Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 młode marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? kilka liści selera ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywneg(...)kostkę. i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. ? Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. ? Posypać posiekaną natką pietruszki
To co kochamlekka i niskokaloryczna. Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń selera 2 strąki czerwonej papryki średnia cukinia około 2l bulionu warzywnego pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz(...)Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy
Pyry na GazWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany(...)kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne 10 minut. Zupę odstawiam z ognia, wlewam do niej wcześniej zahartowaną śmietanę i dodaję posiekaną zieleninę
JejKuchniaMoja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 młode marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • kilka liści selera • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • opcjonalnie(...)smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować
To co kochamsprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego(...)szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie
Kto ugości moich gości?dusi pod przykryciem. Jedno i drugie danie jest wyśmienite, risotto jednak wymaga obecności przy patelni, paella niekoniecznie. Moja dzisiejsza paella jest dość nietypowa, dodałam do niej fasolkę szparagową i ciecierzycę ale dzięki temu ma głęboki, niepowtarzalny smak. Zobaczcie również Hiszpańską paellę z małżami. Zapraszam na paellę. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemarchewki · 1 papryka żółta · 1 papryka czerwona · 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej · Kawałek korzenia Imbiru · Olej do smażenia · Sól(...)nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw. 4. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy. 5. Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw
Kulinarna ChwilaSkładniki foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna(...)pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie
mojej kuchniSkładniki foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna(...)pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie
w mojej kuchnidaniem w naszej kuchni. * Pasta curry- mamy trzy rodzaje- żółta- najmniej ostra, zielona- średnia I czerwona bardzo ostra. Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati 250 gr mięsa mielonego 100 gr fasolki szparagowej 100 gr kukurydzy ( baby ) 200 gr pieczarek 1 kiełbasa - podwędzana 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju 400 ml rosołu z kostki kurczakowej Wykonanie: Cebule(...)paste curry- mieszamy. Wrzucamy ryż. Odsmażamy ryż ok 2 min. Dolewamy bulionu kurczakowego, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 10 min. Po 10 min dodajemy kukurydzę I fasolkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody. Przykrywamy I dusimy nastepne 10 min. Dodajemy pieczarki. Mieszamy , zostawiamy na ogniu 2-3 min I obiad gotowy. :) Obiad możemy podać z dipem
Smaki Edytyśrednia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 – 2 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju około 75 ml śmietany roślinnej(...)mielonej kolendry, kozieradki i suszonego lubczyku (opcjonalnie), czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Marchewkę pokroić na średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć
Even Better Foodśrednia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 4 – 5 większych różyczek brokuła około 2/3 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 – 2 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju około 75 ml śmietany roślinnej(...)mielonej kolendry, kozieradki i suszonego lubczyku (opcjonalnie), czarny pieprz i gałka muszkatołowa do smaku Marchewkę pokroić na średniej grubości plasterki lub półplasterki, pora na półplasterki, czosnek na cienkie plasterki, fasolkę pokroić na około 3-cm długości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać marchewkę, pora oraz czosnek wraz z liściem laurowym i zielem angielskim – posolić i podsmażyć
Even Better FoodSkładniki: -patisony małe -kilka pomidorków koktajlowych -3-4 nieduże marchewki -5 małych cebul -garść fasolki szparagowej -zielone gałązki selera -kilka ziaren pieprzu kolorowego -kilka ziaren kolendry -kilka liści laurowych Zalewa: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 l wody przegotowanej -1 szklanka (220 ml ) octu 10% -1 szklanka ( 220 ml ) cukru -1 łyżka soli Marchewkę i fasolkę gotujemy na półtwardo. Patisony malutkie wkładamy do słoika w całości, większe przekrawamy na pół lub ćwiartki. Do słoika wsypujemy przyprawy i układamy warzywa na przemian. Składniki zalewy zagotowujemy. Wypełniamy
Kulinarne przemysleniaobiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Gulasz: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 50g masła, 500 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko(...)zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasipyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 małego selera - por - imbir - 200g fasolki szparagowej - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej kokosowy - sól, pieprz - papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki(...)praskę ząbki czosnku po czym dodajemy pokrojone w cienkie słupki marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez około 10 - 15 minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski, fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru
Pan i Pani Smith w kuchni