sobie poradziłam :). W dzień wyjazdu chciałam zrobić dla dziewczyn niespodziankę i przygotowałam brownie z kaszy jaglanej bez glutenu, tak, żeby wszystkie mogły się poczęstować, a dla tych "glutenowych" jeszcze drożdżówki z pigwą i kruszonką na drogę powrotną (przepis niebawem). Brownie wyszło super - nie za słodkie i wilgotne - takie jak powinno być! Polecam wszystkim - nie tylko tym na diecie bezglutenowej
Mania Wypiekaniatortowa, cukier, palcami wyrobić kruszonkę, rozsypać na brzoskwiniach piekarnik elektryczny, nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, zostawić w blaszce do wystydzenia - drożdżówka jest pyszna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczęści. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Wierzch drożdżówek smarujemy mlekiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 18 min w 180 stopniach
słodki bratekPięknie pachnące i bardzo smaczne drożdżówki z jagodami. Świetnie pasują na śniadanie czy do kawy. Przypadną do gustu każdemu- i małym i dużym :) Zapraszam! Jagodzianki Składniki: 500g mąki pszennej\ 50g drożdży świeżych 1 jajko 3 żółtka 100g cukru 100g masła 1 szklanka ciepłego mleka 16g cukru waniliowego szczypta soli nadzienie: 1/2 L borówek, 3-4 łyżeczki cukru Przygotowanie: Zrobić rozczyn
Tagebuch po polskusezonie malinowym, oprócz ciast, drożdżówek i ciasteczek malinowych, nie może zabraknąć również deseru z malinami. Dzisiaj pomysł na lekko słodki deserek z galaretką i jogurtem. Lekko smacznie i pysznie
Kulinarne Fantazje MarioliLatem królują drożdżówki z jagodami. Trzeba wykorzystać jagodowy czas i koniecznie je upiec. Są bardzo proste do przygotowania. Dziś czwarta już wersja jagodzianek. Tym razem masło zastąpiłam super zdrowym tłuszczem, a mianowicie olejem kokosowym. Są tak samo puszyste i mięciutkie, dodatkowo o ulotnym posmaku kokosa. Eksperymentalnie po raz pierwszy użyłam również oleju kokosowego do przygotowania kruszonki. Kruszonka jest bardzo delikatna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dałam radę ;) Było warto! Bułeczki po upieczeniu, a nawet następnego dnia, były miękkie i puszyste. Z całą pewnością istotna jest też mąka. Jakiś czas temu moja serdeczna koleżanka, mistrzyni drożdżówki, zdradziła mi jakiej używa. Spróbowałam, zadziałało i pozostaję temu wierna :) Dawno nie byłam tak zadowolona ze swojego wypieku drożdżowego. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie Basia Extra Wypiek
zadanie-gotowanieCiągle nie lubię i nie lubię... za to lubię piec! W czwartkowy wieczór postanowiłam przekreślić moje NIE LUBIĘ jednym włączeniem miksera. Czemu by nie wziąć w podróż drożdżówki z wiśniami skoro mamy sezon na wiśnie właśnie??? Ziemniaki w przepisie nie są konieczne ale dodają świeżości bułeczkom, a mi chodziło właśnie o to by w podróży bułki były długo świeże
Dzieje kuchennej Wiewiórykolejnego wyrośnięcia (fot.1-2) . Przygotować kruszonkę. Mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka (fot.3) i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką (fot.4) . Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Świat Ciastadrożdżówkami w torbie możesz się spóźnić na spotkanie z koleżankami nieco więcej niż przysłowiowy studencki kwadrans. To lepsze i smaczniejsze alibi na okoliczność spóźnienia się na cotygodniowy zlot czarownic niż problemy z komunikacją miejską czy ważny telefon z pracy ;) Rabarbarowelove. Składniki: bułeczki: 250 gram mąki pszennej typ 500 250 gram mąki pełnoziarnistej pszennej (gdańskie młyny jasna) 30gram świeżych drożdży
Fiolka w kuchniDrożdżówki bardzo lubię i to moja wada! ale dlaczego wszystkiego w życiu mamy sobie odmawiać?! Mam rację? A więc dziś taka wersja ze śliwkami , zapraszam! Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam dżemy niskosłodzone. To wspaniały dodatek do ciast, deserów i drożdżówek. Są oszczędne, gdyż na 1 kg owoców zużywamy tylko małą łyżeczkę cukru. Składniki 1 kg czarnej porzeczki 1 łyżeczka cukru 1. Porzeczki dokładnie przebieramy i usuwamy ogonki. 2. Opłukane wkładamy do … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyrady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i samo jedzenie jest bardzo zmysłowe. Tak, wiem, nie zawsze- trudno z pasją zażerać byle drożdżówkę, na czerwonym świetle, w samochodzie. Ale kiedy tylko mogę montuję "kęs idealny"- po odrobinie z każdego elementu potrawy, i sprawdzam jak one wszystkie grają ze sobą. W kuchni tkam paluchy
les mirabellesLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i
Wypieki ReneLato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym . Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i
Wypieki Rene