dynia - 15472 przepisów (strona:733/1032)

Zupa-krem z kukurydzy 138

ciepłe, pogodne z babim latem. Tak czy siak, niezależnie od pogody, koniecznie spróbujcie. A jeżeli lubicie jesienne kremy z warzyw, zapraszam również po przepis na ZUPĘ-KREM Z DYNI Składniki (4 porcje): Zupa: 4 kolby kukurydzy cukrowej 1 średniej wielkości ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego 3 łyżki masła 1 papryczka chili 1 ząbek

Fitsweet.me
Żytnie bułeczki razowe na drożdżach 111

tylko będę mieć więcej czasu, aby pozwolić bułkom wyrosnąć Bułki są ciężkie, konkretne. W środku znajdziecie siemię lniane i płatki owsiane. Możecie spokojnie dorzucić pestki słonecznika czy dyni. Najecie się pewnie jedną sztuką. Z podanej ilości wychodzi mi 5 bułek żytnich, chociaż autorka oryginalnego przepisu zrobiła ich aż 8. Jeśli macie większą rodzinę to warto upiec je z podwójnej porcji

Mieszam w Garnku
Koktajl - pożywne śniadanie. 145

Składniki : 1 duży jogurt naturalny 2 łyżki pestek z dyni ( łuskanych ) 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki bakalii ( np. rodzynki, figi, daktyle ) 1/2 szklanki owoców sezonowych ( truskawki, maliny, leśne jagody itp. ) Sposób wykonania :   O woce sezonowe dokładnie opłucz. P łatki owsiane zalej przegotowaną , ostudzoną wodą i odstaw na 2-3 godziny ( możesz odstawić

Przepisy i porady kulinarne
Bezglutenowe ciasto marchewkowe 161

okazji Pierwszego Dnia Jesieni mam dla Was typowo jesienne ciasto. Chyba nic tak się nie kojarzy z tą porą roku jak właśnie ciasto marchewkowe i krem z dyni. Ciasto w dzisiejszej wersji ma tę wadę, że znika szybciej niż się je piecze… No cóż, udało mi się jednak je spróbować i mogę Wam zaświadczyć, iż jest naprawdę wyśmienite. Jego

365 dni dookoła kuchni
Ciasto z cukinii i kokosu 131

cukinii i kokosu- to propozycja jesiennego magazynu  Aromat , kto jeszcze nie widział  to zapraszamy serdecznie klik ! Znajdziecie w nim wspaniałości z wykorzystaniem kolorowych ziemniaków, orzechów, cukinii, dyni, fasoli oraz gruszki. Pysznie się zapowiada, prawda?  A u mnie na blogu pojawił się nowy dział na ciasta warzywne , powoli będę go zapełniała ;) Składniki : 320 g cukinii 100 ml mleka

Życie zaczyna się w kuchni
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera 122

wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej również użyłam mleka roślinnego. Wegańskie ciasto cukiniowe posypałam domową granolą z sezamem i pestkami dyni . Wyszło pysznie i zdrowo (nie licząc białej mąki i cukru) :) Jeśli jesteście na diecie wegańskiej i chcecie skorzystać z mojego przepisu na granolę , to musicie miód zastąpić innym słodem roślinnym

Moja Delicja
Syrop z dyni do kawy 192

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym 185

Całość zapieczona w sosie beszamelowym z dodatkiem pesto. Danie smakuje przepysznie, szczerze polecam Ja swoją zapiekankę przygotowałam w  garnku żeliwnym od  Staub w formie dyni. Potrawy wykonane w takim naczyniu wyglądają bardzo efektownie, a więc doskonale będą prezentować się na stole. Garnek wykonany jest z żeliwa co gwarantuje wytrzymałość

Marta Gotuje
Domowy ajvar 225

dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów

Cooking for Emily
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 146

połączeniem receptury Yotama Ottolenghiego z książki "Jerozolima" oraz Claudi Roden z "The New Book of Middle Eastern Food". ➤ Na blogu znajdziecie również dwie wariacje na temat szakszuki: szakszukę z dynią makaronową oraz szakszukę kalafiorową .  Tunezyjska szakszuka ( shakshuka ) Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski 2 łyżeczki pasty harissa ( domowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieprz 183

zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby  kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem   jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały ser Desery, wypieki     pierniczki pieprzowe   Uwagi Kupować zawsze

Pomysłowa kuchnia
Chleb bez mąki z suszoną morelą 105

mąki z dodatkiem suszonych morel. Taki chleb jest bardzo sycący i już po małym kawałku będziemy syci.Polecam Składniki: 2 szkl ziaren słonecznika 1 garść suszonych morel 1 szkl pestek dyni 1 szkl siemienia w ziarnach 1 szkl mielonego siemienia 2 szkl płatków owsianych 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 4 szkl gorącej wody

słodkie i nie tylko historie kulinarne
UPIEKŁAM CHLEB!!! ;) 99

mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody 30 g drożdży łyżeczka soli łyżka cukru wg uznania - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika.      Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli cisto nie będzie chciało się połączyć można dodać odrobinę więcej wody. Wymieszane składniki przekładam do formy, przykrywam ścierką

BezglutenowaIzabela
OOOOPSIE CHLEBEK 133

jajka? :) A jednak. Po raz kolejny  miło i smacznie się zaskoczyłam.  100 g twarogu 3 jajka trochę soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika Oddzielamy żółtka od białka. Do białka dodajemy sól i ubijamy sztywną pianę --> tak aby można było miskę przewrócić do góry nogami aa białko nie znalazło się

BezglutenowaIzabela
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 193

pomału się przestawić. Jest szaro, buro i deszczowo, a gdy rano na termometrze zobaczyłam siedem stopni powyżej zera, odruchowo szczelniej otuliłam się szalem. W sklepach królują śliwki, gruszki i dynie, a pierwszym, co z niemal pietyzmem włożyłam do koszyka, było opakowanie świeżych, soczyście fioletowych fig. I tak, to zdecydowanie są moje smaki, niecierpliwie przecież czekam na pierwsze kasztany, ale... Gdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze