drożdżówki - 3996 przepisów (strona:188/267)

Plecione bułeczki z twarogiem 176

masła -cukier puder do smaku -2 jajka -wanilia Do zmielonego twarogu dodajemy jajka , masło, wanilię,  cukier puder do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przygotowujemy tak, jak do drożdżówek z kokosem. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy prostokąty. Na środku układamy masę twarogową, brzegi prostokątów nacinamy i zawijamy je na masie, tworząc plecionkę. Gotowe pozostawiamy na blaszce

Maminek kulinarny
Makaron z truskawkami i twarogiem 198

Uwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki, ciasto, robię koktajle, ale również wykorzystuję do obiadu, gdy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, albo gotowanie się w kuchni. W dni kiedy wolę iść na spacer, albo za oknem jest plucha

dom-agi.pl
Drożdżówki ślimaczki z serem i rodzynkami 140

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry.  Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia lub gdy nie mamy czasu wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 160 stopni. Drożdżówki ładnie wyrosną w nagrzewającym się piekarniku. Pieczemy 15-20 minut (można z termoobiegiem) do zrumienienia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 129

się da. Czasem to ciuch, czasem kosmetyk czy lampka dobrego wina. A czasem po prostu coś słodkiego najlepiej zadziała. Ja tym razem postawiłam właśnie na coś słodkiego. Konkretnie domowe drożdżówki z jabłkiem. Zapewniam, że działają, ale najlepiej sprawdźcie sami . Składniki (na 8 sztuk): 300 gram mąki pszennej 80 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 opakowania drożdży w proszku 5 łyżek

Kuchnia po mojemu
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami 191

Udało mi się uprosić męża o ciacho:) Cały tydzień czekałam:) Cały dom Pachnie drożdżówka, śliwkami i cynamonem Pyszności :* SKŁADNIKI: 350g mąki 20 g świeżych drożdży 50 g cukru pół szklanki ciepłego mleka 50g masła 1 jajko szczypta soli 1kg śliwek (najlepiej węgierek) 50g cukru 1 op cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki bułki tartej Do miski wsypać mąkę

MarciochaKucharzy
Rogale drożdżowe 166

Uwielbiam domowe wypieki, a zwłaszcza drożdżowe. Bułki, drożdżówki, rogale to coś, co lubię najbardziej. Ostatnio 'zaprzyjaźniłam się' z drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą

tost z dżemem
Pączki pieczone 137

smaży - nie ma roznoszącego się po domu zapachu no i chyba mają mniej kalorii niż te robione tradycyjną metodą. Wprawdzie na drugi dzień smakują trochę bardziej jak drożdżówki z dżemem, ale na ciepło - idealne pączki! Swoje pączki zrobiłam według przepisu z Kwestii Smaku , Składniki: 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży

Kulinarne Inspiracje
Piwny chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i sezamem 132

pozwoliłam mu zbyt długo wyrastać ;) Przyznaję jednak, że najbardziej lubię te z wypieków, które nie wyglądają najpiękniej i nie są wymuskane. Rodzina może potwierdzić, że najchętniej sięgam po drożdżówki, z których wylewa się nadzienie czy makowce, które pękły w trakcie pieczenia. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : garść zakwasu z poprzedniego wypieku (był żytni

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki krucho-drożdżowe 105

płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak na razie, upiekłam pyszne drożdżówki, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!!! Składniki: 10 dag drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 kg mąki 4 jajka 1 kostka masła 5 łyżek kwaśnej śmietany

Ciasteczkowy Potwór
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 114

jest „O chlebie” Piotra Kucharskiego. Nasza biblia #glutenfull, choć przepisów na pieczywo bez glutenu też jest kilka. Znajdziemy tu wszystko, czego potrzeba, by rano cieszyć się zapachem świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo

GRUBY WAŁEK
Mini tartaletki makowe 173

Zwykle mak wykorzystywany jest w ciastach, czy drożdżówkach. Ale nadaje się również do tartaletek, czyli babeczek na kruchym cieście. W tym przepisie masa makowa to masa z puszki, wzbogacona bakaliami, ale nie ma przeszkód, żeby wysilić się trochę bardziej i zrobić ją samodzielnie od początku do końca. Przepis na około 30 sztuk pieczonych w małych foremkach do babeczek. Równie dobrze

Trzeci talerz
Drożdżówki z truskawkami 106

znów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się

Pełny talerz
Pierogi z serem 198

ciast na pierogi już zepsułam. Kombinowałam z różnymi proporcjami i miksami. Do szału doprowadzały mnie instrukcje typu "dodać tyle wody, ile mąka zabierze"(chociaż sama stosuję to przy drożdżówkach:) W końcu jednak się udało i ciasto wyszło takie jak powinno. Trafiłam na swoje ciasto pierogowe. I chociaż na pewno wiele osób robi podobne, dla mnie to było odkrycie roku. Ciasto

Pełny talerz
Drożdżowa babka z porzeczkami i makiem 186

domu. Dzisiaj powstały aromatyczne babki nadziewane kandyzowaną porzeczką i makiem, do ciasta drożdżowego na słodko polecam zetrzeć świeżą skórkę z cytryny lub pomarańczy, aby wzmocnić i urozmaicić smak. Domowe drożdżówki zawsze będą lepsze od sklepowych gotowców napompowanych polepszaczami i spulchniaczami, wyrób jest bardzo prosty, a smak jak wiadomo jedyny w  swoim rodzaju....Emilka dziękuję po raz kolejny za inspirację

Apetyczna babeczka
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nam pięknie wyrosło. 127

okna w cieple słońca. W chłodne dni lub w zimie gdy słońca jest niewiele miskę z ciastem możemy włożyć do naczynia z ciepłą wodą.  Gdy już zrobimy  drożdżówki, baby lub inne wyroby z ciasta drożdżowego, dobrze jest włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika (około 25 C ), a na spód piekarnika włożyć miseczkę lub inny pojemnik z ciepłą wodą

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania