Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać. 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki
Szefowa kuchnidoskonale zapakowana, w termicznym opakowaniu i wkładem chłodzącym a w środku osiem opakowań masła - cztery klasyczne i cztery solone :) Solonego używamy głównie do kanapek, naturalny wykorzystałam już w naleśnikach, drożdżówce (przepis wkrótce!) czy babeczkach
Domowa cukiernia Ewyposmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25-30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach przed podaniem posypać cukrem pudrem - kaszubska drożdżówka jest lekka, puchata, aromatyczna i smakuje sama lub z dżemem, masłem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępracy prawie wcale, a ile radości:) Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Opcjonalnie
Zasmakuj Kuchniciasto bardzo mi nasiąknęło. Dosłownie wyrwał mi kawał ciasta zanim zdążyłam odłożyć aparat (pomiędzy wyjęciem ciasta z piekarnika a jego pożarciem nie minęło 10 minut, przysięgam). Smacznego! Artykuł Drożdżówka z makiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfCZEKOLADOWE PĄCZKI Z CHILI Pączki z piekarnika o smaku czekoladowym z dodatkiem ostrej nuty. Dla fanów połączenia czekolady i chili. Czytaj więcej >> 7) MALINOWE DROŻDŻÓWKI Malinowe bułeczki drożdżowe a'la pączki z piekarnika. Mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Czytaj więcej
Kuchnia MagdaLenyO tym, że ma słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste
Cynamonowe szczęścieWujku, czy jest coś słodkiego? Dziecko, przedwczoraj były święta :) Dopiero zjedliście mazurki... Ale jak nic nie ma :), to trzeba coś ukręcić. Najszybciej drożdżówkę, na słodko i coś tam można dodać, owoce,... Znalazł się jeszcze serek i kandyzowane pomarańcze... Zwijamy dwa warkocze i potem skręcamy ze sobą :) Jedno ciasto gotowe, jeszcze dwa. Dzieci dużo, to jednego piec się nie opłaca
chleba naszegoPierwszy weekend majowy, niedziela, wszyscy w domu...więc ciasto musi być, chociaż drożdżówka. Zapasy zimowe pod ręką, mąka jest, po drożdże ktoś wyskoczy do sklepu i już. Trochę mąki, drożdże, cukier, ciepła woda, masło... ...czas na wyrośnięcie... Dżem, powidła, marmolada.... wałek, foremka... ...piekarnik 180 st. C / 60 minut. No i mamy pyszne domowe ciasta :))) Smacznego ! http://chlebanaszego.blogspot.com
chleba naszegoWłaśnie tak ! Udana niedziela, to....., wspólny rodzinny obiad,..., ale też koniecznie ciasto :) Ponieważ drożdżówkę każdy u nas lubi i zawsze się udaje, tak więc nie ma wyjścia. Ciasto robimy już wieczorem i wstawiamy do lodówki, żeby rano szybko ogarnąć same wypieki. Zapachami z kuchni można obudzić nawet największych śpiochów, tak też było tutaj. Pierwsze zrobiłem słodkie bułki z bananami
chleba naszegoDomowe drożdżówki :) na pewno dobre i smaczne :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, pół kost. drożdży, kostki masła, szklanki cukru, szklanki ciepłej wody lub mleka... do pół kg twarogu dodajemy trochę cukru, cukier waniliowy, śmietanę jak nie mamy to jogurt, można również dodać dżem, konfiturę ... wszystkie składniki łączymy ze sobą i ... ciasto dzielimy, wałkujemy, nakładamy twaróg
chleba naszegoczasie można przygotować nadzienie. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta. Posmarować cynamonowym nadzieniem i zrolować. Kroić ostrym nożem i układać drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 190 º C. Całość można ozdobić lukrem
wysmienityZawsze myślałam, że rabarbar to owoc. Kojarzył mi się z kompotem albo drożdżówkami. Jednak to nie owoc a warzywo i obecnie możemy przebierać w różnorodnych przepisach z jego zastosowaniem. Sam w sobie ma bardzo mało kalorii (tylko 9g/100g) i zawiera bardzo dużo błonnika co może polepszyć perystaltykę jelit. Dodatkowo rabarbar to źródło witaminy C, E, A oraz zawiera bardzo dużo
wysmienityOpis: Połączenie syropu klonowego z delikatnymi, prażonymi orzechami, to niebiańskie połączenie. Danish pastrie to ciasto podobne do francuskiego, a trochę do drożdżówki. Są to umiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła
Ciastka i ciastaMięciutkie, jabłkowe, oblewa je słodki lukier... oto one! PĄCZKI - OPONKI! Dla miłośników drożdżówek ale i dla wielbicieli pączków. Taka trochę zdrowsza, bo nie smażona, pączkowa wersja. Przepis podpatrzyłam w różowistej, lutowej KUCHNI i zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo. Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast
Dzieje kuchennej Wiewióry