Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta
Kulinarne przygody Gatityskład, łatwiejsze do wymówienia nazwy składników i mniej cukru (lub syropu glukozowo-fruktozowego) tym lepiej. Za kilka zł szybko zaspokoimy głód w dużo zdrowszy sposób niż np. za pomocą drożdżówki czy bułki czosnkowej (odsyłam Was do wpisu zdrowe przekąski do kupienia w sklepie ) Pasty kanapkowe Przygotowana z odpowiednich składników pasta kanapkowa pozwoli ograniczyć ilość niezdrowych smarowideł i wzbogacić naszą dietę
Powiedz dietom nieWstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi truskawek i czekolady? Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie
BlendmanCiasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie
Kulinarne Inspiracjeroztopione i przestudzone masło. Wyrabiamy przez ok 10 minut. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok godzinę. W trakcie wyrastania gotujemy budyń, w zależności od własnych upodobań. Studzimy. Przygotowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Ponownie wyrabiamy w dłoniach i nadajemy kształt kuli. Następnie spłaszczamy szklanką na środku, a boki kroimy na 12 ramion. Bierzemy po dwa i sprawnym
Kuchnia w czekoladzieCiasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot
Kulinarne przygody GatityJakoś ostatnio bardziej smakują nam drożdżowe ciasta i dlatego piekę je z rożnymi dodatkami, tym razem mama ofiarowała mi pudełeczko zamrożonych jagód które wykorzystałam właśnie w tej drożdżówce. Owoce puściły dość mocno sok, więc radzę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby jej nie zniszczyć. Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego
Gotowanie...to proste !minut. Kruszonka: Masło siekam, dodaję mąkę i cukier. Rozcieram palcami, aż powstaną drobne okruszki. W cieście robię wgłębienia, układam w nich truskawki, następnie wierzch smaruję żółtkiem i posypuję kruszonką. Drożdżówki piekę 18 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu - tylko grzałka górna i dolna
JejKuchniaCZEREŚNI! NATURALNIE - ZDROWY GRYCZANY TORT NALEŚNIKOWY Z OBŁĘDNYM KREMEM KOKOSOWO - TRUSKAWKOWYM! MAKARON SOBA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA
SMYKWKUCHNIRabarbar jest znakomitym dodatkiem do soków np z malinami, a także do placków drożdżowych czy drożdżówek. Znany jest także kompot z rabarbaru. Roślina ta może być także wykorzystywana do produkcji wina owocowego. Możemy go także jeść na surowo z cukrem. Ma kwaskowaty smak. Zawiera żelazo,kwas jabłkowy i kwas szczawiowy wskutek czego usuwa wapń z organizmu i może prowadzić
Anioły w kuchnispacer, rower, bieganie- cokolwiek! Może grill?;) Ja zapraszam na słodkości. Ciasto drożdżowe zawsze robi się szybko i przyjemnie. Najlepiej smakuje oczywiście na świeżo, zaraz po upieczeniu :) Składniki (na 2 drożdżówki z keksówki, która mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm) : 550 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml mleka
Czerwona Porzeczkaspore odstępy. Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min. W każdej bułeczce zrobić wgłębienie (np. dnem szklanki), które wysypać bułka tartą, a następnie ułożyć w nim truskawki. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około
wyzwania kuchennepiankę truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki. Zapraszam Was do korzystania z innych moich przepisów na ciasta z wykorzystaniem truskawek: * KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ * DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ * TRUSKAWKOWA POEZJA
Zrób to smacznieCiasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot
Kulinarne przygody Gatityścieżkami, zaglądam w puste, wąskie uliczki i wspomnienia ożywają. To tu zawsze w ciepłe dni przyjeżdżaliśmy po przepyszne pieczywo. To tu spacerowaliśmy, odpoczywaliśmy na ławkach, skubiąc słodkie chałki lub drożdżówki. To tu chodziłam z Dziadkiem, który mocno trzymał mnie za małą dłoń i oodpowiadał na każde moje pytanie. To tymi uliczkami z klimatem małego miasta prowadził mnie i tłumaczył
Raj dla Podniebienia