dynia - 15472 przepisów (strona:755/1032)

Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 162

nazwę zobaczycie pomysły na przepisy. lato jesień zima wiosna Bakłażan Agrest Ananas Botwinka Boćwina Brokuły Brukselka Bób Borówka Brzoskwinie Buraki Cebula dymka Czarny bez Cukinia Cebula Groszek cukrowy Czereśnia Dynia Cykoria Kalafior Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny

Ugotowane pozamiatane
Jan Niezbędny 224

szafce. Zajmują mniej miejsca niż tradycyjne pojemniki. W żółtym, najmniejszym 350 ml, podałam lody waniliowe . W fioletowym, o pojemności 540 ml zaprezentowałam pyszną sałatkę z czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe foremki to nowość od Jana Niezbędnego

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Chleb z kaszy gryczanej 141

szklanki zimnej wody takiej filtrowanej lub mineralnej 2-3 płaskie łyżeczki soli Opcjonalnie nasiona jakie lubicie ja dodałam 4 łyżki słonecznika i 4 łyżki siemienia lnianego oraz nieco pestek dyni. Przygotowanie: 1 dzień rano (czwartek): kaszę wsypać do wyższego pojemnika i zalać kaszę wodą. Kasza powinna być cała zanurzona ale nie za dużo. Około centymetra ponad kaszę. Zamieszać i odstawić

W garach u Gosi
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 162

pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany i wędzona papryka. Czasami do pasty dorzucam również surowego kalafiora, zieloną pietruszkę, kapary

Food Square
Włoska sałatka lunchowa z makaronem, pieczonymi pomidorkami i szpinakiem 194

pełnoziarnistego, najlepiej drobnego /u mnie ryżowe kolanka około 20 – 25 pomidorków koktajlowych 10 – 15 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1 – 2 łyżki orzeszków piniowych (lub np. pestek dyni) garść listków młodego szpinaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra virgin sól, pierz garstka listków bazylii, plasterki szalotki (opcjonalnie) Pomidorki przepołowić, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Polać

Even Better Food
Kurczak w zielonym sosie z marchewkowym spaghetti 167

warzywne spaghetti. Ciekawy jest też warzywny makaron w wersji buraczanej. Ja robię też makaron z cukinii tnąc warzywo na cienie paski specjalną obieraczką albo dyniowy piekąc dynię makaronową i rozdzielając widelcem jej włókna . Takie jarzynowe nitki świetnie zastępują zwykłe kluski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb pszenno - gryczany z pestkami dyni 121

smakuje w chlebie znakomicie. Zachęcam do eksperymentowania i zabawy przy wypiekaniu chleba. Chleb ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę, jest wyborny w smaku. Chleb pszenno - gryczany z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik bezglutenowy z kalafiorem i malinami (paleo, bez cukru i pieczenia) 167

tylko kokos i maliny. Musicie ocenić sami. Jak zwykle przepis jest prosty i do tego wszystko przygotowujemy w blenderze. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kalafiora Składniki: Spód: 1 ½ szklanki nasion dyni, ¾ szklanki namoczonych daktyli, 2 łyżki oleju kokosowego, szczypta soli. Nadzienie: 2 szklanki ugotowanych różyczek kalafiora, 2-4 łyżki miodu, ½ szklanki śmietanki kokosowej, ⅓ szklanki oleju koksowego, laska wanilii, szczypta soli. Malinowy

PaleoLife
SAŁATA RZYMSKA Z POMARAŃCZĄ 170

SKŁADNIKI: sałata rzymska pomidorki koktajlowe pomarańcza mozzarella pestki dyni DRESSING: 1 łyżka octu winnego balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka soku z pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki dobieramy w dowolnych proporcjach. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem

wege i kropka
PŁATKI OWSIANE Z JOGURTEM NATURALNYM I BAKALIAMI 198

porcję): płatki owsiane górskie (około 30 g) jogurt naturalny (około 200 g) 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) 1 łyżeczka otrąb gryczanych ulubiona mieszanka owocowo-orzechowa z pestkami (np. dyni) suszone jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek gotujemy wodę. Do wysokiej szklanki wsypujemy płatki owsiane a następnie zalewamy je gorącą wodą w ilości nie przekraczającej poziom płatków. Chwilę czekamy aż płatki

wege i kropka
Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami + KONKURS 199

regulaminu. IV. Nagrody i zasady przyznawania.  Nagrodami w konkursie są 3 jednakowe zestawy produktów marki OLE! W skład każdej paczki wchodzą następujące produkty: 1x Suszone pomidory z pestkami dyni oleju z ziołami OLE! 305ml, 1x Oliwki drylowane zielone całe 314 ml, 1x Pastena pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE! 250 ml, Pastena pasta z suszonych pomidorów z oliwkami

Kolorowy Przepisownik
Ciasteczka owsiane bez mąki 176

duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka owsiane bez mąki 176

duże banany * szklanka płatków owsianych * 1/2 szklanki soku jabłkowego * 1/2 łyżeczki cynamonu - albo więcej, jak się bardzo lubi mocny cynamonowy akcent * 2 garści w sumie: żurawiny, słonecznika, pestek dyni, sezamu lub czego się chce Sok ambitnie pozyskałam z sokowirówki, wystarczyło przepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Granola 119

długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom Składniki: 3 szklanki* płatków owsianych górskich 2 szklanki ryżu preparowanego 1/2 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (opcjonalnie) 1/2 szklanki syropy z agawy (lub klonowego

Lamarida.pl
Zupa z sałatą i klopsikami 143

akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas. Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo

Cooking for Emily