fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:149/256)

Bruschetta z dorszem i kurkami 162

nich oderwać takie to dobre. 5 kromek chleba 5 jajek małych 5 pomidorków koktajlowych 15 dkg kurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia świeża 1 łyżka masła 1 łyżka octu olej rzepakowy Dorsza posypuję przyprawą do ryb, solę, pieprzę i odstawiam na 30 minut do lodówki. Układam(...)koperkiem. Chleb smaruje masłem i wstawiam do piekarnika na 10 minut temp 180 stopni razem z rybą. Na każdej kromce układam nitki sera,  kawałek ryby, kurki, pomidorki, jajko, fasolkę, koperek, bazylię

wesoła kuchnia
Risotto z grzybami mun 200

szklanki surowego ryżu 3 szklanki wrzątku 1 opakowanie suszonych grzybów mun (ja użyłam krojonych) wrzątek do zalania 2 cukinie 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony, opcjonalnie) sól, pieprz sos tamari lub sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Wykonanie: Grzyby wysypujemy(...)skórki, przekrawamy na pół, a następnie wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki. Obieramy również czosnek i cebulę; czosnek siekamy drobno, a cebulę kroimy w wiórka. W międzyczasie opłukujemy fasolkę i obieramy marchewki; fasolkę łamiemy lub kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, a marchewki kroimy na niezbyt grube plastry. Do rozgrzanego na patelni oleju wsypujemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie

Lamarida.pl
risotto z kurczakiem 196

curry Risotto z kurczaka Składniki   Przepis dla czterech osób 300 g piersi z kurczaka 250 g ryżu do risotto 1 papryka 1 por 1 pomidor 100 g fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki wazowe bulionu  8 łyżek oliwy szczypta pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego sera dojrzewającego  sól Sposób(...)minuty i dodajemy ryż. Ciągle mieszając smażymy ryż, aż z białego zmieni kolor na szklisty, wtedy dolewamy dwie łyżki wazowe bulionu. Zagotowujemy bulion z ryżem, dodając kolejno, kawałki kurczaka, fasolkę, pomidora, oraz paprykę, całość w mirę potrzeby, podlewamy kolejnymi łyżkami bulionu. Gotujemy risotto około 30-40 minut, stale pilnując by się nie przypaliło. Pod koniec gotowania, przyprawiamy potrawę odrobiną soli

Miód i pieprz
Urap Sayur sałatka 74

sałat.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 30 minut 🇮🇩 – Indonezja Oczywiście potrzebujemy kilku składników Fasolka – ja użyłem groszku cukrowego, możesz użyć fasolki szparagowej – 200 gram Kiełki – 150 gram Szpinak młody -100 gram Sałata – dowolna 150-200 gram Papryka chili – 1 sztuka Szalotka – 1 sztuka(...)dodaj wiórki kokosowe oraz cukier. Wymieszaj, zagrzej i odstaw na bok. W międzyczasie zagotuj wodę w wysokim rondlu i zblanszuj warzywa. Kiełki jakieś 30 sekund, szpinak 60 sekund, fasolkę 120 sekund, po czym przelej je zimną wodą. Po trzecie wymieszaj zblanszowane warzywa, posiekaną szalotkę, chili, sałatę i dodaj zawartość patelni. No i oczywiście jeszcze raz wymieszaj, dopraw solą, pieprzem

RafalCook
Chow mein z wołowiną po tajsku 170

sama przygotowałam. Mniej po chińsku bardziej po tajsku - wyszło bardzo dobre! :) Składniki: makaron chow mein (1 opakowanie - 250g) 1/4kg wołowiny najlepiej chudej (ja wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy(...)następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry czosnek, łyżeczkę startego imbiru i posiekaną białą część dymki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę, fasolkę, pędy bambusa, pokrojone w paski grzyby i trochę sezamu. Całość smażymy. I teraz czas na sosy. Przyznam, że dodawałam na oko cały czas próbując. Postaram się odtworzyć ilości jednak warto

