(...)pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy , by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę, a po chwili makaron sojowy. Próbujemy i w razie potrzeby dosypujemy trochę soli. Gotujemy kilka minut i gotowe! Zupę po przelaniu do miseczki posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem. Pamiętamy o wyjęciu
Zakręcony Wideleccebuli · 1 mała marchewka · 1/2 papryki · garść mrożonej fasolki szparagowej · 1 ząbek czosnku · ½ papryczki chilli · 4 plastry ananasa(...)się przypali a mięso się nie usmaży). Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy na bok. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy aż zgęstnieje. Podajemy
Mania Gotowaniasosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną i buraczkami , Klopsiki ze szpinakiem w sosie śmietankowym z ryżem lub kaszą Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym gulasz z kiełbasą i warzywami Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Jajka w sosie chrzanowym Roladki z kurczaka Cevapcici w szynce Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem . Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym z kuskus, groszkiem i marchewką(...)patelni Jajka z kiełbasą i papryką. Szakszuka z kiełbasą i papryką Ryba smażona panierowana w mące Ryba w cieście naleśnikowym Ryba w cieście piwnym Chilli con carne . Błyskawiczna fasolka po bretońsku Makaron z zielonym pesto z pietruszki i rukoli Penne z pesto z rukoli Makaron z boczkiem i szałwią makaron z kiełbasą smażone kiełbaski z cebulą . Sos paprykowy z mięsem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 14 podudzi z kurczaka 5 czerwonych cebul 6 pomidorów 2 główki młodego czosnku 2,5 kg młodych, małych ziemniaczków 4-5 młodych marchewek 1 cukinia 600 g zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich sok z połowy limonki 200 g śmietany 30% 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. wody sól i świeżo mielony(...)Pomidory sparzamy, kroimy na 6 części (pozbawiając je przy tym ogonków i pozostałości po nich). Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy w ćwierć plasterki, a marchewkę kroimy w plasterki. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówkę (tylko tą, która trzymała ją na krzaczkach). Można ją pokroić, ja zostawiłam cale strączki (zgodnie z życzeniem Zuzi). Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Młode, małe
Kolorowy Przepisownikstanowić pyszne i dietetyczne śniadanie lub kolacje, a nawet obiad w pracy. Polecam! Składniki na 2 porcje sałatki: 2 garści mieszanki sałat 3 jajka 100g fasolki szparagowej (może być mrożona) 200g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebulka garść czarnych oliwek 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Mięso: 200 g filetu z indyka (u mnie polędwiczki) Przyprawy(...)rękaw, mięso polewamy powstałym sosem i odkładamy do wystygnięcia *** *** Na dużym talerzu wykładamy sałatę *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na sałacie dookoła talerza *** *** Fasolkę gotujemy do miękkości, studzimy i wykładamy na talerz *** *** Pomiędzy jajkami oraz na środku talerza układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz piórka czerwonej cebulki *** *** Na środku talerza wykładamy pokrojonego
Blog z Apetyteminna, jędrna, po prostu smakuje inaczej od naszych tradycyjnych marynat . Ten seler musi być czuć i musi być widoczny, ma być go więcej niż ogórka. -ogórek gruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula(...)intensywny, że moja teściowa kruszyła je zawsze na świeżym powietrzu nie wąchając zbytnio, gdyż mówiła, że można zasnąć na amen. To nie jest żart! - NIE CEBULA i NIE FASOLKA tym razem! A caly sekret to ten seler naciowy od serca ! Zmienia kompletnie smak! A z cukinią to już rarytas. Wykonanie tak pierwszej ,jak drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy
Z Kuchni Do KuchniPorcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka SKŁADNIKI NA KLUSKI 800 g ziemniaków 1 jajko(...)wszystkie składniki, jeżeli zaś małą, to mięso wraz z tłuszczem należy przelać do większego garnka. Ogórki konserwowe , paprykę i pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Do brytfanny z mięsem dodać fasolkę szparagową, ogórek konserwowy, pieczarki i p aprykę (wody z papryki i ogórków nie wylewać). W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę na kluski. Wrz ucić je do wrzątku, poczekać
