fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:138/256)

Zupa minestrone 88

gałązki selera naciowego 1 mała puszka pomidorów ( w sezonie około 2 duże świeże) 2 małe marchewki 2 duże ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku sól pieprz Olej  Opcjonalnie fasolka szparagowa lub biała drobna ugotowana  około 100 g Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie talarki. Cukinię pokroić na cienkie półplasterki. Seler(...)Całość smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając.  Następnie dodać posiekany czosnek smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone warzywa wraz z pokrojoną cukinią i pomidorami (opcjonalnie fasolką) dodać do gorącego bulionu. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Zupę można  podawać z ugotowanym drobnym

Andzia Pichci
Meksykański Raj 143

Sól ·        Olej do smażenia Składniki na sos warzywny: ·        Cebula ·        ½ kg fasolki szparagowej ·        1 opakowanie marchewek mini ·        1 papryka czerwona ·        Sól(...)okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki mięsne smażymy na rozgrzanym oleju. 2.    Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. 3.    Do cebuli dodajemy fasolkę, marchewki i pokrojoną w paseczki paprykę, solimy. 4.    Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sosy meksykańskie, chwilkę gotujemy. 5.    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Kulinarna Chwila
Leczo z pulpecikami i makaronem ryżowym 160

Składniki : 2 marchwie średnia cukinia 2 cebule 2 garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny mielony(...)olej do smażenia ugotować makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu ( ile kto chce) Przygotowanie: Marchew, cukinie i cebulę obrać pokroić, umytą paprykę również  Fasolkę pozbawić szypułek, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a kapustę poszatkować Na rozgrzany olej wrzucać kolejno warzywa, obsmażyć i gotować pod przykryciem do miękkości, dodać sos chiński, ewentualnie łyżkę, dwie koncentratu pomidorowego Doprawić do smaku

Proste Potrawy
Zupa z fasolki szparagowej z ryżem 152

Bardzo aromatyczna warzywna zupa ,takie przypomnienie lata w te pochmurne dni. Składniki 500 g fasolki szparagowej (dla urozmaicenia zielonej i żółtej) marchew pietruszka mały seler 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki ryżu brązowego 1/2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą 2 łyżki jogurtu greckiego 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 l zimnej wody mielona(...)słodka papryka szczypta tymianku sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zalewamy zimną wodą ,dodajemy fasolkę ,solimy ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min na małym ogniu. Czosnek obieramy i w całości podsmażamy na rozgrzanej oliwie ,zrumieniamy i kroimy w plasterki. Razem z pomidorami i ryżem

R'n'G Kitchen
Pieczony dorsz z groszkiem i fasolką - 310 kalorii - DIETA 253

trendami na lokalnych straganach. A jeśli jest zimno i źle wybierz na przykład warzywa mrożone - nadal są źródłem cennych składników.     Potrzebujesz: 150 g świeżego dorsza 150 g fasolki szparagowej 100 g groszku cukrowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki 1 ząbek czosnku   Co robić? 1.  Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół(...)popruszonej solą i pieprzem. Wierzch ryby również skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać natką pietruszki i ułożyć plasterki czosnku. 3. Wstawić rybę do pieca na około 20 minut 4. Fasolkę umyć, poobcinać końce. 5. Groszek wyjąć ze strączków. 6. Warzywa wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - najpierw fasolkę a po 8-10 minutach dodać groszek i gotować jeszcze kilka minut

Matka Żywicielka
Makaron "po chińsku". 251

makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone w kostkę 1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach 20 dag mrożonej fasolki szparagowej (może być oczywiście świeża, obgotowana przez 2 minuty) około 250 ml rosołu 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody(...)według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, pokrojone mięso i podlewamy kilkoma łyżkami rosołu, po minucie dodajemy fasolkę i kilka łyżek bulionu, smażymy bez przykrywki często mieszając i uzupełniając odparowany płyn rosołem. Po 5 minutach sprawdzamy, czy fasolka już doszła (ma być chrupiąca, ale nie surowa). Teraz dodajemy

Rozpustne gotowanie
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 196

jest jednak zupka z warzyw z mojej działki, jak jej nie kochać  ? :) Składniki: 2  udka z kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie  młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora  100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego(...)garnka  i zalać zimną wodą ( około 1,5 l), dodać pokrojonego pora, marchewkę, cebulę oraz cale obrane buraczki. Gotować 40 minut, po tym czasie wyjąć buraczki, wrzucić fasolkę i pokrojone w kostę ziemniaki. Buraczki lekko przestudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem, octem winnym i czosnkiem. Na końcu dodać śmietanę i pokrojony

Gosia gotuje
Sałatka holenderska 123

jabłko, kapary, pomidor, ogórek, korniszony, szczypiorek co kto ma i co kto lubi. Do sałatki sprawdzi się także papryka, pieczarki, ogórki małosolne, a co odważniejszy dodają zielony groszek lub fasolkę szparagową. Holenderska sałatka – świeża sałatka Zapytałam kiedyś Pani Basi , mieszkającej od 40 lat w Holandii, jak to jest z tą sałatką holenderską z czym się powinno podawać, jakie dodatki(...)reszta to już dowolne dodatki. Sałatka z tuńczykiem ( nazywana sałatką świeżą) ma być kolorowa i mieć jak najwięcej świeżych dodatków. A więc sałata, pomidory, ogórki, szczypiorek, papryka, brokuł, fasolka, cukinia co komu pasuje. Jak zrobić

