dynia - 15472 przepisów (strona:756/1032)

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 111

mojej pasty użyłam suszonych pomidorów z żurawiną - chciałam przełamać kwaskowy smak (może dlatego dzieciom bardziej "podeszła";)). Ale mogą to być dowolne pomidory z oleju - z ziołami, nawet z pestkami dyni (tych pestek jest w słoikach na tyle mało, że nie zmienią znacząco smaku całości). Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować

Kolorowy Przepisownik
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 583

można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie też

Karo in the Kitchen
Kanapka z carpaccio wołowym 130

ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty

Programista w kuchni
Sałatka z grillowanym serem halloumi 125

osób potrzebujemy: - 2 duże garście szpinaku oraz rukoli - 250 g sera halloumi - 2 żółte pomidory - 1 małą cukinię - 4 łyżki mieszanki nasion (u mnie słonecznik, migdały, pestki dyni) Do przygotowania marynaty do cukinii potrzebujemy: - po 2 łyżki oleju sezamowego oraz oliwy z oliwek - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 łyżeczkę miodu - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania marynaty do sera halloumi

Bez Cebuli
Katering dietetyczny – dieta szyta na miarę 138

produktach zbożowych, warzywach, owocach, nasionach, orzechach i roślinach strączkowych jest smaczna, lekkostrawna i wartościowa – ale tylko wtedy, gdy zostanie odpowiednio zbilansowana. Strączki dostarczą odpowiedniej ilości białka, szpinak czy pestki dyni – żelaza, zaś oleje roślinne stanowią cenne źródło zdrowych tłuszczów. Korzyści z korzystania z diety pudełkowej Skorzystanie z oferty firmy kateringowej EatZone to szereg korzyści. To znaczna oszczędność czasu, gdyż

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno 120

moja Zosia w brzuchu niestety oszalała. Pozostaje mi na czas ciąży wersja łagodna A zupa smakuje naprawdę doskonale na zimno i dobrze doprawiona. Zupę możemy jeść z fetą, prażoną dynią, dużą ilością kolendry, natki, bazylii czy grzankami. Możemy pomidory i paprykę drobniutko pokroić w kosteczkę i też dorzucić na wierzch zupy. Sama w czystej postaci też się obroni

Mieszam w Garnku
pieczona jesienna owsianka 105

mleka ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie 1 jabłko 1 gruszka 1 jajo 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka babki jojowatej 1 łyżka pestek z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: mleko zagotować, przelać do miski  dodać do niego płatki i odstawić na trochę, aż płatki napęcznieją do miski dodać pokrojone w kostkę

Gotowanie z pasją
kakaowe batoniki owsiane 128

znalazł się syrop klonowy. I tak powstały kakaowe ciasteczka - kakao przecież też znajdziemy :)  Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej  ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy

Gotowanie z pasją
granola 120

jemy i jemy to co lubimy. Zapraszam dzisiaj na bardzo prostą wersję granoli.  Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej  ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy

Gotowanie z pasją
Faszerowane kwiaty cukinii 131

tarty. Należy pamiętać , że przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido ------------------------------------------------------------- Faszerowane kwiaty cukinii Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 żeńskie kwiaty podłużnej cukinii 4 łyżki mielonego białego sera  2 ząbki czosnku 1 łyżka listków oregano 1 łyżka listków

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi 134

Bulgur Mix Rice&MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 6 łyżek mieszanych nasion i orzechów (u mnie po 2 łyżki orzechów laskowych, pestek dyni i niełuskanego sezamu) sos: 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 małe cukinie

Chilli Czosnek i Oliwa
Prosta granola z patelni 105

użyłam jęczmiennych) 1/2 szklanki płatków migdałów  3 łyżki otrębów (użyłam owsianych) 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych  1/2 szklanki miodu  1/3 szklanki siemienia lnianego  garść pestek dyni  1 szklanka suszonych owoców (użyłam moreli, śliwek i żurawiny) 1 łyżeczka cynamonu  Na suchej patelni upraż płatki, orzechy, siemię lniane, pestki, otręby i cynamon przez około

Mango Papaja
Jogurt z porzeczkami i płatkami 157

mniut! Najlepiej smakuje mocno schłodzony w lodówce. Składniki na 2 porcje jogurtu z porzeczkami i płatkami: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mixu ziaren (sezam, siemię lniane, słoneczniki, dynia) 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżki czarnych porzeczek 2 łyżki czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Jak przygotować pyszny deser- jogurt z porzeczkam i płatkami ? Płatki owsiane i ziarna prażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki z miodem i musztardą (2 sposoby) 1643

Tegoroczna zmienna pogoda sprzyja ogórkom, dyniom i melonom. Te pierwsze rodzą owoce na potęgę i trzeba systematycznie je zrywać. A to oznacza przygotowanie tegorocznych przetworów. W tym roku postanowiłam urozmaicić zapas sałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość

Weekendy w domu i ogrodzie