Słyszałam już kiedyś o tym dżemie, a że otrzymałam cukinię od sąsiadki to postanowiłam go wypróbować. Jeśli chodzi o dżemy w towarzystwie galaretki to zdecydowanym hitem jest dżem z dyni z galaretką pomarańczową . Jednak jeśli cierpicie na nadmiar cukinii to zdecydowanie musicie go wypróbować. Ja lubię cytrusowe klimaty i bardzo mi zasmakował! Dla kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty
Mania WypiekaniaDziś zapraszam na kolejnych ulubieńców. We wrześniu odkryłam sporo fajnych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo. Pierwszym ulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach. Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce
wegujemydodatku nie zawiera chemii. Żeby przygotować taką porcję wielkości Snickersa potrzebujemy: 3 czubate łyżeczki pasty Tahini 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki bakalii - u mnie były to ziarna dyni, jagody goji oraz płatki migdałowe, po jednej łyżeczce z każdego rodzaju Pastę i miód nakładamy do miseczki i dokładnie łączymy widelcem lub łyżeczką. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy. Chałwę nakładamy
Emskie SmakiKasze to dobre dla brzuszka i sycące źródło minerałów. Dlatego na pewno wypróbuję przepis na krupniki np. z porem i kaszą krakowską, koperkową, zupę piwną z pęczakiem, orkiszotto z dynią, jaglaną z ryżem i bobem, kukurydziankę z karczochami, kuskus z parmezanem, pęczak z jajkiem w koszulce i babkę z polenty, sernik z manną i rabarbarem i w końcu szarlotkę
Ugotowane pozamiatanełyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos dobrze łączyć w zakręcanym słoiczku, bo kilka wstrząśnięć nim i gotowe. Polewamy sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy to inna historia. Ten był pieczony w rękawie i obsypany tylko papryką. A zatem kolacja gotowa, czy też lunch. Smacznego
Karczma HonoriettyCiasteczka owsiane z puree z dyni i nasionkami chia. Bardzo fajny i smaczny pomysł na jesienne zdrowe ciasteczka, bez glutenu, bez cukru z odrobiną miodu, z dodatkiem aromatycznych przypraw i oleju kokosowego. Są to niewątpliwie zdrowe ciasteczka dla dzieci. Nadają się idealnie jak zdrowa przekąska do szkoły, czy też propozycja jako podwieczorek. Ciasteczka można też zjeść na szybkie śniadanie
SMYKWKUCHNIherbaty z cytryną. Ciasteczka owsiane - składniki: 2 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny Ciasteczka owsiane - przepis: Masło roztapiamy w rondelku. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy w misce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody. Na blaszce wyłożonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego
Pysznosci Babci BasiPieczony kalafior, odrobina oliwy z oliwek, trochę kuminu, sól i chili - mówię Wam, to jest niebo w gębie ! Generalnie uwielbiam pieczone warzywa, czy to dynia czy ziemniaki, bataty, pomidory, buraki, papryka... Tak naprawdę możemy upiec wszystko. Uważam, że taka forma obróbki uwypukla smak każdego warzywa. Do tego świeża bagietka i do szczęścia
Kulinarne przygody Gatitycukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek
NiePieprz.pldomowego sushi. Oczywiście nie wszystkie dodatki musisz wykorzystać. Składniki banan naleśniki domowa nutella (przepis tutaj>>> ) lub masło orzechowe dodatki do posypania otręby pestki dyni kasza jaglana ekspandowana amarantus ekspandowany nasiona chia Wykonanie Sushi możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli nie chce Ci się smażyć placków to obranego ze skórki banana wysmaruj domową nutellą
lady-och-mistrzyni.blogspot.compokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem z pestek dyni. Do smaku oprószamy różową solą himalajską – mieszamy. Łosoś atlantycki w cieście piwnym podany z ryżem i surówką idealnie nadaje się na szybki obiad. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu
mojewypiekiinietylkogarść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą
Gotowanie jest łatwemąki gryczanej 260 g mąki ryżowej 190 g mąki gryczanej białej 40 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 25 g świeżych drożdży 550 ml ciepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę
Kuchnia bezglutenowa