Wczoraj miałam bardzo dyniowy dzień - rano placuszki, a w ciągu dnia zupa na mleku kokosowym oraz takie danie: Czytaj więcej »
Kasia SarnaJesień to dla mnie nie tylko czas kolorowych liści, nie tylko okres hurtowego wykorzystywania dyni ale też chwile gdy zaczynam mieć ochotę na mak w formie słodkiej masy :) O samym MAKu pisałam już tutaj , a najlepszej masie makowej świata tutaj . W ubiegłym tygodniu postanowiłam wykorzystać inny przepis, tym razem recepturę Pawła Małeckiego z jednej z książek LIDLA
Dzieje kuchennej Wiewióryjaki mi towarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak! Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona w markecie
Grunt to przepis!Ostatnio pojawiła się na blogu Zupa krem z dyni, przyszedł czas na inną zupę krem tym razem zrobiłam taką zupę z marchewki. Wyszła gęsta, sycąca, przepyszna i troszkę słodka. Ten smak dodaje uroku :) Idealna na jesienne obiady, kolacje dla dorosłych i dla dzieci. Przepis na tą zupę znalazłam w starej gazetce z przepisami na różnorodne zupy. Składniki: 500g marchewki duża
Motylkowa Kuchniasię około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam do niej odrobinę kremowego, koziego sera oraz natkę pietruszki. Dla tych co nie przepadają
Kuchnia Bazyliigatunki są przepyszne. Dziś proponuję sałatkę na którą pomysł dostałam na grupie Grzybiarze na FB. Sałatka jest przepyszna i znika szybko. Polecam na obiad z pajdą chleba z dyni. Sałatka z gąsek zielonek, cebulki i śmietany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Dyniowe kopytka (gnocchi di zucca) to typowe, włoskie, jesienne danie. Dynia powoduje, że kopytka są delikatne, lekko słodkawe, ciekawe w … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Dyniowe kopytka</span> (gnocchi di zucca) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdyniowe szaleństwo. Na obiad ugotowałam zupę kalafiorowo - dyniową a na deser był tort dyniowo - śmietanowy ale o nim w osobnym poście. Zupa jest smaczna i w sumie dzięki dyni jesienna. Choć przyznam, że dziś pogoda nie jest jesienna a raczej letnia. Mam nadzieję, że taka super aura potrwa jeszcze długo. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnichodzi tu tylko o przyjemną do jedzenia konsystencję.. taka zupa, to dobry sposób na przemycenie warzyw, gdy ma się w domu małego niejadka;-) A do tego dynia i batat to wspaniały duet - przekonaj się sama! Ilość porcji
AniaGotuje.plZastanawiałaś/eś się kiedyś co można zrobić z mąki z pestek dyni, mąki z ciecierzycy, czy też mąki migdałowej? Z kilkoma dodatkami upieczesz z nich cudownie wiosenne muffiny z brzoskwinią z lekkiego syropu.. Czas przygotowywania: 30 minut Pieczenie: 35 minut Ilość muffinek: około 12 sztuk
AniaGotuje.plmasła • 1 łyżka kakao • garść suszonych wiśni lub żurawiny • 2 łyżki nasion chia • 3 łyżki cukru trzcinowego • mąki: 3 łyżki jaglanej, 2 kokosowej, 2 z pestek dyni, 2 z pestek arbuza
AniaGotuje.plWspaniały i aksamitny sernik z sera twarogowego oraz pulpy z dyni. - Wersja na zimno, bez pieczenia! - Prosty w przygotowaniu - Na spodzie z ciasteczek Oreo - W klimacie Halloween Musisz spróbować - jest przepyszny! Czas przygotowywania: 30 minut Czas chłodzenia: minimum 2 h Ilość porcji: sernik na 10-12 osób (średnica
AniaGotuje.pltopinamburu* • 500 ml bulionu warzywnego • puszka ciecierzycy - 240 g bez zalewy • serek Philadelphia 125 g • łyżeczka zmielonej kolendry Na talerzu: olej z pestek dyni lub orzechów laskowych, sezam lub czarnuszka, świeża kolendra
AniaGotuje.plKotlety mielone w panierce ze zmielonych pestek dyni, w towarzystwie zielonych dodatków. Posiłek idealny dla osób na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz wszystkich, którzy unikają węglowodanów w swojej kuchni. Łączny czas przygotowywania: do 40 minut Ilość kotletów: 10-12 sztuk wielkości mandarynki
AniaGotuje.plPrzepis na cudowne kaszotto z kurkami, pieczoną dynią i papryką. Bardzo jesienny i jednocześnie nowoczesny obiad bez dodatku mięsa oraz nabiału. Tylko naturalne składniki, czyli samo dobro na talerzu ;-) Kaszotto jest jednocześnie lekko słone i słodkie, z cytrynową nutą. Jak dla mnie połączenie idealne również dla dzieci. Pieczone warzywa fantastycznie komponują się z kaszą oraz wyraźnie wyczuwalnymi kurkami. Jeśli
AniaGotuje.pl