Składniki : 1 szklanka pokrojonego w kostkę melona 2 dojrzałe owoce kiwi 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka zarodków pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżka posiekanych pestek z dyni Sposób wykonania : W szystkie składniki dokładnie zmiksuj na jednolitą papkę. N apój ten przyspiesza przemianę materii ( czyli pomaga nam schudnąć ), oczyszcza organizm , a także korzystnie wpływa
Przepisy i porady kulinarneminut Potrzebujesz: 500g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 650ml wody 1 łyżka soli olej (najlepiej kokosowy) do wysmarowania foremek *opcjonalnie można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Wlej wodę i odstaw na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa
Blendmanodkryłam dość dawno, chociaż wtedy jeszcze nie znałam samego owocu, bo zwyczajnie nie było go w sklepach. Nie wiem, czy ktoś pamięta, ale był kiedyś smak popularnego soku "jabłko-dynia-marakuja" i jako dziecko byłam jego fanką (później żałowałam, że został wycofany :P). Teraz można czasem upolować marakuję w większych sklepach i dodać ją do soku lub deseru - wystarczy niewielka
FitKotponiżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki : Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki
Apetyczna babeczkamiarę możliwości wybierajcie świeże pomidory zamiast koncentratu czy też własne ogórki kiszone zamiast przecieru. W przypadku zup kremowych nieco inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku
Codzienna kuchnia niecodziennakukurydzę z masłem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do wywaru razem z przyprawami. Całość wymieszać i przetrzeć blenderem na jednolitą zupę. Przed podaniem podgrzać. Podawać ze słonecznikiem i pestki dyni, kawałkami kurczaka lub grzankami. marcelina
Czerwony GupikWraz z końcem lata na moim talerzu zrobiło się bardzo pomarańczowo - jem teraz dużo dyni, marchwi i batatów. Te ostatnie smakują mi zwłaszcza w wersji słodkiej. Regularnie robię mus z tego przepisu - klik , a wczoraj zdecydowałam się na ciasto. Dobrze, że upiekłam niedużą porcję, bo wszystko od razu zjadłam ;) Czytaj więcej
Kasia Sarnawódka, długo leżakowana; Samogon- wódka palona; Zielona Natura, Wódki. OlejowyRaj – oleje tłoczono na zimno. Produkowane są oleje z nasion konopi rzepakowy, lniany, sezamowy, z ostropestu, z pestek słonecznika, pestek dyni, wiesiołka, czarnuszki – tłoczone z nasion posiadających certyfikaty. Ujęła mnie wielka wiedza i umiejętność jej przekazania osobom odwiedzającym stoisko. ZielonyZakątek ... o tym za chwilę
królestwo garówłyżeczkę suchych drożdży ** ilość wody zależy od gęstości zakwasu Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić (najlepiej mikserem)- ciasto ma być lepkie i dosyć luźne. Można dosypać jakieś ziarenka- pestki słonecznika, dyni, sezam. Zostawić na godzinę, przykryte ściereczką. Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą, można posypać
Przepisy na domowy ser i chlebmalinami umieszczamy w misie blen dera. Miąższ z "łó dki" arbuza razem z sokiem z limonki dołączamy do reszty owoców. Wszystko miksujemy i dolewamy wino. Ponownie miksujemy je dynie do połączenia skła dników i powstania pianki. Aby drink nie był bar dzo gęsty możemy do dać trochę gazowanej wo dy mineralnej. Przelewamy do kieliszków. Smacznego
ChilliJemyUzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną. Mamy
Menmagazineprzez Indian z Jukatanu i starożytnych Azteków 4. Francuzi nazywają go biretem księdza lub czapką elektorską 5. Niektóre odmiany patisona mają szczególnie piękne owoce i można je uprawiać jako dynie ozdobne. 6. Dojrzałe okazy osiągają do 30 cm średnicy i mogą ważyć aż 1,5 kg 7. Patison może przybierać różne barwy – białą, zieloną, granatowo-fiołkową i niemal czarną
Tradycyjna Kuchniaryż czy basmati. Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy. Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają
Ugotowane pozamiatanewieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już o niej intensywnie. Niedawno widziałam już pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę. Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką
Dzieje kuchennej Wiewióryformie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą
Kucharzyca