wsadź na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj na placek ok.0,5 cm i wylep nim formę do tarty czy tartaletki. Masa serowa: Puree z dyni zmiksuj z cukrem, serem i kwaśną śmietaną. Dodaj mąkę i cynamon, a na końcu jajka. Masę serową wylej na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Kuchnia bezglutenowaJesień to sezon odkrywania nowych kolorów. To czas idealny dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Nowa kolekcja AMBITION wspiera kulinarne doznania funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach. Nature to linia przepięknych naczyń kuchennych
Kuchcik gotujepoczeka, aż drzewa wokół pozbędą się już wszystkich. Wtedy on zamiecie raz, a dobrze . Bez bólu głowy, że jeszcze zanim skończy, mógłby zaczynać od nowa. I tak jak dynia to moja działka w jesiennej kuchni, tak na punkcie kasztanów mamy lekkiego bzika oboje. Nie potrafimy przejść obojętnie obok stoisk z tymi błyszczącymi, brązowymi kulkami. Cena za każdym razem przyprawia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzał dyniowy w wiewiórczym domu trwa! Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada 24 bułeczki: 700 g pszennej mąki 35 g świezych drożdży 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 1 łyżka
Dzieje kuchennej Wiewióryoleju dobrej jakości (wg mnie idealny jest rzepakowy nierafinowany, generalnie taki bez bardzo wyrazistego smaku) 250 g płynnego, naturalnego miodu Można również dodać: 2-3 łyżki nasion chia, pestki dyni, inne, ulubione orzechy zamiast wyżej wymienionych, migdały, bądź płatki migdałów. Czasem dodaję również 50 g płatków gryczanych. Generalnie kompozycja to pełna dowolność wg swoich smaków i tego co akurat mamy
gutfutdomowej roboty grzanki z chleba . Smacznego! Polecam też inne moje przepisy na zupy-kremy: Zupę kurkową z ziemniakami, zupę krem z kukurydzy , pyszną zupę ze świeżych pomidorów ., krem z dyni z dodatkiem sera, zupę krem z rukoli , oraz zupę krem z zielonego groszku . Składniki: 1 duża cukinia 1 łyżka oleju cebula czosnek (2 ząbki) woda (1/2 l) domowa bulionetka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwonej, 1 pomidor malinowy , ząbek czosnku, malutka cebula lub pół dużej, pęczek rzodkiewki, jajko ugotowane na twardo( opcjonalnie) sól, pieprz czarny, łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki pestek dyni pęczek mięty Sposób przyrządzenia: Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju razem z ziarnami kolendry i czosnkiem. Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić
pieprzny smaczekresztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość z tych rozmów dotyczyła właśnie niemarnowania jedzenia i naszych sposobów, aby temu zapobiegać
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam jesienne targi i stragany wypełnione po brzegi warzywami – dynie , cukinie i piękne bakłażany tylko się do mnie uśmiechają i kuszą, żeby je zabrać do koszyka. No i zabrałam! Tym razem piękne, dorodne bakłażany, z których to przygotowałam pyszny obiad. Makaron pełnoziarnisty Penne z dodatkiem bakłażana, pomidorów i aromatycznych przypraw jest świetnym pomysłem na szybki, jesienny obiad. Połączenie słodkiego
Ostra na SłodkoCukinia to takie wdzięczne warzywo... Danie tyle możliwości co dynia, bo w obu przypadkach można używać nawet do słodkich wypieków! U mnie jednak w roku cukiniowego ciasta nie było, ale za to często robię różnego rodzaju placki. Zazwyczaj na kolację, ale tym razem w ramach obiadu, dlatego mam dla Was przepis :) Te placki z cukinii są pyszne! Czosnek niedźwiedzi daje
Kolorowy Przepisownikorientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Krupnik Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 5 jaj, 1 mały kalafior lub 1/2 średniego kalafiora, 3 mniejsze marchwie, 1 korzeń pietruszki, 1 sałata lodowa, 2 pomidory, 1 ogórek świeży, 2 łyżki pestek dyni, 200g sera feta, 4 ząbki czosnku, 1 mała śmietana 18%, 3 czubate łyżki majonezu, szczypiorek, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiudało po letniej przerwie wziąć udział w "Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem jest propozycja na rogaliki dyniowe z orzechami jednak ze względu na to, że nie miałam musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić
Ala piecze i gotuje