dynia - 15472 przepisów (strona:752/1032)

Chleb bez mąki z suszoną morelą 105

mąki z dodatkiem suszonych morel. Taki chleb jest bardzo sycący i już po małym kawałku będziemy syci.Polecam Składniki: 2 szkl ziaren słonecznika 1 garść suszonych morel 1 szkl pestek dyni 1 szkl siemienia w ziarnach 1 szkl mielonego siemienia 2 szkl płatków owsianych 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżka miodu 4 szkl gorącej wody

słodkie i nie tylko historie kulinarne
UPIEKŁAM CHLEB!!! ;) 99

mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody 30 g drożdży łyżeczka soli łyżka cukru wg uznania - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika.      Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli cisto nie będzie chciało się połączyć można dodać odrobinę więcej wody. Wymieszane składniki przekładam do formy, przykrywam ścierką

BezglutenowaIzabela
OOOOPSIE CHLEBEK 133

jajka? :) A jednak. Po raz kolejny  miło i smacznie się zaskoczyłam.  100 g twarogu 3 jajka trochę soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika Oddzielamy żółtka od białka. Do białka dodajemy sól i ubijamy sztywną pianę --> tak aby można było miskę przewrócić do góry nogami aa białko nie znalazło się

BezglutenowaIzabela
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 193

pomału się przestawić. Jest szaro, buro i deszczowo, a gdy rano na termometrze zobaczyłam siedem stopni powyżej zera, odruchowo szczelniej otuliłam się szalem. W sklepach królują śliwki, gruszki i dynie, a pierwszym, co z niemal pietyzmem włożyłam do koszyka, było opakowanie świeżych, soczyście fioletowych fig. I tak, to zdecydowanie są moje smaki, niecierpliwie przecież czekam na pierwsze kasztany, ale... Gdzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smoothie dyniowo-bananowe 186

Trudno o zdrowszą przekąskę lub lekkie śniadanie jak nasze SMOOTHIE... Artykuł Smoothie dyniowo-bananowe pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Zupka dyniowa z mięsem dla niemowlaka (od 7 miesiąca) 261

alergią warto pamiętać, by do gotowania zupek używać warzyw, które wcześniej już podawaliśmy dziecku i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych. Składniki na 3 porcje zupy: 200 g dyni (zważonej ze skórą) 50 g mięsa z piersi indyka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka mały kawałeczek selera kilka listków natki pietruszki W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon

Dieta bez mleka
Dyniowa owsianka pieczona 95

Uwielbiam pieczone owsianki za to, że smakują jak pyszne ciasto, które bezkarnie można zjeśc na śniadanie :) Zdrowe, ciepłe, pachnące, same zalety. Dziś mam dla Was obłędną wersję z dynią i masłem orzechowym. Za sprawą dodatku słodzonego mleczka, przyjemnie słodką. Kto się skusi? :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mleczka kokosowego 100 g mleczka skondensowanego słodzonego 100 g puree

Mienta blog
Klopsiki z dynią i pieczarkami 76

Lubię klopsiki w zasadzie w każdej wersji. Ta do dość klasycznego przepisu na to danie została wzbogacona o sporą ilość dyni i pieczarek. Konsystencja jest taka jak powinna być w klopsikach, ale smak jest delikatniejszy i z dodatkową nutą grzybów. To wszystko (oczywiście) zatopione w sosie pomidorowym

Milion Smaków
Burgery z kaszy i botwinki 125

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}     2 pęczki botwiny z buraczkami     3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej     1/2 szklanki pestek dyni podprażonych na suchej patelni     1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni     1/4 szklanki oleju     3 łyżki mąki z ciecierzycy/ziemniaczanej

U Fiolki
Szpinak mit czy hit? 234

choroby Parkinsona czy Alzheimera. Warto po niego sięgać. Można przyrządzać przeróżne posiłki np.: koktajl ze szpinaku na bazie jogurtu naturalnego, borówek amerykańskich i banana, sałatkę ze świeżego szpinaku, pestek dyni, pomidorów koktajlowych, kukurydzy polaną dresingiem z oliwi z oliwek. Ponadto na rynku istnieje wiele już gotowych produktów z wykorzystaniem szpinaku. Zaliczyć możemy np. pierożki z serem ricottą, naleśniki ze szpinakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pesto z natki rzodkiewki z olejem z pestek dyni 138

oczywiście świeża. Zastosowanie takiego pesto jest wszechstronne: od dodatku do makaronów po kanapki. Składniki: natka z dwóch pęczków rzodkiewki 3 średnie ząbki czosnku 50 ml oleju z pestek dyni spora garść liści bazylii sól, świeżo zmielony pieprz 50 g parmezanu Liście (same, bez łodyżek) rzodkiewki dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Osuszyć i zmiksować w blenderze. Czosnek obrać i rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłkowe crumble 114

liście przyjemnie szeleszczą pod nogami. Wreszcie mogę założyć ciepły sweter, zaparzyć malinową herbatę, zapalić pachnącą świeczkę, otulić się kocem i usiąść z książką. Jesienią pojawia się dynia – w moim domu powstaje z niej kompot, który wspaniale pachnie goździkami. Jest także żurawina, z której robię kisiel, pojawiają się także polskie gruszki

Vegan Taste
Sałatka z serem halloumi, kwiatami cukinii, awokado i granatem 161

razem w towarzystwie duszonych na maśle kwiatów cukinii, których jestem ogromną fanką.  Składniki: garść mixu sałat  6-7 plastrów sera halloumi  2-3 łyżki pestek dyni 1/2 awokado  6-7 kwiatów cukinii  1 łyżka masła  szczypta soli i pieprzu  oliwa z oliwek do grillowania sera  dressing miodowo- musztardowy: 1 łyżka musztardy dijon

Mango Papaja
Pęczak z pieczonymi warzywami po włosku 191

koktajlowych 2 – 3 łyżki oleju (np. z pestek winogron) 1 łyżka octu balsamicznego (lub do smaku) 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych orzeszków piniowych lub np. posiekanych przechów włoskich/pestek dyni garść oliwek lub 2 łyżki kaparów (opcjonalnie) garść listków bazylii nierafinowana sól i przyprawy: po 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i mielonej kolendry, około pół łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie), świeżo mielony czarny

Even Better Food
Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 102

Literatura: RUTKOWSKA G. 1996. Jeszcze o azotanach. Chłodnictwo 31 (12): 38-40. NIEWCZAS J., KAMIONOWSKA M., MITEK M. 2006. Zawartość azotanów (III) i (V) w owocach nowych odmian dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima). Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 2 (47). Supl.: 238-245 MALINOWSKA E., GROMKOWSKA A., SZEFER P. 2007. Zawartość azotanów (V) i azotanów (III) w roślinach strączkowych. Bromat. Chem. Toksykol

Moja Delicja