Dieta moja pasja
Żeberka duszone w warzywach 190

mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama. Składniki: 1 kg mięsnych i chudych żeberek 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 małe marchewki ½ czerwonej papryki 20-30 dag zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki pszennej do zawiesiny 2 łyżki oleju roślinnego do podsmażenia 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny Sól himalajska(...)ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki z jedną lub dwoma kostkami, oprószyć przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i czerwoną papryką. Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę.  Obraną marchewkę, fasolkę i paprykę pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej, włożyć żeberka, obsmażyć z każdej strony, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić pod przykryciem, gdy żeberka puszczą sok, dodać pozostałe pokrojone

Wanilia i Kardamon
Pęczotto z warzywami 221

warzywami składniki: 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 1 cebula 1/4 szklanki kaszy pęczak 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera korzeniowego 1 cukinia 1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych) przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)suchą kaszę i mieszamy. Dodajemy obrane i starte na tarce na większych oczkach warzywa korzeniowe: Mieszamy. Smążymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodajemy przyprawy, doprawiamy pieprzem i smażymy mieszając przez ok. 2 minuty. Wlewamy gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym.Mieszamy następnie przykrywamy i gotujemy przez

sierotka maRysia w kuchni
Letnia salatka makaronowa z zoltymi burakami, bobem i serem kozim 163

sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i serem kozim Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 pęczek żółtych buraczków 1 szklanka obranego ugotowanego na parze bobu 1 szklanka ugotowanej pokrojonej fasolki szparagowej 1 opakowanie makaronu (u mnie świderki) 4 plasterki sera koziego 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki posiekanego koperku sól morska(...)sól, pieprz, czosnek i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i rozcieramy łyżką . Buraczki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie plasterki. Wkładamy do miski, dodajemy do nich bób i fasolkę. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta na opakowaniu. Do warzyw dodajemy ugotowanym makaron. Makaron możemy dodać zimny

Kulinarne przygody Gatity
Czwartek: Zdrowa sałatka z makaronu soba 114

przepis to sposoba Wam się również super szybki makaron gryczany po japońsku Makaron soba z fasolkami, groszkiem i grzybami Składniki: 100 g makaronu soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki(...)łyżka sosu sriracha lub 1/3 łyżeczki papryczki chili 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj półtora litra wody w garnku lub rondlu. Umyj fasolkę, odkrój końcówki, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 5 minut. Zdejmij pokrywkę, doprowadź wodę ponownie do wrzenia i włóż do garnka z fasolką makaron soba. Zmniejsz temperaturę

Niedzielny kucharz
Czwartek: Zdrowa sałatka z makaronu soba 157

Gdyby nie udało Wam się kupić makaronu soba, użyjcie spaghetti z mąki pełnoziarnistej. Przepis na dresing pochodzi z bloga Jassicagavin.com Składniki: 100 g makaronu soba (2 porcje) 100 g fasolki szparagowej (garść) 100 g boczniaków 1 szklanka groszku (mrożonego) 2 łyżki oleju Zielenina do posypania makaronu Sezam do posypania dania Dresing 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego(...)łyżka sosu sriracha lub 1/3 łyżeczki papryczki chili 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj półtora litra wody w garnku lub rondlu. Umyj fasolkę, odkrój końcówki, wrzuć do wrzątku, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 5 minut. Zdejmij pokrywkę, doprowadź wodę ponownie do wrzenia i włóż do garnka z fasolką makaron soba. Zmniejsz temperaturę

Niedzielny kucharz
Zupa fasolowa z bobem 150

Jest syta. Możemy zabrać ja do pracy, będzie idealna na lunch. Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Tak niewiele trzeba a można wyczarować coś pysznego. 500 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółtej koper i natka pietruszki 5 dkg sera feta 125 ml śmietany 30 % 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziele(...)przelewam zimną wodą. Obieram go z łupinek. W garnku na maśle przesmażam pokrojoną cebulę. Dodaje obrane i pokrojone ziemniaki w paski i dalej przesmażam. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta

wesoła kuchnia
Obiadowe pankejki z mięsnym farszem 146

szczypta soli 2 łyżki oleju (+olej do smażenia) farsz: 200 g mięsa mielonego wołowego 5 suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść zielonej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej lub mrożonej) 2 łyżki oliwy  po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano sól do smaku dodatkowo: 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: placki: Jajko roztrzepujemy z mlekiem(...)smażymy na oliwie placki. farsz: Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i  mięso mielone. Kiedy mięso się podsmaży na patelnię dodajemy fasolkę oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku oregano,bazylią oraz solą.  Podanie: Na placki nakładamy ciepły farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, na którym nakładamy kleks ze śmietany. Dodatkowo można podać

Bon appetit mon amie