Ugotowane buraki – 3 sztuki Marchewka – 3 sztuki Cebula – 1 sztuka Kakao gorzkie – 1 łyżka Imbir – 2cm kawałek Natka pietruszki – 1 pęczek Kasza jaglana – 200g Mieszanka ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) – 100g Sól, pieprz, sos sojowy Mąka jaglana – 2-3 łyżki Wykonanie: Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i wystudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć
Kuchnia Bon AppetitKrem z dyni to jedna z tych zup, które smakują wszystkim. Rozgrzewająca i sycąca. Idealna na zimowy obiad. Obie uwielbiamy tę zupę. Czytaj dalej
Kuchenny Double Troublegrilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce. Z w/w składników
SMYKWKUCHNIsera pecorino romano lub parmezanu 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku Pieprz czarny do smaku Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonej kolendry 2 łyżki mieszanki ziaren- dynia, sezam, len, słonecznik Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Na szklankę soczewicy dajemy 2 szklanki wody. Odcedzamy. Studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, obraną cebulę
Wanilia i Kardamonpółtłustego 250 g serka mascarpone 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 190 g cukru 425 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na masę, umieścić w dużej misce. Zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji
kulinarnyswiatdomicałoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas Bób Boćwina Brokuły Brukselka Cebula dymka Borówka Brzoskwinie Buraki Groszek cukrowy Czarny bez Cukinia Cebula Kalafior Czereśnia Dynia Cykoria Kalarepa Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kiełki Figi Gruszki Fasola Pokrzywa Jagody Grzyby Jarmuż Por Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Portulaka Karczochy Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny
Ugotowane pozamiatanewięcej do smaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki mleka 1 mały banan 1 łyżka kakao Na posypkę 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe) Instructions Płatki owsiane przepłukać wodą (na powierzchnię powinny wypłynąć suche
Cooking for Emilyćwiartki brukselki i smażyłam, aż nabrała rumieńców. Sałata zwyczajna Miks sałat, plastry ogórka, ćwiartki pomidorka, kostki papryki i płatki białej rzodkiewki, które obrałam obierakiem. Trochę oleju z pestek dyni, trochę soli. Tylko tyle i aż tyle. Smacznego
Kucharzycastrony. Po tym czasie obracamy i smażymy około 30 sekund do 1 minuty na drugiej stronie. Serwujemy z naszymi ulubionymi dodatkami, u nas z rukolą i awokado oraz pestkami dyni. Smacznego! Artykuł naleśniki bezglutenowe z buraczków pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeuradowana. Przepis oczywiście troszkę zmodyfikowałam. W wersji bezglutenowej oczywiście mąki i proszek muszą być atestowane. Dyniowe, bezglutenowe ciastka orzechowe z kawa i bakaliami 250 g puree z pieczonej dyni (nie powinno być zbyt wodniste) 75 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 150 g syropu klonowego/miodu w wersji nie wegańskiej 100 g mąki ryżowej 120 g mąki owsianej
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki gryczanej 80 g mąki z tapioki 2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka sody 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne) 1 łyżeczka pieprzu pestki i ziarna ( dyni, chia, len, słonecznik, itp.) (możemy dodać też bazylię, oregano lub inne ulubione zioła do smaku) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy sypkie składniki, w drugiej misce
PaleoLifebardzo pożywna. Można ją również podawać na ciepło :) Składniki: 200 g makaronu 2 małe piersi z kurczaka 10 suszonych pomidorów z zalewy duża garść pestek słonecznika i dyni sól, pieprz, suszona papryka 2 łyżki oleju na dressing: 3 łyżki zalewy z pomidorów 2 łyżki ketchupu łyżka musztardy łyżka wody łyżeczka sosu sojowego łyżeczka ziół prowansalskich Makaron ugotować al dente, przecedzić
wyzwania kuchennemąką jaglaną i ryżową 120 g mąki z brązowego ryżu 180 g mąki jaglanej 175 g mąki żytniej razowej 3 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego złocistego 350 g zakwasu żytniego 300 g ciepłej wody 1 łyżka soli 1 łyżka oliwy Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć
FitKotmiksuję. Następnie nawilżam dłonie wodą i formuję kuleczki, które obtaczam w kakao. Kulki przechowuję w lodówce przez 2-3 dni. Zamiast kakao do obtoczenia można użyć zmielonych pestek dyni, orzechów lub wiórek kokosowych. Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna: 600 kcal Białko: 16,4 g Tłuszcze: 27,5 g Węglowodany: 68,9 g Błonnik: 15,4 g Wartość odżywcza
Mango Papajagranolę zrobiłam totalnie „na oko” i jest przepyszna. I tak mniej więcej prezentuje się skład: 100 g płatków owsianych 3 łyżki nasion słonecznika 2 solidne łyżki pestek dyni 150 g żurawiny (ostatnio odkryłam bakalie Helios – ponoć bez konserwantów) 2 łyżki miodu 1 mała łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby miód wszystko dobrze „pooblepiał”. Przekładamy na blachę wyłożoną
Kate's Kitchen