drożdżówki - 3996 przepisów (strona:188/267)

Warkocz jabłkowy 144

Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cynamonowe ślimaczki 175

Bardzo oryginalne, pachnące i smakujące dość mocno cynamonem drożdżówki. Proste niekłopotliwe w wykonaniu, zawsze się udają! Są pyszne, zapewniam, że nie opłaca się robić z mniejszej porcji, bo wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!)  1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja  2 żółtka

kgwjanczewo
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 214

jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut.. No i zabrakło mi cukru , więc dałam dodatkowo miód mniszkowy .Pyszna drożdżówka...a do niej kubek zimnego mleka.. 3/4 szkl. letniego mleka 2 jajka (rozbełtane) 1/2 szkl. oleju aromat 10 dkg cukru [ u mnie 7 dkg i 2 łyżki miodu mniszkowego ] szczypta

Moje domowe kucharzenie
Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 155

właśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową   SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 493

Takie drożdżówki odrywane robię bardzo często i wszyscy u mnie już je znają i się nimi zajadają. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepis na ciasto drożdżowe. 170

jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby drożdżowe i inne ciasta. Tutaj znajdziesz film jak zrobić pyszne chałki z marmoladą i rodzynkami

Przepisy i porady kulinarne
Donaty z piekarnika. Pączki z dziurką. 230

typowe pączki, ale bardziej drożdżówki zrobione na kształt pączków no i z piekarnika :) a smakują też rewelacyjnie :) Składniki:   500 g mąki pszennej typ 500, 15 g świeżych drożdży, 50 g roztopionego masła, 200 ml mleka, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego.   Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, pokruszone drożdże, letnie mleko, dwa roztrzepane jajka

Aga w kuchni
Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną. 172

moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura

BaRepas
Drożdżowe ślimaczki z kajmakiem i gruszkami 146

ślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 25-30 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Zajadać ze smakiem! Smacznego

Kuchnia Ellie
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 160

towar w sklepiku nadaje się do całkowitej wymiany? Czy nie można zamienić żelek na owoce, wstrętnie żółtej oranżady na soki owocowe, a ociekającego keczupem hot-doga na świeżą drożdżówkę?  Czy dzieci zahipnotyzowane ilością słodyczy i chipsów będą miały ochotę na miskę sałaty, domowy obiad? Wciąż mam nadzieję, że tak. Czy możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 151

ciasta czekoladowe i karmelowe makaroniki musiałyby z godnością ustąpić miejsca pachnącej, świeżej i puszystej buchcie.  I tak zrobiły. Pierwszym ciastem jakie upiekłam po przepędzeniu wirusa była wielka, puchata drożdżówka z kruszonką. Kojące i miękkie lądowanie z krainy szczęśliwych wspomnień w długo wyczekiwanym świecie pierwszej słonecznej i wiosennej soboty. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W zeszycie Karolki

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 175

świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta czy domowej drożdżówki? Kto nie będzie ciekaw smaku pomidorowych lodów i genialnego pomidorowego creme brulee ? Kto w hiszpańskiej tawernie odmówi sobie wielkiej grzanki z czosnkiem i pomidorami? Kto choć raz otwierając słoik suszonych pomidorów

KUCHARNIA
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 175

niespodzianki nie opadnie tak szybko, jak kapryśny suflet.  Będzie krążyć wokół jak najwspanialszy zapach domowych konfitur i unosić się wysoko jak najpiękniej wyrośnięta drożdżowa baba.  W drożdżówce nie szukam jednak zaskoczenia. Tutaj ten składnik nie jest mi potrzebny. Niespodzianką ma być  constans . Ten sam smak i zapach, jaki pamiętam z dzieciństwa, gdy jeszcze ciepłą popijałam zimnym mlekiem

KUCHARNIA
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 195

kwiatów dzikiego bzu marząc o flakonie perfum, które zamknęłyby w sobie ten wspaniały, cytrusowy zapach. Podjadać surowe ciasto i niby przypadkiem zrobić kruszonkę z podwójnej porcji. I zjadać drożdżówki z ulubionego talerzyka z fiołkami.  Kupić paczkę draży kakaowych, by pod chrupką polewą odnaleźć smak licealnych powrotów do domu.  Smażyć cynamonowe gofry i zaczynać nimi niedzielne poranki. Lubię. Lubię

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 150

mielonką tyrolską.  Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz?  Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia.  Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania