dłuższego czasu miałam zamiar upiec jagodzianki, na które przepis znajdziecie tutaj . Dlatego, gdy zobaczyłam, ze w kolejnej akcji Wypiekania na śniadanie organizowanej na FB mają być drożdżówki z serem, wiedziałam, że muszę je upiec! Ja swoje wzbogaciłam o dodatek jagód, dzięki czemu bardzo przypominają jagodzianki, które zawsze robię, różnią się jedynie troszkę wyglądem, otóż te tworzą takie "zawijaski". Są pyszne
Z miłości do słodkościPolecam Wam przepis na bardzo smaczne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie lub do pracy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 35 g masła 25 g świeżych drożdży 2 zółtka 125 ml mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka
O kuchni z uczuciemBabeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil
Szefowa kuchniwarzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Składniki na 2 małe keksówki (lub formę 20 x 20): 2,5 szklanki mąki
Ugotowaćgłównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta
Kulinarne przygody Gatityamarantusem z bloga knife&spoon Kasi i Beaty Koktajl truskawkowy z wanilią, miodem, cynamonem i amarantusem z bloga Ewa kuchennie Ewy Z mojego bloga w akcji brały udział: Drożdżówki z serem i amarantusem Amarantusowe sezamki Ciastka "Bogactwo minerałów" Strucla z rabarbarem i amarantusem Naleśniki amarantusowo-orkiszowo-owsiane Pieczone jabłka z amarantusem Amarantusowe roladki warzywne Amarantusowa polenta z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieBuchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule. Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211. Ciasto 1/2 litra ciepłego
Kuchenne aromatygłównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną
greenscarfkawałek zwiniętego ciasta. Tak przygotowane ciasto zostawiam w ciepłym miejscu do ponownego podrośnięcia na mniej więcej 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte drożdżówki piekę przez ok. 20-25 min do ładnego zrumienienia. Upieczone bułeczki studzę na kratce, wystudzone posypuję odrobiną cukru pudru. Smacznego
Plate of Joysmażyć i mnie zaprosi! Ależ to było szczęście! Chyba przez brak ciast drożdżowych w dzieciństwie teraz robię je ciągle! A to racuszki, a to placuszki. A to bułeczki, drożdżówki, chlebki, itd. Uwielbiam drożdżowe! A i samo jego wyrabianie! Czysta przyjemność! Dla mnie ma działanie terapeutyczne - relaksuje swoją delikatnością, ale kiedy trzeba można się nieźle na nim wyżyć :) Osobiście lubię
Plate of Joyjuż mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :) Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi. Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową , z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru. Składniki: 500 g mąki, 2 jajka, opakowanie drożdży instant, szczypta soli, 100 g cukru, 65 g roztopionego masła, 190 g mleka Z podanych składników
Plate of Joyzrobienia po powrocie. Po kilku dniach kiedy wszystko jest zrobione, można wrócić do normalnego życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką. Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek
Plate of JoyUwielbiam domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Pojechaliśmy z mężem na grzyby wróciliśmy z cudownymi, pachnącymi lasem jeżynami. Zrobienie z nich użytku, było tylko kwestią czasu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 300 g jeżyn Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru
Wielki apetytpodanych składników zrobić kruszonkę, rozsypać na truskawkach - piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 40 minut, do suchego patyczka ciasto zostawić do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna, puszysta i szybko się zjada i można dać różne owoce...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię