sezonie malinowym, oprócz ciast, drożdżówek i ciasteczek malinowych, nie może zabraknąć również deseru z malinami. Dzisiaj pomysł na lekko słodki deserek z galaretką i jogurtem. Lekko smacznie i pysznie
Kulinarne Fantazje MarioliLatem królują drożdżówki z jagodami. Trzeba wykorzystać jagodowy czas i koniecznie je upiec. Są bardzo proste do przygotowania. Dziś czwarta już wersja jagodzianek. Tym razem masło zastąpiłam super zdrowym tłuszczem, a mianowicie olejem kokosowym. Są tak samo puszyste i mięciutkie, dodatkowo o ulotnym posmaku kokosa. Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dałam radę ;) Było warto! Bułeczki po upieczeniu, a nawet następnego dnia, były miękkie i puszyste. Z całą pewnością istotna jest też mąka. Jakiś czas temu moja serdeczna koleżanka, mistrzyni drożdżówki, zdradziła mi jakiej używa. Spróbowałam, zadziałało i pozostaję temu wierna :) Dawno nie byłam tak zadowolona ze swojego wypieku drożdżowego. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie Basia Extra Wypiek
zadanie-gotowanieCiągle nie lubię i nie lubię... za to lubię piec! W czwartkowy wieczór postanowiłam przekreślić moje NIE LUBIĘ jednym włączeniem miksera. Czemu by nie wziąć w podróż drożdżówki z wiśniami skoro mamy sezon na wiśnie właśnie??? Ziemniaki w przepisie nie są konieczne ale dodają świeżości bułeczkom, a mi chodziło właśnie o to by w podróży bułki były długo świeże
Dzieje kuchennej Wiewiórykolejnego wyrośnięcia (fot.1-2) . Przygotować kruszonkę. Mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka (fot.3) i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką (fot.4) . Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Świat Ciastadrożdżówkami w torbie możesz się spóźnić na spotkanie z koleżankami nieco więcej niż przysłowiowy studencki kwadrans. To lepsze i smaczniejsze alibi na okoliczność spóźnienia się na cotygodniowy zlot czarownic niż problemy z komunikacją miejską czy ważny telefon z pracy ;) Rabarbarowelove. Składniki: bułeczki: 250 gram mąki pszennej typ 500 250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży
Fiolka w kuchniDrożdżówki bardzo lubię i to moja wada! ale dlaczego wszystkiego w życiu mamy sobie odmawiać?! Mam rację? A więc dziś taka wersja ze śliwkami , zapraszam! Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam dżemy niskosłodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru. Składniki 1 kg czarnej porzeczki 1 łyżeczka cukru 1. Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki. 2. Opłukane wkładamy do … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyrady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i samo jedzenie jest bardzo zmysłowe. Tak, wiem, nie zawsze- trudno z pasją zażerać byle drożdżówkę, na czerwonym świetle, w samochodzie. Ale kiedy tylko mogę montuję "kęs idealny"- po odrobinie z każdego elementu potrawy, i sprawdzam jak one wszystkie grają ze sobą. W kuchni tkam paluchy
les mirabellesLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i
Wypieki ReneLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i
Wypieki Renewłaściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną też całkiem niezłe jest. My tylko żałujemy
Marder&Marder ManufactureJagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek . Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie . A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to już nikt się nie oprze :) Bułeczki są puszyste z wilgotnym nadzieniem. Wyborne :) Składniki : Na 24 bułeczki. Ciasto : 600 g mąki 4 dkg świeżych drożdży 300 ml letniego mleka 3 jajka pół szklanki
Malinowa Kawiarenkakwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe
moj przepis naGrupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca się z bułką, ale to coś pomiędzy słodką a śniadaniową bułką. Ta chałka świetnie pasuje do plasterków szynki i sera
Blondynka Gotuje