dynia - 15472 przepisów (strona:731/1032)

Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami 238

pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć pręcik. Na blogu znajdziecie inne przepisy na kwiaty cukinii: frittatę z kwiatami cukinii smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido faszerowane kwiaty cukinii ------------------------------------------------------------- Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 7 żeńskich kwiatów cukinii 100 g obranych i ugotowanych krewetek 5 łyżek białego serka w wiaderka 1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z rukoli ze słonecznikiem 168

Gotowe pesto możemy zużyć dowolnie, ja najbardziej lubię z makaronem (tagliatelle lub spaghetti). Pesto z rukoli ze słonecznikiem Sprawdź też mój przepis na... PESTO BAZYLIOWE NA BAZIE PRAŻONYCH PESTEK DYNI *post archiwalny, zdjęcie nie oddaje prawdziwego koloru

Kolorowy Przepisownik
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 135

żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć z patelni. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, pokruszone mięso dorsza, jajko, posiekany koperek, zmielone pestki dyni lub bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba smażyć zbyt długo ponieważ warzywa

Kuchnia Pokoleń
58 najlepszych przepisów z pomidorami 221

cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Pieczone pierogi

Moja smaczna kuchnia
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 324

kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz: 9g Informacja dla diabetyków: w jednej porcji j.w. znajduje się 2,6WW i 1WBT

Dietolog
Zupa krem z patisona 220

Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą się jesień (chociaż niech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison. Składniki: 2-3 patisony 1 marchew 1/2 pietruszki 1/4 selera 2 łyżki

Truskawkowa Fiesta
Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami 163

albo oleju kokosowego albo oliwy) 100 szpinaku ok 10 pomidorków koktajlowych, 10 pomidorów suszonych 1 cukinia, 1 cebula garść bazylii można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto

Cooking for Emily
Tarta z cukinią i szynką 155

Warzywa ze szlachetnego rodu dyniowatych mają same zalety. Bakłażany, cukinie, dynie czy patisony są smaczne i pożywne, a przy tym lekkostrawne. Cieszę się, że właśnie nadchodzi ten czas – letni czas, kiedy warzywa i owoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ Ciasto 1/3 kostki masła 1 szklanka mąki

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 145

keksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl otrąb pszennych lub razowych 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki soli 5 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 1 l ciepłej wody ( nie za gorącej żeby nie zaparzyć drożdży) W garnuszku lub dzbanku rozmieszać drożdże z ciepłą wodą

Pieguskowa Kuchnia
KECZUP Z CUKINII 138

mnie w domu ( nawet dzieci o dziwo) go uwielbiamy. Przyznam się szczerze, że keczupu ze sklepu już daaawno nie kupowałam. Wyjadamy na zmianę ten keczup z cukinii i z dyni – klik . Wykorzystuję go nie tylko na kanapki czy jako składnik sosów. Świetnie smakują zapieczone w nim skrzydełka Polecam, bo jest pyszny! KECZUP Z CUKINII 1,5 kg obranej

Pieguskowa Kuchnia
PROSTY CHLEB Z GARNKA 177

łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej ) opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, oliwę

Pieguskowa Kuchnia
Niebianskie ciasto z brzoskwiniami 194

Przed pocięciem ciasta musi ,być całkowicie ostudzone- ja niestety nie umiem czekać i nie do końca ostudzone zjadłam...pycha.... A z nadzieniem  można eksperymentować. / gruszka + orzech, / śliwa + orzechy, dynia + orzeszki ziemne

w mojej kuchni
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 234

towarzystwo dla przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej grupie. Jeśli będą leżały obok siebie – szybciej zaczną gnić. Pomidory lubią być przechowywane szypułką

Poezja smaku
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 147

bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej chlebowej typ 650 3 kopiaste łyżki mąki

Moja Książka Kucharska
Granola z olejem i cukrem kokosowym 145

moja ulubiona granola! Składniki (na 1 duży słoik): 2 szklanki płatków owsianych górskich  1 szklanka mieszanki orzechów np. włoskich, laskowych i nerkowca  1/2 szklanki pestek słonecznika lub dyni albo mieszanki jednych i drugich  3-4 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sproszkowanego korzenia maca 3 łyżki otrąb owsianych  1 szklanka ulubionych suszonych owoców, ja użyłam moreli

Mango Papaja