dynia - 15472 przepisów (strona:754/1032)

CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 117

keksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl otrąb pszennych lub razowych 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki soli 5 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 1 l ciepłej wody ( nie za gorącej żeby nie zaparzyć drożdży) W garnuszku lub dzbanku rozmieszać drożdże z ciepłą wodą

Pieguskowa Kuchnia
KECZUP Z CUKINII 105

mnie w domu ( nawet dzieci o dziwo) go uwielbiamy. Przyznam się szczerze, że keczupu ze sklepu już daaawno nie kupowałam. Wyjadamy na zmianę ten keczup z cukinii i z dyni – klik . Wykorzystuję go nie tylko na kanapki czy jako składnik sosów. Świetnie smakują zapieczone w nim skrzydełka Polecam, bo jest pyszny! KECZUP Z CUKINII 1,5 kg obranej

Pieguskowa Kuchnia
PROSTY CHLEB Z GARNKA 145

łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej ) opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki, zasypać cukrem i rozetrzeć. Dodać łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać obie mąki, sól, oliwę

Pieguskowa Kuchnia
chłodnik z arbuza (paleo, bez glutenu) 124

papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz Przygotowanie: Wszystko blendujemy na gładką masę. Odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Serwujemy z miętą, bazylią, grantem, prażonymi płatkami dyni, czy co akurat jest pod ręką. Smacznego! Artykuł chłodnik z arbuza (paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Niebianskie ciasto z brzoskwiniami 168

Przed pocięciem ciasta musi ,być całkowicie ostudzone- ja niestety nie umiem czekać i nie do końca ostudzone zjadłam...pycha.... A z nadzieniem  można eksperymentować. / gruszka + orzech, / śliwa + orzechy, dynia + orzeszki ziemne

w mojej kuchni
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 189

towarzystwo dla przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej grupie. Jeśli będą leżały obok siebie – szybciej zaczną gnić. Pomidory lubią być przechowywane szypułką

Poezja smaku
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 113

bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej chlebowej typ 650 3 kopiaste łyżki mąki

Moja Książka Kucharska
Granola z olejem i cukrem kokosowym 113

moja ulubiona granola! Składniki (na 1 duży słoik): 2 szklanki płatków owsianych górskich  1 szklanka mieszanki orzechów np. włoskich, laskowych i nerkowca  1/2 szklanki pestek słonecznika lub dyni albo mieszanki jednych i drugich  3-4 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sproszkowanego korzenia maca 3 łyżki otrąb owsianych  1 szklanka ulubionych suszonych owoców, ja użyłam moreli

Mango Papaja
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 182

mąki pszennej typu 450, 480 lub 550 1 płaska łyżka soli 400 ml letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu lub pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty

Kuchnia domowa Ani
Chleb fasolowy z rozmarynem 191

Najczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 112

mojej pasty użyłam suszonych pomidorów z żurawiną - chciałam przełamać kwaskowy smak (może dlatego dzieciom bardziej "podeszła";)). Ale mogą to być dowolne pomidory z oleju - z ziołami, nawet z pestkami dyni (tych pestek jest w słoikach na tyle mało, że nie zmienią znacząco smaku całości). Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować

Kolorowy Przepisownik
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 587

można dorobić kolejny słoik! W lecie i na jesieni są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek pozostałych po robieniu innych przetworów – bo pikle to kolor i różnorodność. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! A jeśli same pikle to dla Was za mało – na końcu tego wpisu znajdziecie też

Karo in the Kitchen
Kanapka z carpaccio wołowym 132

ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty

Programista w kuchni
Sałatka z grillowanym serem halloumi 127

osób potrzebujemy: - 2 duże garście szpinaku oraz rukoli - 250 g sera halloumi - 2 żółte pomidory - 1 małą cukinię - 4 łyżki mieszanki nasion (u mnie słonecznik, migdały, pestki dyni) Do przygotowania marynaty do cukinii potrzebujemy: - po 2 łyżki oleju sezamowego oraz oliwy z oliwek - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 łyżeczkę miodu - szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania marynaty do sera halloumi

Bez Cebuli
Katering dietetyczny – dieta szyta na miarę 142

produktach zbożowych, warzywach, owocach, nasionach, orzechach i roślinach strączkowych jest smaczna, lekkostrawna i wartościowa – ale tylko wtedy, gdy zostanie odpowiednio zbilansowana. Strączki dostarczą odpowiedniej ilości białka, szpinak czy pestki dyni – żelaza, zaś oleje roślinne stanowią cenne źródło zdrowych tłuszczów. Korzyści z korzystania z diety pudełkowej Skorzystanie z oferty firmy kateringowej EatZone to szereg korzyści. To znaczna oszczędność czasu, gdyż

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania