Składniki: - liście z 3 młodych kalarepek - 1 awokado - 3 łyżki oleju rydzowego lub oliwy z oliwek - sok wyciśnięty z połowy cytryny - pół szklanki uprazonych pestek z dyni - 4 plastry cukinii - opcjonalnie sól morska i czarny pieprz Przygotowanie: Liście dobrze płuczemy, odcinamy łodygi. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Możemy użyć na kanapki, lub podać z makaronem. Gdy wyjdzie nam dużo
Szkrab Je SamSkładniki: suche: - 1 szklanka płatków owsianych - 1 szklanka płatków jęczmiennych - 2 łyżki słonecznika - 2 łyżki pestek z dyni - 2 łyżki posiekanych nerkowców - 2 łyżki posiekanych orzechów pekan - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki posiekanych orzechów brazylijskich - 1 łyżka czarnego sezamu - 3 łyżki rodzynek mokre: - 1 jajko - 2 banany - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki suche umieszczamy w dużej
Szkrab Je Sammnie w domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy. Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa. Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki; 350 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta
Anioły w kuchnijesiennej karty. Karty, w której dania nie są przesycone typowymi produktami przedzimia, ale mimo tego w sposób nienachalny smakującej jesienią. Produkty są jak najbardziej sezonowe, ale nie królują tutaj dynie, czy korzenne smaki. Dania są wyważone, ogrzewają zmysły i rozweselają, gdy za oknem szaro. Do schrupania Nigdy nie myślałem, że jedząc słoninę czy wieprzową skórę będę równie rozmarzony. Jednak amuse
Food Squarewarzywami, a tym razem podałam je w nieco nietypowej formie. Upiekłam chrupiące tartaletki z rozdrobnionych płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód, a następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy. Dzięki wszystkim składnikom, których użyłam, otrzymaliśmy zbożowe, wartościowe i pyszne śniadanie. Nie dość, że dobrze smakuje, prezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii
Mienta blogbakaliowe: 180g płatków owsianych 60g pełnoziarnistej mąki żytniej 60g mąki ryżowej 175ml oleju kokosowego 4 wiejskie jaja 8 łyżek miodu 100g migdałów 35g siemienia lnianego 45g sezamu 35g pestek dyni 50g pestek słonecznika 120g suszonej żurawiny 60g rodzynek 35g jagłów ekspandowanych Płatki owsiane wsypujemy do blenndera i mielimy. Do dużej miski wsypujemy płatki, oba rodzaje mąki oraz wszystkie bakalie, pestki
Cooking Monsterwarzywa są miękkie - blendujemy wszystko w garnku - i gotowe! Prawda, że prosty przepis? Krem jest przepyszny! Oczywiście można dodać na wierzch, przy podaniu kremu np. prażony słonecznik lub dynię... można dodać również inne zioła i przyprawy...w zależności od upodobań. :) Obowiązkowo dodajcie podczas podania kremu jogurt naturalny :) Powodzenia! :) Zapraszam również do zapoznania się z moimi innymi przepisami
MintTasteszklanki mąki pełnoziarnistej; - 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody; - ½ świeżych drożdży; - 4 łyżki oleju rzepakowego; - 1 mały jogurt naturalny; - 2 łyżki siemienia lnianego; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka pestek dyni. Sposób przygotowania: - mąki mieszamy razem w misce, dosypujemy sól, ziarna, olej i jogurt naturalny; - podgrzewamy 2 szklanki wody, do których dodajemy następnie drożdże – mieszamy aż się rozpuszczą i dodajemy zawiesinę
MintTasteDynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Raz, czasem dwa razy do roku zupa dyniowa jest absolutnie obowiązkową pozycją u nas w domu. Inaczej się po prostu nie da. Mamy już na blogu jeden fajny przepis na zupę dyniową ( TUTAJ ). Ale ten będzie zupełnie inny. Zupa lekko pikantna, z mlekiem kokosowym. Rewelacyjna (ale to nic nowego, każda zupa dyniowa
Marder&Marder Manufacturefrancuskie - crepes, a placuszki smażone...hmm. Lubię ich tak wiele, że chyba trudno by mi się było zdecydować i wybrać te jedyne najbardziej ukochane, bo uwielbiam słodkie placuszki z dyni i marchewk i, jak i niezapomniane w smaku placki ziemniaczane mojej babci. Niedawno odkryłam cudowny pomysł na kalafiora, mianowicie placuszki! Małe chrupiące, w smaku lekko orzechowe, poddane z creme fraiche
SMYKWKUCHNIWczoraj miałam bardzo dyniowy dzień - rano placuszki, a w ciągu dnia zupa na mleku kokosowym oraz takie danie: Czytaj więcej »
Kasia SarnaJesień to dla mnie nie tylko czas kolorowych liści, nie tylko okres hurtowego wykorzystywania dyni ale też chwile gdy zaczynam mieć ochotę na mak w formie słodkiej masy :) O samym MAKu pisałam już tutaj , a najlepszej masie makowej świata tutaj . W ubiegłym tygodniu postanowiłam wykorzystać inny przepis, tym razem recepturę Pawła Małeckiego z jednej z książek LIDLA
Dzieje kuchennej Wiewióryjaki mi towarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak! Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona w markecie
Grunt to przepis!Ostatnio pojawiła się na blogu Zupa krem z dyni, przyszedł czas na inną zupę krem tym razem zrobiłam taką zupę z marchewki. Wyszła gęsta, sycąca, przepyszna i troszkę słodka. Ten smak dodaje uroku :) Idealna na jesienne obiady, kolacje dla dorosłych i dla dzieci. Przepis na tą zupę znalazłam w starej gazetce z przepisami na różnorodne zupy. Składniki: 500g marchewki duża
Motylkowa Kuchniasię około 20 minut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam do niej odrobinę kremowego, koziego sera oraz natkę pietruszki. Dla tych co nie przepadają
Kuchnia Bazylii