smaku zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku. Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką. Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz
Czerwień i błękitmasła, kilka łyżek oliwy pęczek młodych marchewek 1 cukinia 1 ząbek czosnku Pesto nać z pęczka marchewki (tylko górna cześć liści bez łodyżek) garść bazylii garść migdałów (albo pestek dyni) połowa miękkiego avocado sok z połowy cytryny kilka łyżek oliwy ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 400 g makaronu Instructions Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Natkę umyć, odkroić w połowie
Cooking for Emilyusmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz warzywny, zawijać jak tortillę, a po wierzchu polać ketchupem lub innym sosem według własnego upodobania. Smacznego :) P.S. Świetnie tutaj się komponuje domowy ketchup z dyni. Przepis znajdziesz na blogu
Dieta Rozdzielna i Zdrowieśniadanie na ciepło gotowe. Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam. Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O! Uwaga! mąka jaglana często bywa gorzka, musicie popróbować i poszukać odpowiedniej
Zasmakuj KuchniSkładniki na ok. 3 porcje: 150 g płatków owsianych mała garstka płatków migdałów 1/2 jabłka startego na tarce mała garstka jagód goji lub rodzynek jak lubicie 1 łyżka pestek dyni 1,5 łyżki nasion chia ok. 380 ml mleka orzechowego lub kokosowego (u mnie mleko z nerkowców ) + dodatkowo do zalania owsianki przed podaniem 1 suszony daktyl posiekany szczypta zmielonego
Blondynka Gotujecałkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie ziarna
Pyry na Gazprzełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję! Składniki na 2 porcje: 2 spore garści rukoli 2 pomidory garść suszonej żurawiny po 2 łyżki
Zasmakuj KuchniGęsty, gorący i czosnkowy krem z czosnkiem. Dla miłośników czosnku i nie tylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy
CookYourselffrytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego bakłażana, ale też pora czy dyni. Są też przepiękne nowoczesne zdjęcia i solidna porcja wiedzy o greckich smakach i składnikach. Kuchnia grecka Autor: George Calombaris Wydawnictwo Pascal Data premiery: 2016 Artykuł “Kuchnia grecka” – recenzja pochodzi
Ugotowane pozamiatanecytryny. 4. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja akurat użyłem zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik, na co tylko macie ochotę. 5. Pieczemy w 170 stopniach około 1h 15 min do 1,5 h. Po wyjęciu dajemy chwilę, aby chleb bezglutenowy wystygnął. Smacznego! Artykuł chleb
PaleoLifeziemniaka, kuchnia bliskowschodnia to 100 dań z bakłażana. Ja nie jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior
Ugotowane pozamiatanesiebie. A Wy pieczecie świąteczne babki? Babka kakaowo-bananowa na mące pełnoziarnistej Babka z mandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka
Mania WypiekaniaSkład: czosnek niedźwiedzi 62,2%*, olej rzepakowy*, pestki dyni*, sól, cukier trzcinowy*. *Produkty rolnictwa ekologicznego. Firma: Dary Natury. Cena: 9-10 zł. Masa netto: 200 g. Produkt dobrej jakości, nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych aromatów, barwników ani konserwantów. Pesto jest również bezglutenowe i nie zawiera laktozy ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego (jest wegańskie). Nadaje się do kanapek, tostów, dań makaronowych
Qlinarnie i Qlinarnie