drożdżówki - 3996 przepisów (strona:172/267)

Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 170

ogrodową Noc Muzeów. Pracy co nie miara ale jeść trzeba.  Ku pokrzepieniu, w sobotę zrobiłam placek kokosowy z ciągutką i przydał się w pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki z rabarbarem 119

oczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem

Smakowity Blog Kulinarny
Wilgotne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami i kruszonką. Jedno z łatwiejszych. 192

dzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały okres letni wymyślaliśmy jako dzieci pomysły co dodać do drożdżówek i ciast. A potem gdy wyczekane wypieki były gotowe, biegaliśmy po podwórku co chwilkę kukając do kuchni i łapiąc co lepsze kąski. Bardzo dlatego cieszę się, że jest w końcu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 184

kupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba, z chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku

królestwo garów
Ciasto kokosowe z rabarbarem 161

głównej: Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 331

rogala i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i pieczemy do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Źródło  tutaj

Rozpustne gotowanie
Drożdżowa strucla z serem. 128

Weekend majowy już właściwie się zaczął , niektórzy wyjechali trochę odpocząc ale większość pewnie została w domu. To dla Was mam dziś przepyszną drożdżówkę! robi się ekspresowo, a jak smakuje.... Składniki; 35 dag mąki pszennej 15 g drożdży 3/4 szkl. mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 5 dag masła   Nadzienie; 25 dag sera twarogowego torebka cukru waniliowego 2 łyżki cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Babeczki maślankowe 249

upiec ciasto. Czas pieczenia wydłuży się do 40-50 minut.   *nie zużyłam całej kruszonki, można ją zamrozić lub wstawić do lodówki i wykorzystać np. do ciasta drożdżowego lub drożdżówek

Niebieski kubek z kawa
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 154

kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia. Składniki na 16 sztuk: ciasto

Ugotować
Biszkopt z masą z płatków owsianych 179

smacznie . Przyznam, że nie znałam tego ciasta z dzieciństwa - tak samo jak kiedyś ciasteczek z płatków owsianych ( klik ).  Moja mama serwowała nam inne pyszności, a babcia zachwycała drożdżówką i makowcem. Ale to nic - sama nadrabiam przepisami - tymi nowymi i takimi zapomnianymi.  Wracając do ciasta... Jest rewelacyjne i pomimo prostoty - smakuje obłędnie. W sumie ta łatwość w przygotowaniu jest

Di gotuje
Drożdżówka ślimak bogato nadziana 188

lnego pieczenia. P ostawiłam na klasykę i ukochane ciasto drożdżowe , bez którego nie wyobrażam sobie kulinar n ej egzystencji. Stąd tematem przewodnim akcji w ten weekend jest Drożdżówka bogato nadziana . Miłego wypiekania i nadziewania sobie i wszystkim życzę! :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej

Grunt to przepis!
Ciasto drożdżowe zawijane 218

chciałam umieścić w długiej keksówce, ale tak wyrosło, że jedyną opcją na jego upieczenie stała się blaszka z wyposażenia piekarnika. Forma, w jakiej je zrobiłam, przypomina bardziej chałkę lub drożdżówkę niż typowe ciasto, co sprawia, że świetnie nadaje się do krojenia i smarowania masłem! Zobacz również inne przepisy na -----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe zawijane - przepis: Składniki: 500 g mąki

Moje Qulinaria
drożdżówka z suszonych drożdży z pigwą... 137

pigwę dać resztę ciasta, zostawić na 20 minut, piec w 190 C, grzanie góra/dół około 55-60 minut ciasto z keksówki wyjąć dopiero jak będzie dobrze wysztudzone - drożdżówka jest pyszna z nutą kwaskowatości pigwy, smakuje z masłem do kawy, mleka, herbaty..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jagodzianki od serca 149

Ciepłe jeszcze jagodzianki okazały się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością zagoszczą one jeszcze nieraz w moim koszyku, gdy będziemy się wybierać na kolejny rowerowy podbój świata. Bez wątpienia takie drożdżówki podarowałabym swojemu Połówkowi na osłodę dnia. Myślę, że choć troszkę uprzyjemniałyby chwile spędzone osobno. Sprawdzą się też doskonale jako umilenie wspólnych podróży i zażegnają wszystkie kryzysy dnia codziennego, zaczynając

Wrzosowa Polana
Leniwa babka drożdżowa 128

razu mi się spodobał :-) Piekłam ją już kilka razy, ale jakoś nigdy tu o niej nie pisałam... a szkoda, bo robi się praktycznie sama i chociaż to drożdżówka to wcale jej się nie wyrabia :-) A w smaku genialna - puszysta, nie za słodka i długo utrzymuje świeżość :-) Do oryginalnego przepisu dodałam sobie jabłka i przyprawy do kruszonki, za to odjęłam rodzynki

Czary - gary w kuchni