mniut! Najlepiej smakuje mocno schłodzony w lodówce. Składniki na 2 porcje jogurtu z porzeczkami i płatkami: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mixu ziaren (sezam, siemię lniane, słoneczniki, dynia) 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżki czarnych porzeczek 2 łyżki czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Jak przygotować pyszny deser- jogurt z porzeczkam i płatkami ? Płatki owsiane i ziarna prażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTegoroczna zmienna pogoda sprzyja ogórkom, dyniom i melonom. Te pierwsze rodzą owoce na potęgę i trzeba systematycznie je zrywać. A to oznacza przygotowanie tegorocznych przetworów. W tym roku postanowiłam urozmaicić zapas sałatek i zrobić ogórki z musztardą. Ale zamiast słodzić je cukrem, użyłam miodu. Dla koloru do sałatki dodałam pokrojoną chili. Jest zbyt mała, by zmienić smak sałatki, ale zawartość
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem to danie bardzo popularne w wielu dobrych restauracjach. Zawsze możemy tam spotkać wiele tego typu potraw np. zupa krem z kalafiora, zupa krem z brokuła, krem z dyni czy chyba najprostsza ze wszystkich zup- krem z groszku. Zupy te mają to do siebie, że są bardzo aromatyczne jednak nie znajdziemy w nich składników z których są zrobione. Wszystko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naszym konkursie i za te wszystkie wspaniałe inspiracje, które powstały dzięki Waszym pomysłom! 😘 Składniki : Brownie (śr: 18cm) -1 szkl. startego w oczka jabłka -1 szkl. startej w oczka dyni -60g pełnoziarnistej mąki owsianej (bezglutenowej) -50g mąki jaglanej -60g kaszki sorgo i quinoa -Nominal -40g kakao -35g karobu -2 łyżki chia -80g płynnego oleju kokosowego
Candy Pandasmleka kokosowego (puszka) + 250ml napoju migdałowego -ksylitol -150g naturalnego tofu -150ml napoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik, pestki dyni) -1 ½ łyżeczki agaru (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny) + 1/3 szkl. wody Dodatkowo -truskawki -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów) -słomki o wyglądzie bambusów i figurki pandek :) ZIELONY BISZKOPT Świeży
Candy Pandasświeżego jarmużu 1 awokado 120 g sera halloumi oliwa z oliwek sól pieprz Pesto z naci marchewki całą nać młodej marchewki olej lniany ok 100 ml sól pieprz pestki dyni ok 2 łyżki 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Bakłażana przekrawamy wzdłuż, solimy i odstawiamy na 10 min żeby wyciągnąć z niego goryczkę 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Pieczarki
Słodki Kompromisnazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny
Ugotowane pozamiataneszafce. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki. W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe . W fioletowym, o pojemności 540 ml zaprezentowałam pyszną sałatkę z czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe foremki to nowość od Jana Niezbędnego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyszklanki zimnej wody takiej filtrowanej lub mineralnej 2-3 płaskie łyżeczki soli Opcjonalnie nasiona jakie lubicie ja dodałam 4 łyżki słonecznika i 4 łyżki siemienia lnianego oraz nieco pestek dyni. Przygotowanie: 1 dzień rano (czwartek): kaszę wsypać do wyższego pojemnika i zalać kaszę wodą. Kasza powinna być cała zanurzona ale nie za dużo. Około centymetra ponad kaszę. Zamieszać i odstawić
W garach u Gosipastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany i wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary
Food Squarepełnoziarnistego, najlepiej drobnego /u mnie ryżowe kolanka około 20 – 25 pomidorków koktajlowych 10 – 15 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1 – 2 łyżki orzeszków piniowych (lub np. pestek dyni) garść listków młodego szpinaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra virgin sól, pierz garstka listków bazylii, plasterki szalotki (opcjonalnie) Pomidorki przepołowić, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Polać
Even Better Foodwarzywne spaghetti. Ciekawy jest też warzywny makaron w wersji buraczanej. Ja robię też makaron z cukinii tnąc warzywo na cienie paski specjalną obieraczką albo dyniowy piekąc dynię makaronową i rozdzielając widelcem jej włókna . Takie jarzynowe nitki świetnie zastępują zwykłe kluski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmakuje w chlebie znakomicie. Zachęcam do eksperymentowania i zabawy przy wypiekaniu chleba. Chleb ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę, jest wyborny w smaku. Chleb pszenno - gryczany z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSKŁADNIKI: sałata rzymska pomidorki koktajlowe pomarańcza mozzarella pestki dyni DRESSING: 1 łyżka octu winnego balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka soku z pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki dobieramy w dowolnych proporcjach. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem
wege i kropkaporcję): płatki owsiane górskie (około 30 g) jogurt naturalny (około 200 g) 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) 1 łyżeczka otrąb gryczanych ulubiona mieszanka owocowo-orzechowa z pestkami (np. dyni) suszone jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek gotujemy wodę. Do wysokiej szklanki wsypujemy płatki owsiane a następnie zalewamy je gorącą wodą w ilości nie przekraczającej poziom płatków. Chwilę czekamy aż płatki
wege i kropka