dynia - 15472 przepisów (strona:758/1032)

Ciasteczka owsiane bez mąki 168

duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka owsiane bez mąki 168

duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Granola 110

długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom Składniki: 3 szklanki* płatków owsianych górskich 2 szklanki ryżu preparowanego 1/2 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (opcjonalnie) 1/2 szklanki syropy z agawy (lub klonowego

Lamarida.pl
Zupa z sałatą i klopsikami 138

akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas. Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo

Cooking for Emily
Sałatka superfood z kurczakiem teriyaki, awokado i quinoa 182

Roszponka Mozarella Zielone oliwki Pomidor Ogórek Rzodkiewki Kiełki rzodkiewki Awokado Quinoa – komosa ryżowa Kurczak w sosie teriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika i dyni Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie z niej składniki, które najbardziej lubicie lub takie, które akurat macie w lodówce. Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi z kurczaka

Taste and Cook
Chleb codzienny z ziarnami na krupczatce 157

gorącej wody 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 2 małe łyżeczki soli 0,5szklanki otręby owsiane Młyny Stoisław + do obsypania foremki Dodatkowo : po 3 łyżki siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezamu wg uznania. Przygotowanie: Mąkę, otręby, nasiona oraz sól wsypać do miski. W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozprowadzić drożdże. Połączyć z suchymi składnikami, chwilę wyrabiać

W garach u Gosi
Sałatka brokułowa z pomidorami i fetą 148

sera typu feta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika i pistacji (lub innych pestek np. dyni) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy po 1 łyżce oliwy i octu winnego (u mnie jabłkowy) Brokuły dzielimy na małe różyczki, wkładamy do garnka i zlewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika 141

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Domowa granola 238

rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100  g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku

Menu Zdrowia
Chleb z mąki gryczanej 270

mąki gryczanej , który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu! Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam. Czy chleb z mąki gryczanej śmierdzi gryką? W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna

Blendman
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 146

lecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem  nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny

Quinoa Raz!
Sałatka z morelami, rukolą, serem owczym i nerkowcami 183

kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi czy ziemnymi lub pestkami dyni czy słonecznika) Sposób przygotowania: 1. Nerkowce prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją 2. Na talerzu układamy rukolę, ćwiartki moreli, posypujemy pokruszonym serem i uprażonymi orzechami 3. Można polać ulubionym

Gocha gotuje!
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 149

makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa:  ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na   ajoblanco   można znaleźć tutaj . Danie główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka

Food Square
Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 182

następnie wysuszyć w piekarniku. Tym sposobem przygotujecie np. mąkę z ciecierzycy i jaglaną.  3. Tłoczymy olej, wytłoczyny suszymy. Tak przygotowujemy   maki z roślin oleistych (np. siemię lniane, dynia, słonecznik itp.) ale potrzebne jest urządzenie do tłoczenia oleju. My takiego jeszcze nie posiadamy więc o tych mąkach nie będziemy pisać. 4. Wykorzystujemy odpady po przygotowaniu mleka roślinnego - to najlepsza

SzczyptaSmaQ