jednego gara, mięso pyszne, kruche, warzywa mięciutkie, sos aromatyczny. Składniki: * 500 g karkówki pokrojonej w plastry * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 1 marchewka * 200 g pieczarek * 200 g fasolki szparagowej zielonej * 400 ml wody * 4 liście laurowe * 5 kulek ziela angielskiego * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * przyprawa do wieprzowiny do smaku Wykonanie(...)strony posypać solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Odłożyć mięso na 15 minut, w międzyczasie pokroić warzywa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, fasolkę zieloną przekroić na pół a marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Do garnka szybkowaru włożyć mięso i wszystkie warzywa. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić
Zrób to smaczniełyżeczki imbiru - 50g zielonej fasolki szparagowej - ¼ łyżeczki kurkumy - 50g kalafiora(...)sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki - Z fasolki obciąć końcówki, przekroić ją na połówki - Awokado i tofu pokroić w kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła
Wegańska kuchnia orientalnaulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną) 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7) 1 łyżeczka wiórków chili 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego(...)łyżki) Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min. Makaron odcedzić i dodać razem z fasolką do woka. Smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidorki, wymieszać. W miseczce wymieszać wiórki chili z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i koncentratem pomidorowym. Otrzymaną mieszaninę dodać do makaronu i całośc dobrze
coolinarnastrefa.blogspot.comoraz aż 3 rodzaje zielonych warzyw – fasolkę, groszek i rukolę. To wszystko, polane dressingiem tworzy smakowitą całość – na obiad, na lunch, do pudelka do pracy czy nawet na kolację. Składniki (na 4 duże porcje): 200g makaronu – u mnie cinque buchi (kupione w Lidlu) 150g wędzonego łososia 150g zielonej fasolki szparagowej – użyłam mrożonej 1/2 szklanki mrożonego groszku(...)posiekanego, świeżego koperku Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na około 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy do wody mrożoną fasolkę – jeśli używamy mrożonej, oraz groszek, gotujemy wszystko razem. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odcieknięcia i ostygnięcia. Po tym czasie przekładam do dużej miski. Jeśli używamy
Smaczna Stronaporcje Składniki: 2 łyżki oliwy 400 ml kokosowego mleka 100 g orzechowego masła 5 cm świeżego imbiru 15 cm pora 1 duży ząbek czosnku 1 żółta papryka 150 g fasolki szparagowej, u mnie mrożona 2 małe marchewki ¼ selera, średniej wielkości 1 czerwone chili sok z 1 limonki 1 – 2 łyżeczki trzcinowego cukru doniczka świeżej kolendry 500 g krewetek, dużych(...)warzyw. Pokrój marchewki, seler, paprykę i imbir w cienkie słupki. Pokrój por i chili w krążki, grubo posiekaj kolendrę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć wszystkie warzywa, również mrożoną fasolkę. Do garnka wlej kokosowe mleko i dodaj masło orzechowe. Zagotuj, dodaj warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą, cukrem, sokiem z cytryny,olejem sezamowym i ewentualni chili w proszku
codojedzeniarodziny. Składniki: 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 500g piersi z kurczaka łyżka sosu sojowego ciemnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 250g pomidorków koktajlowych sól, czarny pieprz, oregano, słodka papryka, cynamon Sposób przygotowania: Na dużej patelni podgrzać oliwę i wsypać kasze pęczak, chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę(...)dodać na patelnię. Obsmażać aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając. Doprawić
Pyry na Gazzielonych oliwek 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy 50 ml bulionu lub wody 300 ml pasaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czarnuszki sól pieprz Przygotowanie: Cukinię, paprykę kroję w grubą kostkę. Cebulę, pora, oliwki, czosnek w plasterki. Na patelni wlewam(...)warzywa, całość posypuję przyprawami i smażę przez około 6-7 minut. Warzywa zalewam bulionem lub wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i duszę pod przykryciem 10 minut. Na koniec fasolkę, oliwki,pasatę i duszę jeszcze 10 minut. Gulasz posypuję posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszam. Artykuł WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu Kukułeczki
Kukuleczkimakaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego; - 1 mały por; - 1/2 brokułu; - 2 ząbki czosnku; - garść zielonej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej); - 2 łyżki masła; - 3 łyżki śmietany 30 %; - sól, pieprz Wykonanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia(...)posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plnadać naszym potrawą egzotycznego charakteru. Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania potrzebujemy : 3 pojedyncze piersi z kurczaka mleczko kokosowe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (300g) papryka czerwona czosnek 4 ząbki cebula czerwona 2 liście laurowe cynamon mielony 1/2 papryczki chilli pęczek pietruszki 1/2 cytryny 2 cm imbiru garść wiórków kokosowych papryka mielona(...)papryki, soli oraz szczyptą pieprzu. Następnie smażymy je na patelni z dodatkiem oliwy. Gdy mięso będzie zarumienione wyciągamy je na talerz i na tę samą patelnie wrzucamy fasolkę, pokrojoną w paski paprykę oraz w kostkę cebulę. W tym czasie miksujemy mleczko kokosowe z 4 ząbkami czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią
Wspólne smakigałązki selera naciowego 1 mała puszka pomidorów ( w sezonie około 2 duże świeże) 2 małe marchewki 2 duże ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku sól pieprz Olej Opcjonalnie fasolka szparagowa lub biała drobna ugotowana około 100 g Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie talarki. Cukinię pokroić na cienkie półplasterki. Seler(...)Całość smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekany czosnek smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone warzywa wraz z pokrojoną cukinią i pomidorami (opcjonalnie fasolką) dodać do gorącego bulionu. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Zupę można podawać z ugotowanym drobnym
Andzia PichciSól · Olej do smażenia Składniki na sos warzywny: · Cebula · ½ kg fasolki szparagowej · 1 opakowanie marchewek mini · 1 papryka czerwona · Sól(...)okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki mięsne smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. 3. Do cebuli dodajemy fasolkę, marchewki i pokrojoną w paseczki paprykę, solimy. 4. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sosy meksykańskie, chwilkę gotujemy. 5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
Kulinarna ChwilaSkładniki : 2 marchwie średnia cukinia 2 cebule 2 garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony(...)olej do smażenia ugotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu ( ile kto chce) Przygotowanie: Marchew, cukinie i cebulę obrać pokroić, umytą paprykę również Fasolkę pozbawić szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a kapustę poszatkować Na rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego Doprawić do smaku
Proste PotrawyBardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)słodka papryka szczypta tymianku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem
R'n'G Kitchentrendami na lokalnych straganach. A jeśli jest zimno i źle wybierz na przykład warzywa mrożone - nadal są źródłem cennych składników. Potrzebujesz: 150 g świeżego dorsza 150 g fasolki szparagowej 100 g groszku cukrowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku Co robić? 1. Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół(...)popruszonej solą i pieprzem. Wierzch ryby również skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i ułożyć plasterki czosnku. 3. Wstawić rybę do pieca na około 20 minut 4. Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut
Matka Żywicielkamakaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone w kostkę 1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach 20 dag mrożonej fasolki szparagowej (może być oczywiście świeża, obgotowana przez 2 minuty) około 250 ml rosołu 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody(...)według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, pokrojone mięso i podlewamy kilkoma łyżkami rosołu, po minucie dodajemy fasolkę i kilka łyżek bulionu, smażymy bez przykrywki często mieszając i uzupełniając odparowany płyn rosołem. Po 5 minutach sprawdzamy, czy fasolka już doszła (ma być chrupiąca, ale nie surowa). Teraz dodajemy
Rozpustne gotowaniejest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać ? :) Składniki: 2 udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora 100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego(...)garnka i zalać zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym i czosnkiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony
Gosia gotuje