szare i chłodne dni miska zupy jak najbardziej wskazana. Dziś mam propozycje zupy fasolowej, to taki mój mix. Wyszło smacznie więc się dzielę... Składniki; 20 dag zielonej fasoli szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pół szklanki czerwonej fasoli ADZIUKI Skworcu pół szklanki białej fasoli BOBIK Skworcu sól i pieprz Skworcu do smaku łyżeczka papryki wędzonej w proszku Skworcu(...)masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy i gotujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, fasolkę szparagową oczyszczamy i tniemy na mniejsze kawałki. Kiedy groch jest prawie miękki dorzucamy fasolę szparagową i ziemniaki. Wlewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Radość kipiąca uśmiechem.ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami(...)falafele nie "wypiją" go zbyt wiele, należy uzbroić się w cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Szparagi i fasolkę myjemy, od szparagów odrywamy ich zdrewniałe końce i obieramy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzamy, fasolkę kroimy wzdłuż a szparagi na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Składniki winegretu dokładnie
Mango Papajapapryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa pół niewielkiego pora 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cukinia 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 marchew kawałek selera 100g białego ryżu 1 pełna łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1/3 szklanki bulionu olej do smażenia *** Marchew i seler obieramy i ścieramy(...)klopsików dodajemy pokrojonego w plasterki pora i całość smażymy przez około 1 minutę często mieszając *** *** Papryki i cukinie kroimy w średniej wielkości kawałki, dodajemy na patelnie, mieszamy *** *** Dokładamy mrożoną fasolkę, mieszamy *** *** Dodajemy startą marchew oraz seler, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut *** *** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem kurkumy i płaskiej
Blog z Apetytemtemu będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½ brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula(...)półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego cieniutko masłem naczynia żaroodpornego, na ziemniaki dajemy pokrojone w cienkie plastry cukinię, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Fasolkę, brokuł i bób blanszujemy w osolonej wodzie z ½ łyżeczki cukru około 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami
Wanilia i Kardamonoleju. Sałatka z makaronem i ośmiornicą Składniki: - 250 g suchego makaronu u mnie świderki - 1 ośmiornica, ok. 1 kg lub mrożona, albo kawałki w oleju - 250 g fasoli szparagowej zielonej - 6 dojrzałych pomidorów - 1 pęczek natki pietruszki - kilka łyżek mrożonego groszku - kilka mrożonych brukselek opcjonalnie - ser kozi miękki - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - sól i pierz do smaku(...)minut. Odcedź, ostrożnie obierz i pokrój na małe kawałki. Jeśli masz mrożone kawałki, postępuj, jak opisane na opakowaniu. Jeśli masz ośmiornicę w oleju, po prostu ją odcedź z zalewy. Fasolkę szparagową jeśli świeża ugotuj, następnie ugotuj al dente brukselkę i groszek, uważając, aby składniki nie były zbyt miękkie i przegotowane. Staraj się gotować warzywa al dente, im dłużej gotowane
Z Kuchni Do Kuchnidoprawiamy. Odstawiamy sos do lodówki do chwili aż będzie potrzebny. Składniki na zupę: - 3 młode marchewki - 2 ziemniaki - 200 gram świeżego zielonego groszku (nie dostałam, wrzuciłam mrożony) - 200 gram fasolki szparagowej - 150 gram młodej cukinii - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku rozgniecione - 1 cebula - 2,5 litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki(...)pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy systemem: wzdłuż na cztery części, a potem w plasterki. Odstawiamy marchewkę i ziemniaki na bok. Groszek obieramy, no chyba, że ktoś używa mrożonego. Fasolce odkrawamy końcówki, a potem kroimy ją na 2,5 centymetrowe kawałki. Cukinię traktujemy jak marchewkę, z tą różnicą, że nie obieramy jej ze skóry, a więc: wzdłuż na pół
Życie zamknięte w smakuposiekanej papryce chili żółtej, zielonej, czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml wody lub bulionu 200 g świeżego groszku cukrowego w strączkach lub fasolki szparagowej natka kolendry do dekoracji Połączyć jogurt, imbir, czosnek i kurkumę, wymieszać z mięsem. Przykryć, odstawić na noc do lodówki. Na rozgrzaną patelnią wrzucić kolendrę, pieprz, kumin, kozieradkę, kardamon, goździki, cynamon(...)pomidory, koncentrat i wodę. Dokładnie wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Kilka minut przed końcem ponownie doprowadzić do wrzenia dorzucić i ugotować groszek lub fasolkę. Doprawić do smaku. Podawać z natką kolendry i ciepłym chlebkiem naan lub ryżem. Smacznego
Pełny talerzbazylii - drobno posiekanej 1 pełna szklanka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 łyżki masła 300-400 g fasolki szparagowej 5 ziemniaków 1 pęczek młodego szczypiorku 3 różyczki brokuła 1 jajko 2 łyżka masła Składniki na sos: 250 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 10 plasterków sera gouda Przygotowanie(...)cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do sitka by pozbyć się zbędnej wody z tłuszczem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Fasolkę myjemy i odcinamy niepotrzebne ogonki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu ostygnięcia i odcedzamy. Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy
