Babeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil
Szefowa kuchniwarzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Składniki na 2 małe keksówki (lub formę 20 x 20): 2,5 szklanki mąki
Ugotowaćgłównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta
Kulinarne przygody Gatityamarantusem z bloga knife&spoon Kasi i Beaty Koktajl truskawkowy z wanilią, miodem, cynamonem i amarantusem z bloga Ewa kuchennie Ewy Z mojego bloga w akcji brały udział: Drożdżówki z serem i amarantusem Amarantusowe sezamki Ciastka "Bogactwo minerałów" Strucla z rabarbarem i amarantusem Naleśniki amarantusowo-orkiszowo-owsiane Pieczone jabłka z amarantusem Amarantusowe roladki warzywne Amarantusowa polenta z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieBuchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule. Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211. Ciasto 1/2 litra ciepłego
Kuchenne aromatygłównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną
greenscarfkawałek zwiniętego ciasta. Tak przygotowane ciasto zostawiam w ciepłym miejscu do ponownego podrośnięcia na mniej więcej 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte drożdżówki piekę przez ok. 20-25 min do ładnego zrumienienia. Upieczone bułeczki studzę na kratce, wystudzone posypuję odrobiną cukru pudru. Smacznego
Plate of Joysmażyć i mnie zaprosi! Ależ to było szczęście! Chyba przez brak ciast drożdżowych w dzieciństwie teraz robię je ciągle! A to racuszki, a to placuszki. A to bułeczki, drożdżówki, chlebki, itd. Uwielbiam drożdżowe! A i samo jego wyrabianie! Czysta przyjemność! Dla mnie ma działanie terapeutyczne - relaksuje swoją delikatnością, ale kiedy trzeba można się nieźle na nim wyżyć :) Osobiście lubię
Plate of Joyjuż mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :) Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi. Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową , z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru. Składniki: 500 g mąki, 2 jajka, opakowanie drożdży instant, szczypta soli, 100 g cukru, 65 g roztopionego masła, 190 g mleka Z podanych składników
Plate of Joyzrobienia po powrocie. Po kilku dniach kiedy wszystko jest zrobione, można wrócić do normalnego życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką. Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek
Plate of JoyUwielbiam domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Pojechaliśmy z mężem na grzyby wróciliśmy z cudownymi, pachnącymi lasem jeżynami. Zrobienie z nich użytku, było tylko kwestią czasu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 300 g jeżyn Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru
Wielki apetytpodanych składników zrobić kruszonkę, rozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, do suchego patyczka ciasto zostawić do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, puszysta i szybko się zjada i można dać różne owoce...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmasła -cukier puder do smaku -2 jajka -wanilia Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię, cukier puder do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przygotowujemy tak, jak do drożdżówek z kokosem. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty. Na środku układamy masę twarogową, brzegi prostokątów nacinamy i zawijamy je na masie, tworząc plecionkę. Gotowe pozostawiamy na blaszce
Maminek kulinarnyUwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki, ciasto, robię koktajle, ale również wykorzystuję do obiadu, gdy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, albo gotowanie się w kuchni. W dni kiedy wolę iść na spacer, albo za oknem jest plucha
dom-agi.pl