możliwości nadzienia - przez to nigdy się nie znudzi! Do tej pory praktykowałam już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Buła z parówką
Grunt to przepis!kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-) I nasza piękna choineczka gotowa :-) Polecam Wam taki wypiek,jest prosty,pyszny i piękny :-) Bardzo ładna ozdoba świątecznego stołu :-) Życzę udanych wypieków i Wesołych świąt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusmacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :) Kocham
Grunt to przepis!Była drożdżówka ..pyszna była..bardzo szybka zjedzona...a zostało w puszce trochę masy makowej ...no i cóż..powstały takie oto babeczki...szybkie do zrobienia..polecam.Przepis podpatrzony gdzieś w necie. 20 dkg cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dkg mąki 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 125 ml oleju masa makowa Helio Jajka z cukrem utrzeć, dodać
Moje domowe kucharzeniekaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi
Kulinarne Inspiracjekutię. Poza tym pachną energią i świeżością, jaką lubię w swojej kuchni. Stąd pomysł na dżem, właśnie z tych cytrusów. Można smarować nim kanapki lub spody ciast, dodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli go sami przygotujcie to z pewnością nie będziecie chcieli wybrać dżemu ze sklepowej półki. Składniki: 6 pomarańczy 3 mandarynki sok z połowy cytryny starta skórka
Zasmakuj Kuchnicyklu nie lubię marnować żywności.Pomyślałam sobie,że taka aromatyczna skórka pomarańczowa będzie świetnym dodatkiem np. do masy makowej lub drożdżówki.I wiecie co?Jest super dodatkiem!!! Składniki: 1 pomarańcza Przygotowanie: Myjemy pomarańczę i osuszamy.Następnie obieramy owoc.Środek zjadamy a ze skórki odcinamy białą część-jest gorzka.Następnie kroimy skórkę bardzo drobno i suszymy.Ja wysypałam do metalowej miseczki
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzepis klikajcie TUTAJ Czekoladowa stefanka -po przepis klikajcie TUTAJ Jabłkowa krówka bez pieczenia -po przepis klikamy TUTAJ Kinder country -po przepis klikajcie TUTAJ Śnieżny puch -po przepis klikajcie TUTAJ Drożdżówka cynamonowa do rwania -klikajcie po przepis TUTAJ Sernik na kakaowy spodzie -po przepis kliknijcie TUTAJ Może któryś przepis się wam przyda.... Wesołych Świąt
Swojskie jedzonkoSezon dyniowy już prawie za nami. Nie mogę się jednak z wami nie podzielić przepisem na dyniową drożdżówkę z kruszonką. Uwaga! Należy pamiętać, że podanej porcji wychodzą dwie długie blaszki ciasta wymiary 12cm x 32 cm. Spróbujcie :) Składniki: 1 kg mąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mleka
ChilliJemypozostanie? U nas sprawdza się doskonale jako nadzienie pierogów wigilijnych. W męża domu na wigilię jadło się właśnie pierogi z makiem. Sprawdzi się również do klusek z makiem, makiełków, drożdżówek. Hmm ma wiele zastosowań i nie miejcie złudzeń, nie zostanie Wam jej aż tyle, żeby był problem co z jej nadmiarem zrobić Drukuj Masa makowa – masa do makowca, pierogów
Mieszam w GarnkuDrożdżówki z poznańskiego szneki z budyniem i jagodami. Dzięki budyniowi nie są suche jak to mówi mój brat. Faktycznie są mięciutkie i znikają jeszcze ciepłe. Można zrobić z kruszonką lub bez jak kto lubi. 350 g mąki pszennej typ 500 3 żółtka 2 dkg drożdży sól szczypta 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 2 łyżki jogurtu greckiego
wesoła kuchniaSzneki które uwielbiam. Moje ulubione to właśnie z serem i śliwką. Najlepsze dla mnie to jeszcze ciepłe. Obowiązkowo musi być do nich kruszonka, chrupiąca. Drożdżówki polecam robić na maśle są lepsze. 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 4 żółtka 2 łyżki masła 1/2 szklanka cukru sól szczypta 1 szklanka mleka letniego 40 dkg sera twarogowego 2 żółtka
wesoła kuchniaDrożdżówki w wersji wytrawnej z kurkami i camembertem mogą być do pracy, do szkoły. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.Uwielbiam kurki i jak tylko mam okazję lubię je przyrządzać i eksperymentować. 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 dkg drożdży 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki wody letniej sól farsz
wesoła kuchniajuż drugie moje "wypiekanie na śniadanie". Cebularze to bardzo pyszne drożdżówki wytrawne z cebulą, choć ja do tej pory trochę inaczej je piekłam. Ten przepis jest równie świetny, a dodatek maku podkręca wypiek. Trochę jedynie zmniejszyłam zawartość soli, gdyż używam jej niewiele. Zmieniłam również kształt i osypałam brzegi odrobiną maku, bo przepadam za takimi rantami obsypanymi ziarenkami
Gotuj Sam!Niestety jutrzejszego śniadania nie doczekają - były tak pyszne, że do kolacji zjedliśmy wszystkie. Poniżej przepis skopiowany z " Wypiekanie na śniadanie" Kolorem czerwonym zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam do przepisu Drożdżówki z białym serem. na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka
Gotuj Sam!