drożdżówki - 3996 przepisów (strona:180/267)

Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 221

Tymczasem upiekłam bułeczki a jedząc je od razu pomyślałam o tym, że były by idealną przekąską własnie do naszych śniadaniówek. Jest to zdrowa, bez mleczna i bez jajeczna wersja drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki 131

Sezon na moje ulubione owoce powoli dobiega końca. Jednym z moich ulubionych wypieków z jagodami są bułeczki drożdżowe uroczo zwane jagodziankami. To mój ulubiony przepis z

Mienta blog
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 127

pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce.   Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 290

które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami

Smakołyki Bereniki
Tarta z agrestem i bezą 249

sezonowy wypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą

Poezja smaku
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 672

NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl  Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki należy

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z zielonego groszku 184

morzem. Smażenie na plaży i smażalnie ryb, wieczorem dancing. Czad! Będę wytapiać wałki, Najcierpliwszy będzie usuwał piasek z Macbooka. Wcześniej wykopiemy sobie grajdoł i będziemy wypatrywać pana z drożdżówkami, żeby go zapytać, z czym te jagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry i lody z automatu

ladykitchen
Chlebek nocny z kaszy jaglanej 179

Przepis z serii tych "oczekujących". Jakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej , którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z serii nocnych :) Czyli wieczorem mieszamy, rano pieczemy. Wyszedł pyszny ! smakuje wybornie np. ze świeżym ogórkiem, ale także na słodko np. z dżemem. Składniki: ½ kg mąki, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 300 ml wody

Tradycyjna Kuchnia
puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... 204

piec w 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom 35 minut, następnie ustawić na termoobieg, 170 C i piec z 12 minut, ciasto wyjąć z blaszek jak wystygnie - drożdżówka jest bardzo puszysta, lekka, smaczna...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z białym serem i czereśniami 129

Wszyscy lubią drożdżówki. Oczywiście można je kupić, bo bo łatwe i szybkie. Ale czy wiemy, co siedzi w takiej kupnej bule? Tłuszcz roślinny utwardzony (olej palmowy), spulchniacze, polepszacze smaku, syntetyczne dodatki. Nie twierdzę, że wszystko to jest złem wcielonym. Ale po co to jeść, kiedy bardzo szybko można zrobić swoje własne bułeczki, z ulubionym farszem. A jaka duma nas rozpiera

Cakes By Kejt
Grillowana brzoskwinia na grzance graham 119

Znalazłam wreszcie wypiekany chleb tostowy graham! Jest lekki i puszysty. Próbowałam sama upiec chleb tostowy z przepisów blogerek, ale mój raczej przypominał niesłodką drożdżówkę. Grillowana brzoskwinia. Owoce same w sobie są pyszne. Soczyste. A pachnące. A zgrillowana brzoskwinia jeszcze lepsza. Karmelizowany z niej  cukier smakuje wybornie. Taka grzanka może stać się: śniadaniem, deserem. kromka tostowego chleba graham połówka brzoskwini

AZgotuj!
Cynamonowo-malinowe scones 156

Może nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :) Składniki (8 sztuk): - 1 szklanka mąki krupczatki - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki cynamonu - szczypta soli - 3/4 szklanki płatków owsianych

Corner With Recipes
Śmietankowo - kokosowe ciasto z porzeczkami 1275

ochotę na ciasto z czekoladą? A zimową porą, gdy owoców brak, zjadłoby się kawałek ciacha z truskawkami? Mnie co sezon nachodzi ten problem;) Nawet wczoraj. Miałam wielką ochotę na drożdżówkę z czekoladą lub cynamonem ale żal mi było nie wykorzystać tych czerwonych porzeczek z rodzinnego ogródka. Żeby tylko porzeczek. O tej porze panuje taki wysyp różnorodnych owoców, że sama

My simple kitchen
Kabanosy w cieście 182

Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo

Kto ugości moich gości?
O jagodowej tęsknocie. I borówki - zamiast 183

wróciły do łask. Wszyscy pieką jagodzianki niemal na wyścigi, starając się udoskonalić już przecież doskonałe receptury naszych babć. A ja tylko dostaję ślinotoku na myśl o tych wszystkich sernikach, drożdżówkach i babeczkach, i zadowalam się borówkami. Które owszem, są dobre, ale ze smakiem leśnych jagód niewiele mają wspólnego.  Postanowiłam przetestować przepis na krem, który przygotowywałam wielokrotnie, z dodatkiem najróżniejszych

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania