drożdżówki - 3996 przepisów (strona:175/267)

Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 144

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z SEREM I BRZOSKWINIAMI Uwielbiam je po prostu. Doskonały zamiennik drożdżówek, lub kanapek. To kolejny przepis, który kategoryzuje się do tych łatwych i przyjemnych w wykonaniu. A do tego smacznych, dzięki korzennemu nadzieniu, który tworzy serek śmietankowy i brzoskwinie wraz z przyprawami:) Pycha! SKŁADNIKI ( Na ok. 26 sztuk) NADZIENIE  Z OWOCÓW: 1 szklanka pociętych w niedużą kostkę

Calzonella.com
Makowiec podwójnie rolowany 172

czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli masa jest za rzadka lub 2 zmielone czerstwe drożdżówki - łyżka rodzynek - 2 duże łyżki pokrojonych orzechów włoskich   Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru - 120 g masła - kilka kropel olejku waniliowego zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka

Wypieki Rene
Fit żytnie drożdżówki z borówkami 199

było mniej lepiące)- formujemy okrągłe ksztalty wyłożone ciasto dekorujemy borówkami- całość pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 min dodatkowo pod koniec pieczenia, możemy posypać nasze bułeczki szczyptą ksylitolu- drożdżówki będą nam się ładnie "błyszczeć

healthy dreams
Pączki 155

Tłusty Czwartek. Zmora wszystkich dietetyków i osób na diecie. Wszędzie pączki, faworki i inne drożdżówki. Podobno pączki spożyte w Tłusty Czwartek wcale, ale to wcale nie odkładają się w biodrach. Pobożne życzenia. Obliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano

ladykitchen
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 203

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione drożdżówki ze serem i pysznymi malinami od firmy Eterno Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej . Bułeczki poleca na śniadanie a nawet do kawki, wyśmienicie smakują. Przepis na ciasto drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na  Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier

Sama słodycz i szczypta chili
Małe drożdżówki z makiem 151

Pyszne, małe drożdżówki, nieskomplikowane w wykonaniu, a stanowiące znacznie lepszą alternatywę od kupnych bułek drożdżowych :-) Lepszą, bo robimy wszystko sami, zatem dokładnie wiemy, co jest w środku, a czego nie ma, np. różnych spulchniaczy. I oczywiście pomijam satysfakcję z samodzielnego wykonania ładnych bułeczek :) SKŁADNIKI: rozczyn: - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 4,5 dkg świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto

Wielopokoleniowo
Drożdżówka marmurkowa 115

prostu drożdżówka, ale aby nie była nudna, dodaliśmy ciemną warstwę.     Składniki: -3,5 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -2 żółtka i jedno całe jajko oraz jajko do smarowania -5 dkg masła -łyżka kakao -szczypta soli -aromat Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Brioche – delikatne francuskie pieczywo… 134

Ależ to życie potrafi być złośliwe. Wczoraj pisałam Wam o tym, jak lubię swoje poranki, a dzisiaj wiszę nad kawą i zastanawiam się, czy pojęczeć jeszcze

brunetkawkuchni
Knedlik, czyli czeski knedel. 274

minut, aż drożdże podwoją objętość.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski. Wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około

Rozpustne gotowanie
PYSZNA DROŻDŻÓWKA NA ŚMIETANIE 150

Pyszna drożdżówka z dodatkiem śmietany.  Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.  Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta

Walijskie Pichcenie
Podwójna zakręcona margherita 185

zdjęciu niżej pocięte ciasto). Każdy kawałek ciasta skręcać dwukrotnie. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok. 30 minut. Zjadać rękoma, odrywając jeszcze ciepłe cząstki ciasta. ----- Podobne: Kanelbullar Zakręcone drożdżówki z serem lub dżemem Pizza z pieczarkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Serce z parówki i jajka sadzonego 154

Czyli trochę miłości na śniadanie :) Dziś postanowiłam uraczyć się śniadaniem o wielce romantycznych kształtach, zaserwowanym samej sobie, bez Pana Męża udziału.  Wczorajsze ćwiczenia relaksacyjne przy wyrabianiu Drożdżówki z dżemem truskawkowym i kruszonką , okazały się skuteczne tylko połowicznie i stan rozdrażnienia w stosunku do małżonka nadal trwa. Parówka-serce w towarzystwie jaja sadzonego - oto romantyczny związek doskonały! :) Składniki na porcję

Grunt to przepis!
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 175

razu przechodzi mi chęć do natychmiastowej wiwisekcji małżonka, a buzująca furia wyraźnie się zmniejsza. Nic więc dziwnego, że Pan Mąż z ogromnym entuzjazmem podchodzi do mojego pieczenia drożdżówek. Efekty są bowiem niezwykle pożyteczne dla wszystkich domowników.  Ja nadal jestem w posiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym

Grunt to przepis!
Podsumowanie roku 2015 178

kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb ,  bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam nowe produkty, w których się zakochałam: mąka kasztanowa , quinoa , tapioka. 10. Spóbowałam egzotycznych owoców, takich jak: karambola, smoczy owoc, kaki, liczi. 11. Odkryłam na nowo kasze , przygotowałam z nich

Zawsze głodna!
Lukier - najprostszy przepis 107

Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na  pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki  wody

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie