drożdżówki - 4205 przepisów (strona:183/281)

Małe drożdżówki z makiem 173

Pyszne, małe drożdżówki, nieskomplikowane w wykonaniu, a stanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto

Wielopokoleniowo
Drożdżówka marmurkowa 146

prostu drożdżówka, ale aby nie była nudna, dodaliśmy ciemną warstwę.     Składniki: -3,5 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -2 żółtka i jedno całe jajko oraz jajko do smarowania -5 dkg masła -łyżka kakao -szczypta soli -aromat Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Brioche – delikatne francuskie pieczywo… 163

Ależ to życie potrafi być złośliwe. Wczoraj pisałam Wam o tym, jak lubię swoje poranki, a dzisiaj wiszę nad kawą i zastanawiam się, czy pojęczeć jeszcze

brunetkawkuchni
Knedlik, czyli czeski knedel. 320

minut, aż drożdże podwoją objętość.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około

Rozpustne gotowanie
PYSZNA DROŻDŻÓWKA NA ŚMIETANIE 184

Pyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany.  Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.  Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta

Walijskie Pichcenie
Podwójna zakręcona margherita 216

zdjęciu niżej pocięte ciasto). Każdy kawałek ciasta skręcać dwukrotnie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut. Zjadać rękoma, odrywając jeszcze ciepłe cząstki ciasta. ----- Podobne: Kanelbullar Zakręcone drożdżówki z serem lub dżemem Pizza z pieczarkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Serce z parówki i jajka sadzonego 185

Czyli trochę miłości na śniadanie :) Dziś postanowiłam uraczyć się śniadaniem o wielce romantycznych kształtach, zaserwowanym samej sobie, bez Pana Męża udziału.  Wczorajsze ćwiczenia relaksacyjne przy wyrabianiu Drożdżówki z dżemem truskawkowym i kruszonką , okazały się skuteczne tylko połowicznie i stan rozdrażnienia w stosunku do małżonka nadal trwa. Parówka-serce w towarzystwie jaja sadzonego - oto romantyczny związek doskonały! :) Składniki na porcję

Grunt to przepis!
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 211

razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza. Nic więc dziwnego, że Pan Mąż z ogromnym entuzjazmem podchodzi do mojego pieczenia drożdżówek. Efekty są bowiem niezwykle pożyteczne dla wszystkich domowników.  Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym

Grunt to przepis!
Podsumowanie roku 2015 202

kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb ,  bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam nowe produkty, w których się zakochałam: mąka kasztanowa , quinoa , tapioka. 10. Spóbowałam egzotycznych owoców, takich jak: karambola, smoczy owoc, kaki, liczi. 11. Odkryłam na nowo kasze , przygotowałam z nich

Zawsze głodna!
Lukier - najprostszy przepis 140

Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na  pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki  wody

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowa masa makowa 173

sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka z serii "Diamant Gold" od Porcelany Bogucice. 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu 2 łyżki miodu 1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego) kilka kropel olejku migdałowego 4 jajka

Smakołyki Asi
Bułeczki cynamonowe 132

Dzień dobry ! Tuż przed samymi świętami, ciężko znaleźć czas na nowego posta - ale mam dla Was zaległy przepis i postanowiłam, że wraz z życzeniami świątecznymi - dodam także przepis na drożdżówki cynamonowe, które robiłam w weekend. Dlaczego warto je spróbować ? Bo nie są czasochłonne, są bardzo smaczne i do tego pięknie wyglądają ! Ciasto: - szklanka mleka - pół kostki drożdży - 3 szklanki mąki

dlaSmaQ
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 165

mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest na styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia zwiększ ilość grzybów. Paszteciki w w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 2 łyżki masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z lodówki 171

Pyszne drożdżówki z ciasta, które rośnie w lodówce. 50 dkg mąki  3,5 dag świeżych drożdży  1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru  1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. kwaśnej śmietany  2 jaja szczypta soli  dowolne nadzienie Do mleka wkruszyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę

Moje domowe kucharzenie
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 207

poprzez ułożenie w formie obok siebie kilku zrolowanych ze słodkim nadzieniem zawijańców . Inny sposób na nietypowo robione ciasto drożdżowe, to wykorzystanie tzw. nadzianych bułeczek przytulonych , tak jak w tej Drożdżówce z dynią i powidłami śliwkowym .   Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO: 40g drożdży świeżych 75g masła 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej

Grunt to przepis!