CIASTECZKA FRANCUSKIE Z SEREM I BRZOSKWINIAMI Uwielbiam je po prostu. Doskonały zamiennik drożdżówek, lub kanapek. To kolejny przepis, który kategoryzuje się do tych łatwych i przyjemnych w wykonaniu. A do tego smacznych, dzięki korzennemu nadzieniu, który tworzy serek śmietankowy i brzoskwinie wraz z przyprawami:) Pycha! SKŁADNIKI ( Na ok. 26 sztuk) NADZIENIE Z OWOCÓW: 1 szklanka pociętych w niedużą kostkę
Calzonella.comczas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki - łyżka rodzynek - 2 duże łyżki pokrojonych orzechów włoskich Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru - 120 g masła - kilka kropel olejku waniliowego zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka
Wypieki Renebyło mniej lepiące)- formujemy okrągłe ksztalty wyłożone ciasto dekorujemy borówkami- całość pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 min dodatkowo pod koniec pieczenia, możemy posypać nasze bułeczki szczyptą ksylitolu- drożdżówki będą nam się ładnie "błyszczeć
healthy dreamsTłusty Czwartek. Zmora wszystkich dietetyków i osób na diecie. Wszędzie pączki, faworki i inne drożdżówki. Podobno pączki spożyte w Tłusty Czwartek wcale, ale to wcale nie odkładają się w biodrach. Pobożne życzenia. Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano
ladykitchenDzisiaj zapraszam na moje ulubione drożdżówki ze serem i pysznymi malinami od firmy Eterno Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej . Bułeczki poleca na śniadanie a nawet do kawki, wyśmienicie smakują. Przepis na ciasto drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, małe drożdżówki, nieskomplikowane w wykonaniu, a stanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto
Wielopokoleniowoprostu drożdżówka, ale aby nie była nudna, dodaliśmy ciemną warstwę. Składniki: -3,5 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -2 żółtka i jedno całe jajko oraz jajko do smarowania -5 dkg masła -łyżka kakao -szczypta soli -aromat Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy
Maminek kulinarnyAleż to życie potrafi być złośliwe. Wczoraj pisałam Wam o tym, jak lubię swoje poranki, a dzisiaj wiszę nad kawą i zastanawiam się, czy pojęczeć jeszcze
brunetkawkuchniminut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około
Rozpustne gotowaniePyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany. Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak. Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta
Walijskie Pichceniezdjęciu niżej pocięte ciasto). Każdy kawałek ciasta skręcać dwukrotnie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut. Zjadać rękoma, odrywając jeszcze ciepłe cząstki ciasta. ----- Podobne: Kanelbullar Zakręcone drożdżówki z serem lub dżemem Pizza z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzieCzyli trochę miłości na śniadanie :) Dziś postanowiłam uraczyć się śniadaniem o wielce romantycznych kształtach, zaserwowanym samej sobie, bez Pana Męża udziału. Wczorajsze ćwiczenia relaksacyjne przy wyrabianiu Drożdżówki z dżemem truskawkowym i kruszonką , okazały się skuteczne tylko połowicznie i stan rozdrażnienia w stosunku do małżonka nadal trwa. Parówka-serce w towarzystwie jaja sadzonego - oto romantyczny związek doskonały! :) Składniki na porcję
Grunt to przepis!razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza. Nic więc dziwnego, że Pan Mąż z ogromnym entuzjazmem podchodzi do mojego pieczenia drożdżówek. Efekty są bowiem niezwykle pożyteczne dla wszystkich domowników. Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym
Grunt to przepis!kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb , bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam nowe produkty, w których się zakochałam: mąka kasztanowa , quinoa , tapioka. 10. Spóbowałam egzotycznych owoców, takich jak: karambola, smoczy owoc, kaki, liczi. 11. Odkryłam na nowo kasze , przygotowałam z nich
Zawsze głodna!Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie