400g białej (orkiszowej lub pszennej), 250g ciepłej wody, 1 opakowanie drożdży instant (7 – 8g), 1 jajko. 50g miękkiego masła, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, garść ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane) Sposób przygotowania bułek orkiszowych: Mąkę, drożdże, wodę, masło, jajko sól cukier oraz większą część ziaren łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe
Gotuj Się Kto Możemiodowy Borówki Brzoskwinie Bakłażan Papryczka chili Gruszki Mango Jarmuż Wiśnie Szparagi Jagody Winogrona Papaja Śliwki Seler naciowy Zielony groszek mrożony Mandarynki Pomidory Cebula Maliny Papryka Kapusta Marchewka Ziemniaki Ananas Dynia Awokado Pomarańcze Kukurydza Cukinia Fasolka szparagowa Banany Dymka Arbuz Pieczarki Bataty Brokuły Kolejność na każdej z list nie jest przypadkowa, na szczycie znajdują się produkty o najwyższej zawartości pestycydów
Gotuj Się Kto MożeSKŁADNIKI czerstwe pieczywo pestki dyni – 2 garście mielony imbir – 2 łyżeczki suszona natka pietruszki – 3 łyżeczki suszony tymianek – 2 łyżeczki sól ziołowa – 2 łyżki biały pieprz – 1 łyżeczka pieprz ziołowy – 1 łyżeczka Pieczywo pokroić i suszyć w piekarniku ok 1 godziny w 100 stopniach C. Pozostawić rozłożone na blasze do dalszego wyschnięcia na ok 2-3 dni. Zmielić. Dodać
Między kuchnią a pokojemPewnie w większości domów zaczęły się przygotowania do zimy. Smutno mi jest kiedy pomyślę, że niedługo znikną z targu letnie owoce a pojawi się jesienna dynia. Dziś proponuje Wam bardzo łatwy sposób na kompot z gruszek. Składniki: 4 kg gruszek 2 łyżki cukru na słoik 3 goździki na słoik woda Gruszki obieram, kroję w ćwiartki i wykrajam ogryzek. Do każdego
Kuchnia w oparachgodz. 12.30 • 280g suchego chleba razowego mój był z ziarnami, jeśli użyjemy chleba bez ziaren, użyjmy 200g suchego chleba i dodajmy, już na tym etapie 80g różnych ziaren: słonecznik, dynia, sezam, czarnuszka a nawet płatki zbożowe. • 450g wody. Chleb kroimy w kostkę.Wkładamy do misji i zalewamy wodą. Przykrywamy. Kiedy chleb będzie miękki, miksujemy na papkę. Proponuję zmiksować przy użyciu
Leśny Zakątekburakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody Gatityprezentowanych placuszkach. Łyżka smaku to 40g pysznego pyłku, który został umieszczony w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Możemy wybierać spośród wielu wariantów smakowych, takich jak: - czarna porzeczka - dynia i brzoskwinia, - jabłko, gruszka i pietruszka - malina - truskawka - truskawka, burak, jeżyna W opakowaniu Różdżki Smaku znajduje się 10 porcji owoców, w 2g saszetkach. Jedna porcja to odpowiednik garstki świeżych owoców! Tu mamy
Di gotujeDziś sałatka rukola z pomidorami i białą fasolą Jamar na dzień dobry;) Do takiej sałatki możemy dodać różne ziarna, bardzo pasuje słonecznik lub pestki dyni. Smakowałam tę wersję także z suszonymi śliwkami, więc łączenie smaków jest jak najbardziej wskazane. Pożywna sałatka rukola z pomidorkami, suszonymi aromatycznymi pomidorami, mozzarellą, czarnymi oliwkami i białą fasolą Jamar , która dopełnia smak całej sałatki. Delikatnie
Zasmakuj Kuchnikubkiem mleka. Polecam Składniki: ciasto: 1 op. suchych drożdży (7 g) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl mleka 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 szkl puree z dyni 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 3 szkl mąki pszennej kruszonka: 100 g masła 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru tortownica o średnicy 26 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy składniki
słodkie i nie tylko historie kulinarnepyszne i zdrowe batony zrobione samemu. Polecam w szczególności dla dzieciaków do szkoły! Batoniki możecie urozmaicać poprzez dodatek różnych owoców czy to zastępując nasiona słonecznika, ziarnami siemienia lnianego, pestkami dyni i posiekanymi orzechami czy migdałami. Batoniki możecie polać też gorzką czekoladą. Ja na pewno zrobię je jeszcze nie raz w różnych odsłonach
SMYKWKUCHNIpaski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki miodu sól, pieprz Przygotowanie Papryczki kroimy na plasterki. Szalotki kroimy w piórka. Gruszkę kroimy na ćwierć plasterki
R'n'G Kitchenprzepis na placki ziemniaczane – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni Ilość: około 50 placków Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 150 g mąki z pełnego ziarna – 150 g mąki pszennej – 300 ml mleka – 2 płaskie łyżeczki proszku
nietylkopasta.pllubicie oraz co aktualnie znajdziecie w lodówce. Do mich dodałam szynkę, pomidorki, szczypior, oliwki i rzodkiewkę. Było pycha. Polecam Wam także przepisy śniadaniowe: – szakszuka – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe
nietylkopasta.plburakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody GatityAromatyczny dodatek do wielu dań, choć bez nich i tak smakuje rewelacyjnie. Lekko, smacznie i szybko. Składniki 200 g ryżu 1 garść pestek dyni 1 garść pestek słonecznika 1 garść białego sezamu 1 garść czarnego sezamu 3-4 łyżki oleju rydzowego Przygotowanie Ryż gotujemy na sypko. Nasiona prażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy z olejem
R'n'G Kitchen