dynia - 15472 przepisów (strona:791/1032)

Chleb na zakwasie 194

mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych 5 łyżeczek soli zakwas 5 szklanek wody ciepłej (letniej) Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek zakwasu, Nasmarować 3 keksówki  smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem

Gotowanie jest łatwe
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 156

szklanki dodatków ( u mnie: - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki siekanych daktyli - 0,5 szklanki ziaren łuskanego słonecznika - 0,25 szklanki ziaren siemienia lnianego - 0,25 szklanki ziaren dyni - 0,25 szklanki sezamu - 0,5 tabliczki siekanej gorzkiej czekolady (80% kakao) - zamiennie 3 łyżki kakao) W rondlu umieścić masło roślinne, cukier i mleko. Zagotować. Dodać płatki owsiane - prażyć około

kawawszklance
Daktylowe kostki pełne energii ( bez cukru, jajek, mleka ) 128

jedna można zjeść zdrowo....i pysznie :) Proporcja na ok. 16 kwadratów 4x4 cm - 25 - 30 dag daktyli - po 1/3 szklanki*:  siemienia lnianego   słonecznika  dyni  suszonej żurawiny  fistaszków  rodzynek** - 1 szklanka dowolnych otrębów ( u mnie pszenno-owsiane ) Daktyle przełożyłam do rondelka i zalałam wodą ok. centymetr nad powierzchnię.  Owoce gotowały się na wolnym

kawawszklance
Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto 180

Wartość kaloryczna:   390 kcal Składniki: 2 filety z łososia 1 cytryna 3 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (100g) garść liści bazylii garść pestek słonecznika garść pestek dyni 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych) kilka kropel oliwy garść (najlepiej świeżo) startego Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.) sól i pieprz Przygotuj: moździerz (niekoniecznie)* blender naczynie do zapiekania Podaj z: ulubioną kaszą

Bazując na smaku
Owsianka 156

Owsianka w 15 minut Na zdjęciu owsianka dodatkowo z łyżką dżemu, obsypana sieminiem lnianym, pestkami dyni i jagodami goji. A nie w 45? To z płatków błyskawicznych pewnie. A nie. Z górskich, pełnoziarnistych, pełnowartościowych. Płatków owsianych naprawdę nie trzeba gotować 40 minut. A piersi z kurczaka smażyć 15, ale o tym kiedy indziej ;) Owsiankę wystarczy wstawić, poczekać chwilę do zagotowania

Bazując na smaku
Kotlet z mizerią inaczej, 20 rozgrzewających zup na jesień 233

jabłkowa / Parsley and apple soup 13. Bulion wegetariański / Vegetarian broth  lub/or  bulion z nori / vegetarian broth with nori 14. Zupa grzybowa / Wild mushroom soup 15. Krupnik z dynią / Barley soup with pumpkin 16. Zupa-krem z porów / Cream of leek 17. Kremowa zupa brokułowa / Cream of broccoli 18. Zupa marchewkowa / Carrot soup 19. Włoska minestrone / Italian vegetable soup

Qlinarnie i Qlinarnie
Akademia CookUp - Dziczyzna 246

miski! Kiedy królik się piekł my zabraliśmy się za comber z sarny. Zamarynowany trafił do próżniowego woreczka i w 60 stopniach gotował się metodą sous vide! Przygotowaliśmy puree z dyni i kiedy tylko mięso było gotowe wystarczyło je obsmażyć z dwóch stron - czy muszę mówić, że mięso było niesamowite? Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach! Na sam koniec przyszedł

Plate of Joy
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 227

Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni.  Smacznego Polecam inną opcje mojej wersji gulaszu z dynią  klik

Basia w kuchni
Drożdżówki z wiśniami 313

Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki sposób ona przygotowuje te drożdżówki. Ciasto

In my kitchen
KRUCHE BABECZKI Z DYNIĄ I JAGODAMI! 125

PYTALIŚCIE O PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI Z DYNIĄ, A ON NA BLOGU JUŻ DŁUŻSZY CZAS ;-)  ZATEM PIECZEMY ;-))) PRZEPIS NA BABECZKI

SMYKWKUCHNI
Sałatka z sałatą rzymską 182

jogurtu dodajemy sok z cytryny, cukier, starty imbir doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy sałatę posypujemy siemieniem lnianym. Siemię możemy zastąpić ziarenkami słonecznika lub dyni. Smacznego

kgwjanczewo
Wieprzowina w sosie musztardowym 164

kolejny dzień odchodzi do przeszłości. Za oknem coraz szybciej robi się ciemno, a to zdecydowanie odbiera mi energię. Dobrze, że dary jesieni pozwalają cieszyć się kolorami na talerzu. Dynia i marchewka doskonale poprawiają nastrój. Czasami nie trzeba ich aż tak wiele by poczuć chęć do działania. Dziś mój talerz zdobią pomarańczowe wstążki z marchewki. Niby nic wielkiego, a jednak

Przysmaki Karolki
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 217

już kiedyś wspominałam, uwielbiam samodzielnie robione, domowe pasty na kanapki. Dzisiaj przepis na kolejną z nich, tym razem z buraczkami. Klasyczny hummus jest rewelacyjny, lecz z dodatkiem marchewki, dyni, buraków nabiera zupełnie innego wymiaru smaku. Świetnie sprawdza się nie tylko jako zimna przekąska, ale również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw.  Składniki: - 200g suchej ciecierzycy

Be Fit Be Strong
Sałatka z brokułami i serem pleśniowym w sosie czosnkowym 186

sałatki z mocnym smakiem czosnku i delikatnością brokuła.   Próbowaliście? Składniki ( 2 duże porcje): 2 garści mixu sałatkowego z botwinką pół papryki czerwonej 2 łyżki ziaren słonecznika i dyni opakowanie sera bleu village 25dag brokuła garść grzanek czosnkowych  pieprz Sos czosnkowy 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie:   Śmietanę przelewamy

ChilliJemy