ClauditteMissCookingPolecam podawać z młodymi ziemniaczkami. Pysznie J Składniki: Na 5 porcji: 5 pojedynczych jednakowej wielkości filetów z kurczaka 15 dag szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach 1 cebula 30 dag fasolki szparagowej żółtej ¾ szklanki bulionu mięsnego lub domowego rosołu ¾ szklanki śmietanki 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oliwy Sól himalajska lub jarzynka do smaku Biały pieprz do smaku Natka pietruszki(...)głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać posiekaną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną na pół umytą fasolkę, patelnię przykryć i obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować
Wanilia i KardamonCasarecce alle verdure. Makaron casarecce z warzywami. Casarecce alle verdure. Cukinia, marchew, fasolka szparagowa i groszek, wszystkie warzywa są dostępne przez cały rok, czy to świeże na straganach, czy w postaci mrożonek. To rustykalne danie, o prostym, ale niezwykle bogatym smaku, kolorowe i odpowiednie dla każdego, nawet wegańskich gości ( bez pecorino ). To inteligentny sposób na zachęcenie młodych ludzi do jedzenia(...)właściwie żadnych umiejętności, jest bardzo prosta do wykonania. Przygotujesz je w 30 minut. Casarecce alle verdure. Składniki: - 500 g casarecce - 100 g groszku- może być mrożony - 100 g fasolki- może być mrożona - cukinia - 2 szalotki - marchewka pokrojona w talarki - brokuł- różyczki - kukurydza - listki mięty lub bazylii - 4-5 łyżek tartego pecorino - sól, pieprz, olio evo Casarecce alle verdure. Przygotuj
Z Kuchni Do Kuchniklimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien i ugotowanej 250 g ziemniaków (najlepiej małych) kilka kawałków suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą(...)umieścić w słoiku, zakręcić i potrząsać aż do połączenia składników. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części – jedną odstawić, a drugą schować do lodówki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą fasolkę, polać nieschłodzoną połową sosu vinaigrette. Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Odcedzone ziemniaki połączyć z fasolką i sosem. Całość odstawić do ostygnięcia. Pomidory
Trzeci talerzząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy
Taste Of My Daypyszny i bardzo sycący Składniki na 2 (porządne!) porcje: – 200g wołowiny, – 700ml wywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula, – 2 łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki(...)wymieszać, smażyć kolejne 3 minuty (jeśli zaczyna przywierać to należy wlać pół chochelki wywaru). Dodać paprykę, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać fasolkę, wlać wywar, przyprawić i dodać pokrojone w kostkę wołowinę i pomidor. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę i bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut
Smaki Arminewyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe. Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g, 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki), 5 plastrów sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smak, sól do smaku, 200 g kaszy owsianej, 6 ząbków czosnku, 1 średnia czerwona cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego(...)temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką. Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy
Moniki Smakołykiczosnku 30 g pora 30 g cebuli 50 oliwy z oliwek lub masła klarowanego 2 g suszonych grzybów mun 50 g papryki żółtej 50 g papryki czerwonej 70 g fasolki szparagowej 70 g brokułu 20 ml sosu sojowego mocnego bez glutenu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony inne przyprawy np. papryka słodka mielona lub chilli w wersji bardziej(...)jasno zieloną część pora pokroić drobno a jeśli jest cienki, to można pokroić go w krążki. Partykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobne paski lub kostkę. Brokuła i fasolkę ugotować w osolonej wodzie a następnie odcedzić. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Wątróbkę oprószyć pieprzem i przełożyć na patelnię. Smażyć z każdej strony
Ola la LCHFokoło 150g) Rozmaryn (dobrze mieć świeży) 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 7 ząbków czosnku (w tym 6 w łupinie) 1 świeże czerwone chilli (może być mrożone) 250g fasolki szparagowej (dobrze gdyby była zielona) 320g makaronu (penne lub łazanki) 200g świeżego szpinaku 8 pomidorków koktajlowych pęczek bazylii 50g obranych migdałów 50g parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżkę oleju i smażymy filety na średnim ogniu. Dodajemy 6 ząbków czosnku w łupinach i chilli. Smażymy, pamiętamy o obracaniu filetów. Do osolonej gotującej się wody na makaron wrzucamy fasolkę na 3 minuty, następnie dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do blendera wkładamy: bazylie, migdały, parmezan, oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku i 1 wazową łyżkę wody
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/