choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa 200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki jak poniżej
Dzieje kuchennej Wiewióryczerwca Warzywa: Bakłażan - od czerwca do września Botwinka - od maja do września Bób - od maja do lipca Cebula dymka - od marca do września Cukinia - od lipca do października Dynia - od sierpnia do listopada Fasolka szparagowa - od lipca do października Kalarepa - od maja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor
Zasmakuj Kuchnistrączkowe na leżą do ci ę żko strawnyc h, dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą
WYSPA SZCZĘSLIWAprzechowywać w słoiczku w lodówce kilka dni. Smacznego. POTRZEBUJEMY: 200-250 g zielonej soczewicy 6 pomidorków suszonych w oliwie 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka pestek z dyni ( niekoniecznie) 4 ząbki bazylii kilka listków natki pietruszki sól, pieprz Soczewicę płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oliwę, starty czosnek, przyprawy , bazylię natkę. Wszystko
WYSPA SZCZĘSLIWAjedno z nich pasztet z kaszy jaglanej. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich pół szklanki zmielonych pestek z dyni 2 marchewki 2 pietruszki pół pora ( biała część) 2 ząbki czosnku ( polskiego) 70 ml oleju roślinnego 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej
KukuleczkiRozgrzewający krem marchewkowy z nutą pikanterii.Idealny na chłodne zimowe dni. Smakiem przypomina krem z dyni. Składniki: 1 l bulionu 6 marchewek 2 cebule 2 łyżki masła lub oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki kawałek startego imbiru szczypta chilli sól, świeży pieprz Przygotowanie: Marchewkę pokroiłam w plastry. Obrałam cebulę i posiekałam. Wrzuciłam do garnka w którym roztopiłam masło
KukuleczkiSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
NA MOIM TALERZUwysiewamy. Polecam. II Śniadanie Zupa Aromatyczny krem z brokułów. Miseczka pełna warzyw - ulubiona zupka ostatnio to taka bzium bzium czyli krem :) Lilcia zażyczyła sobie pestki z dyni więc każdemu wsypała do miseczki. II Danie Tortilla z warzywami i indykiem. Sos - jogurt naturalny, czosnek, pietruszka. Do tej pory nie mogę uwierzyć, że kiedyś kupowaliśmy gotowe placki. Robiąc
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy usmażyć cebulkę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comgwiazdy.) Na stronie Zostań szefem kuchni my, blogerzy, możemy dodawać przepisy na dania z wykorzystaniem ryżu. W pierwszej fazie konkursu dodałam trzy, z przepis na pikantne risotto z dynią i rodzynkami tak się spodobało, że dostałam skrzynkę pełną ryżu Uncle Ben's i gotowych sosów. O książce z autografem Josepha i fajnych gadżetach do kuchni nie wspomnę. Konkurs jednak trwa
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdżowe gofry dyniowe z jagodami i syropem klonowym~ Dzisiaj wszystko się skończyło. Jagody zamrożone poprzedniego lata. Puree z dyni. I...wolne :( Jutro, po tygodniu laby wracam do szkoły. Troche przeraża mnie fakt, że rok to ja będę pisać maturę :o Albo i to, że gdybym poszła do liceum, bylabym już po... Na razie staram się o tym nie myśleć
breakfast of dreamsszklanki mąki, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 100 g rozpuszczonego masła. 2 garście żórawiny, 2 garście słonecznika, 2 garście sezamu, 2 garście pestek dyni, inne ulubione dodatki np. orzechy, migdały, rodzynki. Przygotowanie Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Masło roztapiamy w rondelku i czekamy aż trochę ostygnie. Do miski z produktami dodajemy dwa jajka, mieszamy
Fit&Fast KitchenPierwszy raz użyłam ciecierzycy do sałatki, ale na pewno nie ostatni. Idealna jako przystawka do grilla czy jako sałatka do zabrania w pudełku do pracy. Możecie jeszcze dodać pestek dyni czy słonecznika podprażonych na patelni, ale również w takiej wersji sprawdzi się doskonale. Oczywiście, jeśli nie macie pod ręką cieciorki z puszki, możecie zwykłą ciecierzycę namoczyć i ugotować. Drukuj Sałatka
Mieszam w Garnkuproszek z chleba świętojańskiego) 30g masła 30g oleju kokosowego (waga w stałej postaci) - 5 łyżek po rozpuszczeniu 3 łyżki melasy z chleba świętojańskiego Dodatkowo: 25g rodzynek 25g pestek z dyni Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać - za pomocą dłoni. (Olej kokosowy powinien być rozpuszczony, ale masło już nie. Rodzynki i pestki najlepiej dodać na końcu.) Z masy uformować
Di gotujegorąco: Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami TU Ser camembert faszerowany śliwkami TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika TU kulki drobiowe TU Poza tym: pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort
pieprzny smaczek