Brzuszki Łakomczuszki
Udziec indyczy nadziewany 105

około 70 dkg 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego tymianku 300g sera owczego lub sera typu feta 1 puszka białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki 4 pomidory pokrojone w kostkę kilka łyżek oleju sól, pieprz bawełniana nić do obwiązania mięsa Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę(...)Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć cząstki cebuli i wylać sos dookoła mięsa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W międzyczasie obgotować fasolkę szparagową, w osolonej wodzie około 10 minut i przełożyć do mięsa razem z białą fasolą i pomidorami, posypać solą i pieprzem. Ponownie przykryć i piec około 1 h do miękkości

gotuj ze mną
Zupa groszkowo - fasolowa 183

swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki kaszy jaglnej - opcjonalnie liśc laurowy 2 kulki ziela(...)gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy do zupy przepłukaną komosę lub ryż i znowu gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie ziemniaki powinny już zmięknąć. Dopiero wtedy dodajemy fasolkę i groszek. Nie musimy ich rozmrażać, jednak dobrze jest przepłukać pod letnią bieżącą wodą, aby pozbyć się smaku mrożonki. Gotujemy jeszcze 5 min i gotowe. WSKAZÓWKA: Wiele osób nie przepada

Kuchnia od dwojga
Ragoût Christophera. 206

sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona  papryki pokrojonej w paski, 4  ząbki posiekanego czosnku(...)woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną  polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i  podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej

Kulinarny karnet Christophera
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 157

ziemniaki - 100 g boczku - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 4 łyżki oleju - 2 łyżeczki rozmarynu - sól, pieprz - 50 g sera żółtego - 30 g zielonej fasolki szparagowej - 1 kromka czerstwego chleba - 1 pęczek zielonej pietruszki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - kilka plasterków chili Porcja dla 2 osób. W pierwszej kolejności robimy marynatę(...)kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju dodając 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Następnie dodajemy do tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty. Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Teraz robimy pierzynkę pietruszkową. Kromkę

Kuchenne Wariacje
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 133

Bonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml /   lentil Bonduelle cooked by steaming 425 ml   50 g masła / 50 g butter  fasolka szparagowa zielona cięta Bonduelle już przygotowane na parze  / string-bean green cut Bonduelle prepared by steaming s zczypta cukru / pinch of sugar szczypta papryki ostrej / pinch of hot paprika(...)Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Gotową fasolkę polewamy roztopionym masłem. ***** We cook pasta al dente

Projekty ze smakiem
Zupa jarzynowa z klopsikami 198

obiad lub ciepłą kolację. Polecam :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek - 3 marchewki - pietruszka - kawałek selera - garść fasolki szparagowej - kilka różyczek brokuła i kalafiora - kilka brukselek - 3-4 średniej wielkości ziemniaki - cebula - ząbek czosnku - 2,5 - 3 litra wody - 50 ml śmietanki 30% - łyżka posiekanej natki pietruszki - łyżka posiekanego(...)zupy dodaję pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Kiedy woda się zagotuje przekładam do zupy klopsiki, całość delikatnie mieszam. Kiedy klopsiki wypłyną na wierzch do zupy dodaję brukselkę, pokrojoną fasolkę i różyczki kalafiora z brokułem. Wrzucam lubczyk i całość gotuję powoli na wolnym ogniu do miękkości warzyw ( jakieś 15- 20 minut. ) . Pod koniec gotowania do zupy wlewam śmietankę, dodaję posiekane natki

Kuchnia z widokiem na ogród
Soczysta pierś z kurczaka i zestaw surówek – pomysł na prosty obiad 225

indyka (ja dziś przygotowałam kurczaka w tej i sprawdziła się idealnie) 3 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na zestaw surówek: Fasolka: 1 puszka zielonej ciętej fasolki szparagowej 1/4 cebuli niewielka ilość oleju pierz czarny mielony do smaku sól do smaku Buraczki: z tego przepisu – buraczki do obiadu Sałata na słodko: kilka liści sałaty jogurt naturalny(...)kilka minut. A następnie grillujemy z obu stron nasze mięso. Tak przygotowane piersi z kurczaka podajemy z zestawem surówek. Buraczki przygotujemy zgodnie z tym przepisem (klik). Do odsączonej fasolki dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, niewielką ilość oleju i doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy składniki. Sałata na słodko: Wystarczy porwać w rękach liście sałaty, dodać jogurt naturalny i cukier lub miód

Słodkie okruszki
Foodbook 1800 kalorii 109

szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (614 kcal) – stek z kalafiora dwie porcje kalafiora dwie garści fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni

Niedzielny kucharz
Foodbook 1600 kcal II 85

jogurt (pół szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni

Niedzielny kucharz
Menu na dzień 1700 kcal 104

jogurt (pół szklanki) Nic dodać, nic ująć – pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania