dynia - 15472 przepisów (strona:766/1032)

Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym 139

mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki na ciasto

Menu Zdrowia
Grzanki z batatów z serem żółtym i pesto 136

Jeśli smakowały Wam grzanki z dyni piżmowej (tutaj przepis) , ale nie mogliście jej ostatnio kupić to zdradzę Wam, że plasterki batatów to równie pyszne bezglutenowe grzanki. Są doskonałe, a robi je się dosłownie 10 minut.   Składniki: 2 duże bataty pokrojone w plasterki grubości ok. 1 centymetra 100 g tartego żółtego sera kupny sos pesto zielenina do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Chleb pszenny, drożdżowy, na kwasie z kiszonych ogórków 188

ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu;  1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;  1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;  1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli. Dodatkowo: Forma keksowa o wymiarach 22 x 11,5 cm; Tłuszcz do wysmarowania formy; Bułka tarta

Gospodyni Miejska
Domowy chleb i pasta z pieczonych warzyw. 179

drożdży i wodę. Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie.   PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez

SMYKWKUCHNI
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 126

małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi

Moja Mama Gotuje
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 118

dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli

Moja Mama Gotuje
Pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek 116

tego spróbować! :) Pyszna pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek Składniki: 12 dużych zielonych oliwek 1 i 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki 2 łyżki tahini (ewentualnie 70 g podprażonych pestek dyni lub słonecznika) 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny 4-5 łyżek dobrego oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki sól, pieprz Przygotowanie: Do miksera wkładamy odcedzoną

Moja Mama Gotuje
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 166

buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 cebula 1 łyżka pestek dyni 4 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki wody 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 230C. Buraki ułożyć na blaszce. Piec w 230C przez około półtorej godziny, mniej

Czerwony Gupik
Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 139

cykoria, świeży szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka jaglane z bakaliami 182

gryczanej 3 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki wody 2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka jagód goji 6 moreli pokrojonych na drobno Suche  składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej kokosowy oraz jajka i łączymy

Emskie Smaki
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW DO CHLEBA DOMOWEJ ROBOTY 142

kostki drożdży i wodę. Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka z makiem 153

pytam Miśka jakie ciasto mu upiec to mi odpowiada :wiem, że mi nie zrobisz, ale chcę normalne (z mocnym akcentem na „normalne) drożdżowe ciasto, to szarpane z dynią. Upiekłam pewnie kilkaset różnych ciast, a On za każdym razem wspomina tylko to jedno ( tu znajdziecie link do tej jego ulubionej drożdżówy ). Rzeczywiście, nie upiekłam mu dokładnie tego co chciał

greenscarf
Recenzja produktów Legal Cakes 154

wersja tego przysmaku po prostu powala na kolana. 10. Baton orzechowo-czekoladowy 140g Składniki: banany, czekolada, orzechy włoskie, odżywka białkowa, daktyle, mąka jaglana, pistacje, płatki jaglane, płatki gryczane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, cynamon, syrop klonowy, zielona herbata, cytryna. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 388,5kcal, tłuszcz 18g, węglowodany 41g, białko 14,5g. Opinia: Baton z największą ilością składników, pełen orzechów

Be Fit Be Strong
Indyk w sosie curry z mango. Przepyszne! 133

szałwią. Bardzo proste danie, które na dobrą sprawę robi się prawie samo. To moje pierwsze curry do, którego postanowiłam dodać przecier z mango. Zazwyczaj do curry dodaje pure z dyni pieczonej, ale postanowiłam poeksperymentować. I, jak ja się cieszę, że we mnie ta ciekawość ciągła za nowym smakiem. Sos jest po prostu obłędnie pyszny! Rewelacyjny, bardzo delikatny w smaku

SMYKWKUCHNI
Spaghetti makaronowo-marchewkowe 158

kulinarnej. Spaghetti z marchewki to dokonały pomysł na obiad, wystarczy je ugotować na parze lub zblanszować na patelni z przyprawami oraz oliwą. Wyśmienicie będą smakować z dodatkiem prażonych nasion dyni, płatków migdałowych, orzechów oraz serów. Makarony warzywne polecamy również dzieciom jako pyszny warzywny dodatek do posiłków lub samodzielne danie makaronowe z sosem pomidorowym. spaghetti z marchewki makaron spaghetti kawałek piersi

Moje domowe kucharzenie