Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo
Kto ugości moich gości?wróciły do łask. Wszyscy pieką jagodzianki niemal na wyścigi, starając się udoskonalić już przecież doskonałe receptury naszych babć. A ja tylko dostaję ślinotoku na myśl o tych wszystkich sernikach, drożdżówkach i babeczkach, i zadowalam się borówkami. Które owszem, są dobre, ale ze smakiem leśnych jagód niewiele mają wspólnego. Postanowiłam przetestować przepis na krem, który przygotowywałam wielokrotnie, z dodatkiem najróżniejszych
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie.. 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 50 dag mąki 80 g cukru masa makowa Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło
Moje domowe kucharzeniepieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze wspomnienie z gotowania? Gdy byłam mała, razem z Siostrą czas przed Bożym Narodzeniem często spędzałyśmy u Dziadków. Oczywiście
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy. Lubię robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy a właściwie to próbowała wypchnąć z niej polewę. Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się
Smaczna Pyzawolę sama przygotować coś dobrego w domu. Często robię wspaniałą w smaku i aromatyczną f ocaccię z czarnuszką . O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną
Moja smaczna kuchniakrótkiej chwili zastanowienia nad własną głupotą, czy, będąc nieco dla siebie milszą - ignorancją , zabrałam się za zbieranie kwiatostanów. Nie raz, i nie dwa - był już dżem, zrobiłam też drożdżówki z bzowym lukrem, mam jeszcze kilka innych pomysłów - oby bez nie przekwitł, zanim zdążę je wszystkie wcielić w życie! W każdym razie największa ich ilość wylądowała w misce z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni
Poezja smakugorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko (tak jak ja :-)). Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza, bo drożdżówkę robię raczej spontanicznie, zazwyczaj gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego) to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć. Gdy drożdże już ładnie wyrosły
Rozpustne gotowanierabarbar, zamrożone truskawki i kruszonkę, zostawiamy na około 10 minut (jeśli wyjęliśmy ciasto z lodówki to potrzebuje ono nieco więcej czasu, nawet 30-40 minut). Po tym czasie wkładamy drożdżówkę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut, czyli aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Więcej informacji
Rozpustne gotowanierównych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu, pozostawiamy na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy
Rozpustne gotowanieczęści, z każdej formujemy placuszek, nadziewamy łyżką nadzienia, zlepiamy i formujemy kulkę, wkładamy ją do sylikonowej foremki. Odstawiamy na 30-45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy około 20 minut. Rumiane babeczki wyjmujemy z piekarnika, gorące przykrywamy wilgotna ściereczką. Po 10 minutach odkrywamy ściereczkę i gotowe
Rozpustne gotowanierumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka
Rozpustne gotowanieproste przygotowanie puree z dyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ
Rozpustne gotowaniePrzepis na świeżutkie drożdżówki, które pięknie pachną w całym domu i doskonale smakują nawet w kolejnych dniach od upieczenia. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka podgrzanego lekko mleka 2,5 dag drożdży 1 jajko 5 łyżek cukru 100g roztopionego letniego masła szczypta soli białko do posmarowania 1 puszka brzoskwiń (820g) Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru - do uzyskania
dlaSmaQ