formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą
Kucharzycapszennej typ 650 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki złotego siemienia lnianego 2 łyżki brązowego siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren czarnuszki 1 łyżeczka nasion chia 500 ml ciepłej wody
Blondynka Gotujechrupkość cukinii sprawia, że sałatka nabiera ciekawego smaku. Próbujecie ? A po więcej cukiniowych przepisów klikajcie TUTAJ \ Składniki: 1 nieduża cukinia 1/2 czerwonej cebuli kilkanaście pomidorków koktajlowych garść ulubionych nasion ( dynia, słonecznik, orzeszki pinii ) oliwa z oliwek biały ocet winny sól Wykonanie: Cukinię umyć i przy pomocy obieraka do warzyw pociąć w długie paski. Paski cukinii oprószyć solą i pozostawić
kolorowotorcikowomożna ja nabyć już w naszych sklepach np. w Tesco, lub oryginalną w markecie "Piotr i Paweł". Zachęcam do pieczenia. Chleb z włoskiej mąki z dynią i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej wody 3/4 łyżki soli himalajskiej olej kokosowy do wysmarowania foremki Dzień przed pieczeniem Zakwas zmieszać z mąką i letnią wodą
FitKotUzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin i minerałów. Oczywiście kolejną ważną kwestią jest czas ostatniego posiłku. Zaleca się spożywanie posiłku około 2 godziny przed aktywnością fizyczną. Mamy
Menmagazinemąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 płaska łyżka soli morskiej 2,5 łyżki cukru 5 łyżek otrębów pszennych 25 g drożdży świeżych 500 ml ciepłej wody Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże
Ala piecze i gotujeDziś urodziny mojego kochanego męża i z tej okazji przygotowałam mu jego ulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna
Gotowanie i blogowanieFasolka Szparagowa z Papryką Fasolka Szparagowa w Zalewie Sałatka z Cukinią i Pomidorami Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs Chutney z Dyni
Uwaga Babcia Gotujeosób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy. Znajdziemy tam również nietypowe przepisy np. na Roladki drobiowe w sosie z pestkami dyni czy Jarskie kotleciki z ciecierzycy z sosem czosnkowym. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem, spisem produktów oraz krótkim i treściwym opisem wykonania. Dania są naprawdę proste w wykonaniu i składają się
Z miłości do słodkościczasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min. Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/
Mieszam w GarnkuPrzepis autorski (mój). Jeśli robię pierogi, to zawsze staram się swoje farsze lekko "udziwniać". Pamiętacie np. te z dynią i miętą ( klik )? Tym razem w pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się
Di gotujechodzi o zupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest to zupełnie inna bajka niż catering… to akurat widzę po obiadach w szkole Hani
bistro mamastałe do jego jadłospisu wprowadzić dania obiadowe, a przede wszystkim zupki. To dobry moment, by do diety malucha wprowadzić mięso, a także kolejne warzywa, na przykład cukinię, ziemniaki czy dynię. Można też dotychczasowe dania wzbogacić o nowe składniki. Pamiętajmy jednak, by podając coś nowego, najpierw obserwować malucha pod kątem alergii pokarmowej. Najlepiej na początek podać dwie łyżeczki nieznanego dania
Codogaraprzechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram
SMYKWKUCHNI