pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnibakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy. Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło
cool and mintypolędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej
cool and mintymąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż. Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią, szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI 6 łyżek mielonego
cool and mintylekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy na cienkie półplasterki
Smakołyki Asipomidor, papryka, liść laurowy, pieprz ODPORNOŚĆ - pasternak, czosnek, cebula, por, marchew, pomidor, bazylia DETOKS - kapusta, szpinak, kalafior, natka pietruszki, koperek URODA - marchew, pomidor, papryka, kolendra ODNOWA - dynia, seler, pomidor, cebula, pieprz, majeranek Warzyw Kubek można kupić w różnych wariantach pakietowych - dwutygodniowych, miesięcznych. A na pierwsze spróbowanie polecam wybrać ten z 16 saszetkami. Więcej informacji
Zdrowie na języku :Pbryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii
Dzieje kuchennej Wiewiórypodbija olej kokosowy , który dzięki stałej konsystencji może być zamiennikiem masła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado czy z orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi
Poezja smakublogu Marzenki i postanowiłam wypróbować..i wiecie co....po prostu dodaję gomasio prawie do wszystkiego.Gomasio to inaczej sól sezamowa [ można dodać siemię , a nawet kminek , pestki dyni itp] .. pyszny dodatek smakowy, często używany w kuchni japońskiej i makrobiotycznej, i doskonały zamiennik soli.Polecam, wypróbujcie , bo warto.. 5 łyżek siemienia lnianego 5 łyżek sezamu
Moje domowe kucharzenieWitajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszną zupkę krem z dyni z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć które mam przyjemność testować, bardzo polecam bo są pyszne :) Składniki : 1,1/2 bulionu warzywnego 1/2 kg marchwi 1 cebula 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki masła 3 ziemniaki pieprz,szczypta chili, sól ewentualnie domowa vegeta 1 duży ząbek czosnku
Sama słodycz i szczypta chilipóźniej na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami, pysznie smakuje dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut
I tu będę miała takie tewysypuję otrębami. Najlepiej użyć dużej zwykłej keksówki. Ja dzielę porcję na 3 lub 2 foremki. Używając silikonowej nie robię z nią nic. Odważam ziarna. Mieszam różne, słonecznik, dynię, siemię lniane, sezam jasny i ciemny, itd. Dorzucam tu też płatki owsiane. W sporym naczyniu w ciepłej wodzie (biorę z kranu, ma 37-38 stopni) rozprowadzam rozdrobnione drożdże i mieszam z cukrem
I tu będę miała takie tesosów, mięs i ryb Justyna Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozzarelli Marzena Jajko z szynką i szparagami Magdalena Zdrowa sałatka z pestkami dyni Angelika Lody malinowe Joanna Dietetyczne naleśniki z serem,wanilią i bananami Iwona Pieczone ziemniaczki Aga Sałatka makaronowa a'la caprese Agnieszka Wegański chłodnik jogurtowy Kasia Placuszki
Magiczne Życie MartyBatony muesli: 200 g masła 140 g brązowego cukru 3 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 250 g mieszanki ziaren np. Bakal (siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni) 100 g pokrojonych na mniejsze kawałki migdałów 50 g wiórek kokosowych 100 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło, cukier oraz miód. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu
Cooking Monsterrozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ). ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią
Weekendy w domu i ogrodzie