rukolą, buraczkami, jabłkiem i ogórkami małosolnymi. Doskonale pasuje do dań mięsnych lub grilla. Składniki: 3 garście rukoli 4 ugotowane młode buraczki 3 ogórki małosolne 1 jabłko Olej z pestek dyni Sól morska o`Sole Pieprz kolorowy Prażone ziarna Sposób przygotowania: Ugotowane buraczki i jabłko obieramy, razem z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy olej, doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniamąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba
Bulliojest szybko, smaczna i zdrowa! Składniki : * mix sałat * 0,5kg mięsa z uda kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * kilka pomidorków koktajlowych * 100g sera feta * 3 łyżki pestek dyni * 3 łyżki pestek słonecznika * oregano, sól, pieprz * świeży koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Wyłożyć na sałatę pomidorki, kurczaka, fetę i prażone nasiona. Całość posypać
Magiczne Życie MartyWarzywa dowolne ,ulubione . Ale czy jest coś lepszego od kalafiora z piekarnika? Składniki: 1kg ziemniaków 100 g sera żółtego ,tarty 2 łyżki masła sól ,pieprz ulubione ziarna ,słonecznik ,orzechy ,dynia kalafior ,kilka różyczek brokuł ,kilka różyczek Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości . Zdejmujemy skórkę i przeciskamy przez praskę , dodajemy masło ,ser i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko razem
Ladylaura.opakowanie suchych drożdży (8g) 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko masło do wysmarowania formy duża garść pestek dyni Kefir, olej, wodę i jajko mieszam w jednym naczyniu. W drugim mieszam suche składniki: mąki, drożdże, cukier oraz sól. Składniki mokre mieszam z suchymi i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia
Mango PapajaPochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę
Wędrówki po kuchniPrzepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę
codojedzeniapieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnibakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy. Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło
cool and mintypolędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej
cool and mintymąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż. Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią, szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI 6 łyżek mielonego
cool and mintylekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy na cienkie półplasterki
Smakołyki Asipomidor, papryka, liść laurowy, pieprz ODPORNOŚĆ - pasternak, czosnek, cebula, por, marchew, pomidor, bazylia DETOKS - kapusta, szpinak, kalafior, natka pietruszki, koperek URODA - marchew, pomidor, papryka, kolendra ODNOWA - dynia, seler, pomidor, cebula, pieprz, majeranek Warzyw Kubek można kupić w różnych wariantach pakietowych - dwutygodniowych, miesięcznych. A na pierwsze spróbowanie polecam wybrać ten z 16 saszetkami. Więcej informacji
Zdrowie na języku :Pbryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii
Dzieje kuchennej Wiewiórypodbija olej kokosowy , który dzięki stałej konsystencji może być zamiennikiem masła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado czy z orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi
Poezja smaku