fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:146/256)

Filet z kurczaka z fasolką szparagową w kremowym sosie 144

Polecam podawać z młodymi ziemniaczkami. Pysznie J Składniki: Na 5 porcji: 5 pojedynczych jednakowej wielkości filetów z kurczaka 15 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach 1 cebula 30 dag fasolki szparagowej żółtej ¾ szklanki bulionu mięsnego lub domowego rosołu ¾ szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oliwy Sól himalajska lub jarzynka do smaku Biały pieprz do smaku Natka pietruszki(...)głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać posiekaną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną na pół umytą fasolkę, patelnię przykryć i obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować

Wanilia i Kardamon
Casarecce alle verdure. 44

Casarecce alle verdure. Makaron casarecce z warzywami. Casarecce alle verdure. Cukinia, marchew, fasolka szparagowa i groszek, wszystkie warzywa są dostępne przez cały rok, czy to świeże na straganach, czy w postaci mrożonek. To rustykalne danie, o prostym, ale niezwykle bogatym smaku, kolorowe i odpowiednie dla każdego, nawet wegańskich gości ( bez pecorino ). To inteligentny sposób na zachęcenie młodych ludzi do jedzenia(...)właściwie żadnych umiejętności, jest bardzo prosta do wykonania. Przygotujesz je w 30 minut.  Casarecce alle verdure. Składniki: - 500 g casarecce - 100 g groszku- może być mrożony - 100 g fasolki- może być mrożona - cukinia - 2 szalotki - marchewka pokrojona w talarki - brokuł- różyczki - kukurydza - listki mięty lub bazylii - 4-5 łyżek tartego pecorino - sól, pieprz, olio evo Casarecce alle verdure. Przygotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka nicejska 196

klimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien i ugotowanej 250 g ziemniaków (najlepiej małych) kilka kawałków suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą(...)umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu vinaigrette. Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Odcedzone ziemniaki połączyć z fasolką i sosem. Całość odstawić do ostygnięcia. Pomidory

Trzeci talerz
Zupa misz-masz z nutką orientu 181

ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy

Taste Of My Day
Bozbasz- ormiański gulasz 196

pyszny i bardzo sycący Składniki na 2 (porządne!) porcje: – 200g wołowiny, – 700ml wywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula, – 2 łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki(...)wymieszać, smażyć kolejne 3 minuty (jeśli zaczyna przywierać to należy wlać pół chochelki wywaru). Dodać paprykę, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać fasolkę, wlać wywar, przyprawić i dodać pokrojone w kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut

Smaki Armine
GULASZ Z PODROBÓW 159

szybki do przygotowania danie obiadowe z podrobów drobiowych.Tanie danie na każdą kieszeń, a jaki smaczny.Polecam!. 1 kg.serduszek drobiowych 2 cebule Olej Czerwona papryka świeża  Czerwona fasolka Zielona fasolka szparagowa Po dwa ziemniaki do talerz ugotowane Bulion drobiowy 1 łyżka mąki 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki.smietany najlepiej kremówki30% 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego(...)ugotowanych podrobów,wymieszać i wlać do serduszek .Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju,dodać do podrobów.Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem,wrzucić posiekaną paprykę czerwona,zieloną fasolkę oraz czerwona fasolę.Zagotować,a następnie dusimy jeszcze 20 minut.Do śmietany dodajemy ok.3 łyżek wywaru i wlewamy do podrobów.Zagotować,doprawić jeszcze raz jak trzeba.Podawać w miseczkach z dwoma ugotowanym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym 136

wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe.  Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g, 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki), 5 plastrów sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smak, sól do smaku, 200 g kaszy owsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego(...)temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką.  Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy

Moniki Smakołyki
WĄTRÓBKA PO CHIŃSKU (keto, LCHF, redukcja, bez laktozy) 66

czosnku 30 g pora 30 g cebuli 50 oliwy z oliwek lub masła klarowanego 2 g suszonych grzybów mun 50 g papryki żółtej 50 g papryki czerwonej 70 g fasolki szparagowej 70 g brokułu 20 ml sosu sojowego mocnego bez glutenu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony inne przyprawy np. papryka słodka mielona lub chilli w wersji bardziej(...)jasno zieloną część pora pokroić drobno a jeśli jest cienki, to można pokroić go w krążki. Partykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobne paski lub kostkę. Brokuła i fasolkę ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Wątróbkę oprószyć pieprzem i przełożyć na patelnię. Smażyć z każdej strony

