dynia - 15472 przepisów (strona:736/1032)

Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym 149

bloga, więc muszę nadrobić zaległości blogowe. W ten weekend jadę znów do mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję. Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym   Drukuj Prep time

Cooking for Emily
Faszerowane patisony w wersji FIT 196

Uwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję

Mama z miasta
Chleb drożdżowy z naczynia żaroodpornego 190

podsypania 150g mąki gryczanej 25g świeżych drożdży 1½ szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: ½ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki pestek dyni 2 łyżki nasion chia 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę mąki. Ustawiamy prędkość

Kuchnia w czekoladzie
WZMACNIAJĄCY I REGENERUJĄCY BULION Z WARZYW 153

umyta i przekrojona kawałek oczyszczonego selera 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie) 6-8 ząbków czosnku, obrane i przekrojone na pół 1 cebula obrana i przekrojona na pół kawałek dyni – jeśli nie masz może być np. cukinia kilka listków jarmużu – jeśli nie masz może być kawałek kapusty 4 suszone grzybki shitake pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem) 1 duży

Anioły w kuchni
Pieczona owsianka z nektarynką 165

nieco inaczej niż zazwyczaj. Od dziś mam nową moją ulubioną! Polecam i Wam! Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich, 2 łyżki płatków żytnich, garść bakali (orzechy laskowe, włoskie, pestki dyni, żurawina), łyżeczka nasion chia, pół nektarynki, 3/4 szklanki mleka Przygotowanie: Nektarynkę pokroić i plasterki. Mleko podgrzać. Zalać nim płatki, bakalie i nasiona. Odstawić na 10 minut. Dodać nektarynkę. Zapiekać

Lena Gotuje
Lunchbox: kanapka z kurczakiem 145

Składniki: 2 bułki z dynią, 100 g piersi z kurczaka, 2 plasterki pomidora, 2 łyżeczki mieszanki przypraw do kurczaka (przepis TUTAJ ), 3 łyżki startego żółtego sera, szczypiorek - posiekany - około 2 łyżek, łyżka masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w małą kostkę. Smażymy na maśle wraz z przyprawą pod koniec Dodajemy ser i szczypiorek. Z bułki odkrawamy kawałek (około 1 cm na grubość

Lena Gotuje
38 przepisów z papryką 173

oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Sałatka jajeczna z brokułami, papryką i czarnuszką Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z ogórków małosolonych Leczo Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z zielonych pomidorów z kurkumą 185

uwielbia działkowe pomidory, te dojrzałe. Nam jednak wystarczy, jak dzisiaj policzyłam, to zrobiłam samych słoików w marynacie curry czy kurkumie, ponad 30. a jeszcze wszystkie inne. Basta. Jeszcze tylko dynia hokkaido i te inne, co być muszą jak papryka w miodzie czy buraczki. Składniki : 1,5 kg zielonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 marchewka koper Sałatka

Gosia gotuje
Surówka z kapustą włoską, marchewką i ogórkiem konserwowym 146

stołach. I dobrze, bo to połączenie wyraźnych smaków, które się uzupełniają. Słodka marchewka, ostra szalotka, kwaśne ogórki - a wszystko świeże i chrupiące. Całość uzupełniamy nietypowym dodatkiem - olejem z pestek dyni, który jest ciemny i ma charakterystyczny smak

Milion Smaków
Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami 190

pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii ------------------------------------------------------------- Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 7 żeńskich kwiatów cukinii 100 g obranych i ugotowanych krewetek 5 łyżek białego serka w wiaderka 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 127

Gotowe pesto możemy zużyć dowolnie, ja najbardziej lubię z makaronem (tagliatelle lub spaghetti). Pesto z rukoli ze słonecznikiem Sprawdź też mój przepis na... PESTO BAZYLIOWE NA BAZIE PRAŻONYCH PESTEK DYNI *post archiwalny, zdjęcie nie oddaje prawdziwego koloru

Kolorowy Przepisownik
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 110

żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć z patelni. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, pokruszone mięso dorsza, jajko, posiekany koperek, zmielone pestki dyni lub bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba smażyć zbyt długo ponieważ warzywa

Kuchnia Pokoleń
58 najlepszych przepisów z pomidorami 202

cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Pieczone pierogi

Moja smaczna kuchnia
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 267

kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz: 9g Informacja dla diabetyków: w jednej porcji j.w. znajduje się 2,6WW i 1WBT

Dietolog
Zupa krem z patisona 186

Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą się jesień (chociaż niech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison. Składniki: 2-3 patisony 1 marchew 1/2 pietruszki 1/4 selera 2 łyżki

Truskawkowa Fiesta