drożdżówki - 3996 przepisów (strona:173/267)

Pieczone hot dogi pełnoziarniste 278

bułeczek.   Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każdej bułki, wtedy farsz nie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut do napuszenia

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE MUFFINKI 102

puszyste drożdżówki przekładane dżemem kakaowo-śliwkowym, doskonałe z kubkiem ciepłego mleka SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 żółtko, 100 g rozpuszczonej margaryny Dodatkowo:  słoiczek dżemu czekośliwka (powidła ze śliwek z kakao), lukier WYKONANIE Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być

słodki bratek
Oszukany arbuz 153

posłuszeństwa..nie miałam świeżych i dałam suszone, ale chyba były już nie dobre, bo ciasto nie chciało urosnąć..tzn.tylko troszkę urosło..No i powiem tak..pomysł na taką drożdżówkę super, ale w moim wykonaniu do d..y..ale może ktoś się skusi i zrobi takiego oszukanego arbuza..ja na pewno powtórzę i użyję świeżych drożdży.. Pomysł na takiego arbuza

Moje domowe kucharzenie
Nie pytaj mnie jak wykastrować sernik 107

jest mój trzeci rok na diecie bezglutenowej. Wiadomość, że muszę bezdyskusyjnie porzucić ukochane pieczywo, pyszne drożdżówki czy pizzę, była Post Nie pytaj mnie jak wykastrować sernik pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta

Krzywa Prosta
Skoleboller - norweskie bułeczki z budyniem. 165

Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, polukrowane i posypane wiórkami kokosowymi rodem z Norwegii, ale obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z kaszy jaglanej, jabłek i gruszek. 163

można zrobić zapiekankę w wersji słodkiej? Oczywiście. I nawet kasza jaglana zaczyna smakować :) Danie wyglądem przypomina drożdżówkę, w głównej mierze przez dodatek kruszonki, ale w smaku jest całkiem inne. Do spodu z kaszy jaglanej dodałam wanilię, owoce posypałam cynamonem, a wierzch dużą ilością kruszonki (specjalnie dla mojej córki). Wszystkie smaki harmonijnie ze sobą współgrają, tworząc apetyczny deser. Składniki: Spód

zadanie-gotowanie
Przepisy na Wielkanoc 302

Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony

Kuchnia Łukasza
Wiosenna drożdżówka z orzechami (automat) 196

Delikatna orzechowa drożdżówka o lekko zielonkawym kolorze. To moja propozycja na powitanie wiosny. Składniki 80 ml mleka 160 g masła 3 jajka 100 g cukru 450 g mąki 2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku 10 g drożdży 3 łyżeczki cukru … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
To tłuste mascarpone… 143

banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde owoce ze skórką lepiej dodać starte do masy zmiksowanej z kaszy i serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek

Kucharzyca
Drożdżówka z serem - smak dzieciństwa 121

drożdżówki zdecydowanie kojarzą mi się z dziecięcymi latami szkolnymi i z drugim śniadaniem :) Są pyszne! Składniki: 30 dag mąki 2 dag drożdży ¾ szklanki mleka 4 dag masła 2 żółtka jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 serki waniliowe po 90 gram kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Drożdże wymieszać w letnim mleku, połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ciasto ręką

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z groszku i brokuła, z chrzanem. Detox dzień 5 120

dzieje. Czuję się za to jakoś tak lekko i mam więcej ochoty do działania mimo bardzo zmiennej, marcowej pogody. Oczywiście mam zachcianki - zjadłam kawał porządnego kotleta albo ciepłą drożdżówkę z serem , ale wytrzymam. Mam nawet szczery zamiar po detoxie nie rzucać się na to co było zabronione a do swojego codziennego menu wprowadzać więcej warzyw, szczególnie zielonych. Co prawda mięso

Smaczna Pyza
Baba drożdżowa Wielkanocna. 184

masło, dodajemy bakalie i wyrabiamy do chwili, aż masło się wchłonie, ale nie krócej niż 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne, miękkie, sprężyste i lśniące. Gotową drożdżówkę oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę.      Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i równomiernie przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką 174

komuś się przydadzą :) Ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że nie tylko bułeczki można z niego upiec - można też samo w sobie przełożyć do formy i nacieszyć podniebienie drożdżówką do kubka mleka, kakao czy kawy :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej luksusowej typ 550 (np. Młynomag) 1/2 litra ciepłego mleka 10 dag świeżych drożdży 3/4 szkl. cukru + 3 łyżeczki

Kolorowy Przepisownik
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 152

zaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa strucla orzechowa 148

bardzo dobrym rozwiązaniem, ponieważ robią się praktycznie same :) Wystarczy zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia :) Potem tylko pieczenie i oczekiwanie na nasz kawałek puszystej strucli z nadzieniem znanym z drożdżówek orzechowych :) Składniki : 24 g drożdży 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 80 g miękkiego masła w kawałkach 5 łyż ek cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli Do ciepłego mleka

Chocolate Muffin Blog