dynia - 15472 przepisów (strona:745/1032)

Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową 117

laurowym. Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z resztą składników Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i […] Artykuł Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pesto z liści kalarepy 173

Składniki: - liście z 3 młodych kalarepek - 1 awokado - 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek - sok wyciśnięty z połowy cytryny - pół szklanki uprazonych pestek z dyni - 4 plastry cukinii - opcjonalnie sól morska i czarny pieprz Przygotowanie: Liście dobrze płuczemy, odcinamy łodygi. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Możemy użyć na kanapki, lub podać z makaronem. Gdy wyjdzie nam dużo

Szkrab Je Sam
Muffinki Musli - bez mąki i cukru 150

Składniki: suche: - 1 szklanka płatków owsianych - 1 szklanka płatków jęczmiennych - 2 łyżki słonecznika - 2  łyżki pestek z dyni - 2 łyżki posiekanych nerkowców - 2 łyżki posiekanych orzechów pekan - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki posiekanych orzechów brazylijskich - 1 łyżka czarnego sezamu - 3 łyżki rodzynek mokre: - 1 jajko - 2 banany - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki suche umieszczamy w dużej

Szkrab Je Sam
Jesienny chlebek daktylowy 272

mnie w domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta

Anioły w kuchni
Jesienne menu w VIVIAN 139

jesiennej karty. Karty, w której dania nie są przesycone typowymi produktami przedzimia, ale mimo tego w sposób nienachalny smakującej jesienią. Produkty są jak najbardziej sezonowe, ale nie królują tutaj dynie, czy korzenne smaki. Dania są wyważone, ogrzewają zmysły i rozweselają, gdy za oknem szaro. Do schrupania Nigdy nie myślałem, że jedząc słoninę czy wieprzową skórę będę równie rozmarzony. Jednak amuse

Food Square
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym 107

warzywami, a tym razem podałam je w nieco nietypowej formie. Upiekłam chrupiące tartaletki z rozdrobnionych płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód, a następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy. Dzięki wszystkim składnikom, których użyłam, otrzymaliśmy zbożowe, wartościowe i pyszne śniadanie. Nie dość, że dobrze smakuje, prezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii

Mienta blog
Zdrowe ciastka owsiano-bakaliowe 133

bakaliowe: 180g płatków owsianych 60g pełnoziarnistej mąki żytniej 60g mąki ryżowej 175ml oleju kokosowego 4 wiejskie jaja 8 łyżek miodu 100g migdałów 35g siemienia lnianego 45g sezamu 35g pestek dyni 50g pestek słonecznika 120g suszonej żurawiny 60g rodzynek 35g jagłów ekspandowanych Płatki owsiane wsypujemy do blenndera i mielimy. Do dużej miski wsypujemy płatki, oba rodzaje mąki oraz wszystkie bakalie, pestki

Cooking Monster
Zupa krem z cukinii 123

warzywa są miękkie - blendujemy wszystko w garnku - i gotowe! Prawda, że prosty przepis?  Krem jest przepyszny! Oczywiście można dodać na wierzch, przy podaniu kremu np. prażony słonecznik lub dynię... można dodać również inne zioła i przyprawy...w zależności od upodobań. :) Obowiązkowo dodajcie podczas podania kremu jogurt naturalny :)  Powodzenia! :) Zapraszam również do zapoznania się z moimi innymi przepisami

MintTaste
Pełnoziarnisty chleb jogurtowy przepis 143

szklanki mąki pełnoziarnistej; - 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody; - ½ świeżych drożdży; - 4 łyżki oleju rzepakowego; - 1 mały jogurt naturalny; - 2 łyżki siemienia lnianego; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka pestek dyni. Sposób przygotowania: - mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny; - podgrzewamy 2 szklanki wody, do których dodajemy następnie drożdże – mieszamy aż się rozpuszczą i dodajemy zawiesinę

MintTaste
Zupa dyniowa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 154

Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Raz, czasem dwa razy do roku zupa dyniowa jest absolutnie obowiązkową pozycją u nas w domu. Inaczej się po prostu nie da. Mamy już na blogu jeden fajny przepis na zupę dyniową ( TUTAJ ). Ale ten będzie zupełnie inny. Zupa lekko pikantna, z mlekiem kokosowym. Rewelacyjna (ale to nic nowego, każda zupa dyniowa

Marder&Marder Manufacture
Pomysł na kalafiora, placuszki z cytrynową śmietanką! 195

francuskie - crepes, a placuszki smażone...hmm. Lubię ich tak wiele, że chyba trudno by mi się było zdecydować i wybrać te jedyne najbardziej ukochane, bo uwielbiam słodkie placuszki z dyni i marchewk i, jak i niezapomniane w smaku placki ziemniaczane mojej babci. Niedawno odkryłam cudowny pomysł na kalafiora, mianowicie placuszki! Małe chrupiące, w smaku lekko orzechowe, poddane z creme fraiche

SMYKWKUCHNI
KOMOSA Z DYNIĄ 198

Wczoraj miałam bardzo dyniowy dzień - rano placuszki, a w ciągu dnia zupa na mleku kokosowym oraz takie danie: Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 202

Jesień to dla mnie nie tylko czas kolorowych liści, nie tylko okres hurtowego wykorzystywania dyni ale też chwile gdy zaczynam mieć ochotę na mak w formie słodkiej masy :) O samym MAKu pisałam już  tutaj ,  a najlepszej masie makowej świata   tutaj . W ubiegłym tygodniu postanowiłam wykorzystać inny przepis, tym razem recepturę Pawła Małeckiego z jednej z książek LIDLA

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z cukinii z mięsem w pomidorach 273

jaki mi towarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak! Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona w markecie

Grunt to przepis!
Marchewkowa zupa krem 141

Ostatnio pojawiła się na blogu Zupa krem z dyni, przyszedł czas na inną zupę krem tym razem zrobiłam taką zupę z marchewki. Wyszła gęsta, sycąca, przepyszna i troszkę słodka. Ten smak dodaje uroku :) Idealna na jesienne obiady, kolacje dla dorosłych i dla dzieci. Przepis na tą zupę znalazłam w starej gazetce z przepisami na różnorodne zupy. Składniki: 500g marchewki duża

Motylkowa Kuchnia