wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet(...)Przygotowany wcześniej, przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kostką warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKambodża Składniki potrzebne by zrobić Kambodżański Tatar 200 g polędwicy wołowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 łodygi trawy cytrynowej obranej i posiekanej 150 g fasolki szparagowej pokrojonej na wielkość kęsa 50 ml wody Sok z 2 limonek Łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 szalotki drobno pokrojone Kiełki fasoli 2 łyżki prażonego i mielonego ryżu(...)świeżą, lekko odciskamy i kroimy na bardzo cienkie kawałki. Włóż ją do pojemnika i wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na bok. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć fasolkę, i chwilę ją podsmaż, dodaj trawę cytrynową i czosnek, wymieszaj, chwilę podsmaż i wlej wodę. Gotuj, często mieszając, aż woda odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła
RafalCookgodziny. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawka ma wspaniały i wyrazisty smak. Gwarantuję, że nie obędzie się bez dokładki ;) 2 filety z kurczaka 600 g miąższu z dyni 200 g zielonej fasolki szparagowej 300 g ryżu cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml bulionu drobiowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka kuminu łyżka kurkumy łyżka curry sól, pieprz do smaku(...)rondlu. Dodać posiekaną cebulkę, słodką paprykę, curry, kurkumę i kumin. Wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Mięso zalać bulionem, wsypać pokrojoną w kostkę dynię i fasolkę. Garnek przykryć i dusić na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wlać śmietankę i w razie konieczności przyprawić danie do smaku. Osobno ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić
Smakołyki Asitutaj pesto z białej rzepy ale tutaj pełna dowolność, dajcie swoje ulubione i też będzie ok. Dużo pracy nie ma, a pyszny obiad na stole, zapraszam. Makaron z pesto, fasolką szparagową i serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewzbudzenia lekkich kontrowersji w Wielkanoc Was nie przekonuje Składniki (na 2 duże porcje): torebka ryżu brązowego 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 mała cebula połówka czerwonej papryki szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej 1,5 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru kawałek czerwonego chili, bez nasion sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do podania: 2 jaja na twardo(...)woreczku. Mieszamy, ustawiamy czas gotowania na 20 minut. Po tym czasie do ryżu wsypujemy soczewicę, mieszamy i dalej gotujemy około 7 minut. Po tym czasie dorzucamy mrożoną fasolkę i jeszcze razem wszystko gotujemy 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy raz niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do dobrego odcieknięcia. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w małe kawałki. Papryczkę chili drobno siekamy
Smaczna StronaSkładniki ( na 4 porcje) - łyżeczka masła (ok. 5g), - cebula (ok. 80g), - 2 marchewki (ok. 90g) - 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g), - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - szklanka kaszy pęczak (ok. 190g), - 1 łyżeczka oleju (ok. 5g), - ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml), - przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną(...)garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka). 4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachByła już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam) 1 woreczek kaszy(...)kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną kostkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combogactwem letnich, młodych warzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku(...)seler w kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować 15 minut, odcedzić i obrać ze skórki. Fasolkę pokroić na kawałki ok. 3 cm. – Do zupy dodać obrany bób i fasolkę, gotować 10 minut. – Na koniec wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. – Podawać
To co kochamsuszony 1 łyżka, woda 4 szklanki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, do zagęszczenia sosu: reszta mąki i 1 szklanka wody i 1,5 łyżeczki soli, ziemniaki ugotowane 1 kg, fasolka szparagowa ugotowana 70 dag Piersi kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, piersi duże przeciąć na połowę i jeszcze raz na połowę, powinno być 16 kawałków, piersi wymieszać z kucharkiem, obtaczać(...)mąki wymieszać z solą w wodzie i wlać do piersi mieszając do zagęszczenia sosu, posypać pieprzem mielonym i zdjąć z ognia. Ziemniaki w osolonej wodzie ugotować i tłuczkiem pognieść, fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie - szybkie, łatwe, proste danie na obiad z piersi kurczaka, duszone w sosie są idealne do ziemniaków, makaronów, ryżu czy kaszy..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięs.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -300 g fasolki szparagowej żółtej -175 g kurek -1 nieduża marchew -1pietruszka -kawałek bulwy selera -por zielona część -1 cebula -4 średnie ziemniaki (ok.500 g ) -5 pomidorów (ok. 350 g ) -majeranek - 3-4 ząbki(...)liście laurowe i 2 ziela angielskie, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotujących się warzyw. Z fasolki odciąć końcówki z dwóch stron, zalać w garnku wodą z łyżeczką cukru i soli, obgotować krótko i odcedzić. Kurki dobrze oczyścić z piasku. Można do tego celu użyć pędzelka
Kulinarne przemysleniawarzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz(...)kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować 15 minut, odcedzić i obrać ze skórki. Fasolkę pokroić na kawałki ok. 3 cm. – Do zupy dodać obrany bób i fasolkę, gotować 10 minut. – Na koniec wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą
To co kochamburczy . Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy 1 duża cebula 20 dag fasolki szparagowej 20 dag brukselki 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 1 papryczka chili Sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną(...)kurkumę, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plasterki, fasolkę na kawałki, brukselkę obierz z wierzchnich listków i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę a po chwili dodaj pokrojoną, pozbawiona pestek
Moja Mama Gotujeraczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;) 3 porcje: 3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej 2 łyżki komosy ryżowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól, garam masala Olej rozgrzewamy w woku lub większym garnku. Dodajemy soczewicę i komosę, chwilę smażymy(...)jakiś czas (ok. 5-10 minut) mieszamy i podlewamy wodę. Gdy soczewica i komosa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz kolejne 50-70 ml wody i mrożone fasolki. Mieszamy i przykrywamy aby fasolki się zagrzały. Im dłużej będziemy dusić warzywa, tym gęściejsze danie wyjdzie. Smacznego
Kucharzyca