dynia - 15472 przepisów (strona:762/1032)

Muffinki cytrynowe – najlepsze 171

pyszne, że na jednej nie można skończyć. Lądują na mojej liście TOP5 z deserami na pierwsze miejsce ex aequo z Tiramisu (tym w wersji klasycznej i z dynią ). Spróbujcie koniecznie! The post Muffinki cytrynowe – najlepsze appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Chleb bezglutenowy - gryczany 141

kilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 8 g suchych

Ze smakiem bez glutenu
Chleb bezglutenowy - jaglany 151

wygody i piszącej i czytających:-)  Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz onych śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli

Ze smakiem bez glutenu
Potrawka z kurczaka 116

Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną, z ziemniakami albo z chlebkiem. Dobrze jest dodać jakąś kwaskowatą i wyraźną w smaku surówkę. Ja podałam z marynowaną dynią. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem i dynią 160

foremki chlebowe 500 g mąki bezglutenowej - zawsze korzystam ze swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka kalafiorowa z ziemniakami, szynką i twarogiem wędzonym 200

smaku zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku.  Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką.  Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z kurczakiem, szparagami i rukolą 178

Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz

Czerwień i błękit
Makaron z cukinią i mrchewką w pesto marchewkowym z avocado 170

masła, kilka łyżek oliwy pęczek młodych marchewek 1 cukinia 1 ząbek czosnku Pesto nać z pęczka marchewki (tylko górna cześć liści bez łodyżek) garść bazylii garść migdałów (albo pestek dyni) połowa miękkiego avocado sok z połowy cytryny kilka łyżek oliwy ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 400 g makaronu Instructions Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Natkę umyć, odkroić w połowie

Cooking for Emily
Naleśniki à la tortilla 217

usmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz warzywny, zawijać jak tortillę, a po wierzchu polać ketchupem lub innym sosem według własnego upodobania. Smacznego :) P.S. Świetnie tutaj się komponuje domowy ketchup z dyni. Przepis znajdziesz na blogu

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Placuszki z mąki jaglanej 185

śniadanie na ciepło gotowe. Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam. Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O! Uwaga! mąka jaglana często bywa gorzka, musicie popróbować i poszukać odpowiedniej

Zasmakuj Kuchni
Owsianka Nocna z Jabłkiem, Orzechami i Nasionami na Mleku Orzechowym 132

Składniki na ok. 3 porcje: 150 g płatków owsianych mała garstka płatków migdałów 1/2 jabłka startego na tarce mała garstka jagód goji lub rodzynek jak lubicie 1 łyżka pestek dyni 1,5 łyżki nasion chia ok. 380 ml mleka orzechowego lub kokosowego (u mnie mleko z nerkowców ) + dodatkowo do zalania owsianki przed podaniem 1 suszony daktyl posiekany szczypta zmielonego

Blondynka Gotuje
Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży) 144

całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy.    Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie ziarna

Pyry na Gaz
Sałatka rukola z fetą i żurawiną 182

przełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję! Składniki na 2 porcje: 2 spore garści rukoli 2 pomidory garść suszonej żurawiny po 2 łyżki

Zasmakuj Kuchni
Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 230

Gęsty, gorący i czosnkowy krem z czosnkiem. Dla miłośników czosnku i nie tylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy

CookYourself
“Kuchnia grecka” – recenzja 148

frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego bakłażana, ale też pora czy dyni.   Są też przepiękne nowoczesne zdjęcia i solidna porcja wiedzy o greckich smakach i składnikach. Kuchnia grecka Autor: George Calombaris Wydawnictwo Pascal Data premiery: 2016 Artykuł “Kuchnia grecka” – recenzja pochodzi

Ugotowane pozamiatane