Passions hobbies lifepokrojone w talarki 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej 50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki 100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej 2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do woka uprażony sezam Sos hoisin(...)stopni C, w celu podtrzymania temperatury. Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka kilka dużych plastrów wędzonego boczku kilka ulubionych cienkich kiełbasek – wędzonych, parzonych lub surowych 2 średnie pomidory duża garść ciętej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Pomidory rozkrajamy na połówki. Nacieramy na całej powierzchni oliwą (najlepiej(...)wyłączamy ogień i pozostawiamy jajka na patelni przez kolejne kilka minut, aby się do końca ścięły. Pod koniec posypujemy lekko solą i pieprzem. Równolegle do przygotowania pozostałych składników gotujemy fasolkę – wrzucając ją do mocno gotującej się dość dużej ilości osolonej wody. Gotujemy na al dente (nie rozgotowujemy!) najlepiej bez przykrycia przez kilka (mrożona) do kilkunastu (świeża) minut. Na talerze wykładamy
Kulinarna Pokusaprzepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka kilka dużych plastrów wędzonego boczku kilka ulubionych cienkich kiełbasek – wędzonych, parzonych lub surowych 2 średnie pomidory duża garść ciętej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Pomidory rozkrajamy na połówki. Nacieramy na całej powierzchni oliwą (najlepiej(...)wyłączamy ogień i pozostawiamy jajka na patelni przez kolejne kilka minut, aby się do końca ścięły. Pod koniec posypujemy lekko solą i pieprzem. Równolegle do przygotowania pozostałych składników gotujemy fasolkę – wrzucając ją do mocno gotującej się dość dużej ilości osolonej wody. Gotujemy na al dente (nie rozgotowujemy!) najlepiej bez przykrycia przez kilka (mrożona) do kilkunastu (świeża) minut. Na talerze wykładamy
Kulinarna Pokusaposypujemy tymiankiem :). Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 minut.Zapach przy pieczeniu nieziemski :D. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zajadamy. Ja podałam jeszcze z żółtą fasolką szparagową :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamarchewki · 150 g pędów bambusa · 110 g fasolki szparagowej · 150 g papryki (1 duża lub dwie małe) · 500 g dyni(...)ziemne na dość mocnym ogniu parę minut i odstawiamy do ostygnięcia. Musimy też przygotować warzywa. Dynię i bataty kroimy w równą, mniej więcej centymetrową kostkę. Podobnie kroimy paprykę, natomiast fasolkę kroimy na 3, a marchewkę w słupki. Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty, a następnie dodajemy batat i dynię , a po wymieszaniu dodajemy pomidory. Całość zalewamy szklanką bulionu
Bazując na smakułyżka oleju sezamowego Biolevita 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 pęczki szparagów (nie miałam więc nie użyłam, za to dołożyłam zieloną fasolkę szparagową) 1 puszka (400 g) mleczka kokosowego limonka Przepis zaczyna się od doprawienia kurczaka, który jest już wytrybowany, a tutaj łoppsi! Mój kurczak wciąż ma kości, co więcej nie wiem(...)odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam palnik. Kładę kurczaka na rozgrzaną patelnię, polewam
Brzuszki Łakomczuszkimąki do smażenia: 1 łyżka oleju roślinnego MAKARON I WARZYWA - 1 szalotka albo inna nieduża cebula 2 ząbki czosnku 100 g zielonego groszku mrożonego 100 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej 100 g mini marchewki mrożonej 100 suchego makaronu - u mnie makaron świderki z soczewicy 200 ml wody 1/2 łyżeczki tymianku suszonego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)całość listkami natki pietruszki. Smaczna Pyza radzi: w tym przepisie wykorzystałam warzywa mrożone, bo to szybsza i wygodniejsza opcja, szczególnie zimą. Ale w sezonie można wykorzystać warzywa świeże - strąki fasolki szparagowej pokrojone na 2-3 części, marchewkę pokrojoną w kostkę i łuskany groszek lub strączki groszku cukrowego. Można też dorzucić inne warzywa - różyczki kalafiora lub brokuła, kawałki papryki
Smaczna Pyza