Ola la LCHF
Szybki obiad: Kurczak z rozmarynem i makaron z fasolką i pesto 329

około 150g) Rozmaryn (dobrze mieć świeży) 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 7 ząbków czosnku (w tym 6 w łupinie) 1 świeże czerwone chilli (może być mrożone) 250g fasolki  szparagowej (dobrze gdyby była zielona) 320g makaronu (penne lub łazanki) 200g świeżego szpinaku 8 pomidorków koktajlowych pęczek bazylii 50g obranych migdałów 50g parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżkę oleju i smażymy filety na średnim ogniu. Dodajemy 6 ząbków czosnku w łupinach i chilli. Smażymy, pamiętamy o obracaniu filetów. Do osolonej gotującej się wody na makaron wrzucamy fasolkę na 3 minuty, następnie dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do blendera wkładamy: bazylie, migdały, parmezan, oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku i 1 wazową łyżkę wody

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
makaronowa zapiekanka tzw. czyszczenie lodówki... 127

papryka kolorowa 3 sztuki, pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra, marchewki mini mrożone 1/2 opakowania, śmietana 12% 200 ml, ser żółty 15 dag, pieprz mielony 1 łyżeczka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie, tarta bułka 4 łyżki, masło 3 łyżki, koperek 1 pęczek na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso z rosołu i podsmażać(...)pokrojony ser żółty i wszystko wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 20-25 minut, porcjować zapiekankę lekko wystudzoną, podać z fasolką ugotowaną i polaną tartą bułką - do tej zapiekanki wykorzystać można składniki jakie mamy w lodówce, u mnie mięso z kurczaka z rosołu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki 152

gładka emulsja. Jeśli w dresingu pozostaną kawałki orzechów i ziół danie tylko zyska na urodzie i smaku. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu(...)pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj

Niedzielny kucharz
Sałatka z młodych ziemniaków 125

gładka emulsja. Jeśli w dresingu pozostaną kawałki orzechów i ziół danie tylko zyska na urodzie i smaku. Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 0,5 kg bobu 30 g fasolki szparagowej 2 jajka ugotowane na twardo Pesto: Mała garść pietruszki Mała garść świeżej bazylii Mała garść rukoli Mała garść orzechów pistacjowych, laskowych lub dowolnym nasion: słonecznika, dyni 1/4 szklanki parmezanu(...)pół łyżeczki soli. Krok 2 W osobnym garnku zagotuj litr wody, wsyp pół łyżeczki soli. Umyj fasolę, odetnij końcówki, wrzuć do wrzątku. Gotuj 10 minut. Po 5 minutach do fasolki dodaj bób. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Krok 3 W międzyczasie zrób dresing. Do miksera wrzuć zieleninę, orzechy, czosnek, parmezan, wlej oliwę i sok z cytryny. Zmiksuj

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z fasolką szparagową 174

mnie jak zawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu  ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki(...)masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia

Moje domowe kucharzenie
Tradycyjna Paella valenciana 273

jako zamiennik, do rissotto, np. arborio lub carnaroli 500 g mięsa kurczaka (różne elementy, jak piersi, nóżki itd) 300 g mięsa królika bez skóry i kości 200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki 3 cm. (może być też mrożona) 100 g białej fasoli z puszki 400 g krojonych pomidorów z puszki 200 ml oliwy szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej(...)kością połóż na jej środku. Obsmażaj mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zezłoci.  2. Przesuń mięso na brzegi patelni i wrzuć na środek zieloną fasolkę i pomidory. Smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. W tym czasie wsyp szafran do kubeczka i zalej 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw do naciągnięcia.  3. Wymieszaj wszystko na patelni, dodaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa warzywna z Francji czyli Soupe au Pistou Faceta w Kuchni 88

fasoli cannellini 1 cebula pokrojona w pół talarki 1-2 papryki ramiro pokrojonej w talarki 1-2 cukinie pokrojone w talarki 400 g kabaczka pokrojonego w kostkę 200 g fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki 3 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę 2-3 marchewki pokrojone w talarki 4 liście laurowe 1-2 łyżki suszonego tymianku Sól Pieprz świeżo zmielony(...)lekko zmiękną. Teraz wlej wodę, tyle, by warzywa były zakryte, dodaj liście, tymianek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj soupe au Pistou czasmi mieszając ok. 60 minut. Na koniec dodaj fasolkę przepłukaną pod bieżącą wodą i gotuj, aż będzie miękka. Pamiętaj, aby warzywa były ugotowane ale nie rozgotowane. W międzyczasie liście bazylii, czosnek oliwę i parmezan włóż do blendera, zmiksuj

RafalCook

Proponowane wyszukiwania