pyszne, że na jednej nie można skończyć. Lądują na mojej liście TOP5 z deserami na pierwsze miejsce ex aequo z Tiramisu (tym w wersji klasycznej i z dynią ). Spróbujcie koniecznie! The post Muffinki cytrynowe – najlepsze appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjakilku dniach. Składniki: 500 g mojej mieszanki mąki bezglutenowej - z przepisu, który wrzuciłam w poprzednim wpisie 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 8 g suchych
Ze smakiem bez glutenuwygody i piszącej i czytających:-) Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz onych śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli
Ze smakiem bez glutenuPodawać na ciepło. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną, z ziemniakami albo z chlebkiem. Dobrze jest dodać jakąś kwaskowatą i wyraźną w smaku surówkę. Ja podałam z marynowaną dynią. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuforemki chlebowe 500 g mąki bezglutenowej - zawsze korzystam ze swojej mieszanki mąki i zawsze wychodzi idealnie 1 opakowanie drożdży suszonych - 7 g 3 garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche
Ze smakiem bez glutenusmaku zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku. Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką. Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu
Ze smakiem bez glutenuSkładniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz
Czerwień i błękitmasła, kilka łyżek oliwy pęczek młodych marchewek 1 cukinia 1 ząbek czosnku Pesto nać z pęczka marchewki (tylko górna cześć liści bez łodyżek) garść bazylii garść migdałów (albo pestek dyni) połowa miękkiego avocado sok z połowy cytryny kilka łyżek oliwy ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 400 g makaronu Instructions Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Natkę umyć, odkroić w połowie
Cooking for Emilyusmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz warzywny, zawijać jak tortillę, a po wierzchu polać ketchupem lub innym sosem według własnego upodobania. Smacznego :) P.S. Świetnie tutaj się komponuje domowy ketchup z dyni. Przepis znajdziesz na blogu
Dieta Rozdzielna i Zdrowieśniadanie na ciepło gotowe. Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam. Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O! Uwaga! mąka jaglana często bywa gorzka, musicie popróbować i poszukać odpowiedniej
Zasmakuj KuchniSkładniki na ok. 3 porcje: 150 g płatków owsianych mała garstka płatków migdałów 1/2 jabłka startego na tarce mała garstka jagód goji lub rodzynek jak lubicie 1 łyżka pestek dyni 1,5 łyżki nasion chia ok. 380 ml mleka orzechowego lub kokosowego (u mnie mleko z nerkowców ) + dodatkowo do zalania owsianki przed podaniem 1 suszony daktyl posiekany szczypta zmielonego
Blondynka Gotujecałkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie ziarna
Pyry na Gazprzełamuje smak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję! Składniki na 2 porcje: 2 spore garści rukoli 2 pomidory garść suszonej żurawiny po 2 łyżki
Zasmakuj KuchniGęsty, gorący i czosnkowy krem z czosnkiem. Dla miłośników czosnku i nie tylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy
CookYourselffrytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez grillowanie i przypalanie warzyw i to nie tylko zwykłego bakłażana, ale też pora czy dyni. Są też przepiękne nowoczesne zdjęcia i solidna porcja wiedzy o greckich smakach i składnikach. Kuchnia grecka Autor: George Calombaris Wydawnictwo Pascal Data premiery: 2016 Artykuł “Kuchnia grecka” – recenzja pochodzi
Ugotowane pozamiatane