drożdżówki - 4205 przepisów (strona:197/281)

Drożdżowe ślimaczki cynamonowo dyniowe 161

smaczny. Miałam zamiar polać je lukrem, ale zniknęły zanim zdążyły ostygnąć, dzieci zajadały się nimi z ogromnym apetytem, ale przyznam szczerze, że nie tylko dzieci. Chciałam spakować córce taką drożdżówkę na drugi dzień do szkoły, ale już nie było co pakować. Oprócz pysznego smaku mi się kojarzą z różami, a nie ze ślimakami Ale ślimaki ze względu na zwijanie Przepis

dom-agi.pl
Jak przestać jeść słodycze? 8934

szybką jej utratę. Gdzie ich najwięcej się kryje? słodzone, gazowane i kolorowe napoje batony, cukierki, żelki, czekolady chipsy, frytki, solone paluszki produkty z białej mąki: chleb, kajzerki, makaron, drożdżówki owocowe jogurty i serki owoce Jak przestałam je jeść? Moja historia jest krótka. Od kiedy zaczął się nasilać trądzik zrezygnowałam z czekolady i produktów czekoladopodobnych. Odstawiłam chipsy i pozostałe produkty. Sama

Truskawkowa Fiesta
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 398

Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa

e-PrzepisyKulinarne
Topniki jabłkowe 175

smakiem dłużej, to musicie podwoić ilość składników. Myślę, że można jabłko zastąpić innym, ulubionym owocem.  Poza tym ciasteczka są bardzo fajne dla dziecka do szkoły zamiast kupnej tradycyjnej drożdżówki z jabłkami. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru pudru (jeśli nie macie cukru pudru to przy okazji przepisu na  tort w kształcie kortu tenisowego   opisywałam, jak go zrobić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Warkocz jabłkowy 152

Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cynamonowe ślimaczki 185

Bardzo oryginalne, pachnące i smakujące dość mocno cynamonem drożdżówki. Proste niekłopotliwe w wykonaniu, zawsze się udają! Są pyszne, zapewniam, że nie opłaca się robić z mniejszej porcji, bo wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!)  1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja  2 żółtka

kgwjanczewo
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 223

jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut.. No i zabrakło mi cukru , więc dałam dodatkowo miód mniszkowy .Pyszna drożdżówka...a do niej kubek zimnego mleka.. 3/4 szkl. letniego mleka 2 jajka (rozbełtane) 1/2 szkl. oleju aromat 10 dkg cukru [ u mnie 7 dkg i 2 łyżki miodu mniszkowego ] szczypta

Moje domowe kucharzenie
Słodkie środy - drożdżówki odrywane z masą kajmakową 164

właśnie wiedzie u mnie prym. Dziś zachęcamy do przygotowania bułeczek z masą kajmakową, ale można ukryć w środku również prażone jabłka, biały ser, budyń lub sezonowe owoce. Drożdżówki odrywane z masą kajmakową   SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka 1 puszka (400g) masy krówkowej kajmak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 498

Takie drożdżówki odrywane robię bardzo często i wszyscy u mnie już je znają i się nimi zajadają. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepis na ciasto drożdżowe. 180

jednolitą masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby drożdżowe i inne ciasta. Tutaj znajdziesz film jak zrobić pyszne chałki z marmoladą i rodzynkami

Przepisy i porady kulinarne
Donaty z piekarnika. Pączki z dziurką. 238

typowe pączki, ale bardziej drożdżówki zrobione na kształt pączków no i z piekarnika :) a smakują też rewelacyjnie :) Składniki:   500 g mąki pszennej typ 500, 15 g świeżych drożdży, 50 g roztopionego masła, 200 ml mleka, 3 jajka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego.   Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, pokruszone drożdże, letnie mleko, dwa roztrzepane jajka

Aga w kuchni
Bułki owsiano - gryczane na maślance z żurawiną. 180

moich jak najbardziej, przynajmniej do tej pory, udanych postanowień noworocznych. Nie odwiedzam piekarni i piekę pieczywo w domu. Nie ma nic sobie równego jak domowy chleb, bułeczki, czy drożdżówki. Dziś kolejna ich porcja, tym razem z żurawiną. Czego użyłem? -250 gram mąki owsianej -150 gram mąki pszennej TYP 550 -100 gram mąki gryczanej -łyżeczka cukru -400 ml maślanki podgrzanej, temperatura

BaRepas
Drożdżowe ślimaczki z kajmakiem i gruszkami 159

ślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 25-30 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Zajadać ze smakiem! Smacznego

Kuchnia Ellie
Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 165

towar w sklepiku nadaje się do całkowitej wymiany? Czy nie można zamienić żelek na owoce, wstrętnie żółtej oranżady na soki owocowe, a ociekającego keczupem hot-doga na świeżą drożdżówkę?  Czy dzieci zahipnotyzowane ilością słodyczy i chipsów będą miały ochotę na miskę sałaty, domowy obiad? Wciąż mam nadzieję, że tak. Czy możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 161

ciasta czekoladowe i karmelowe makaroniki musiałyby z godnością ustąpić miejsca pachnącej, świeżej i puszystej buchcie.  I tak zrobiły. Pierwszym ciastem jakie upiekłam po przepędzeniu wirusa była wielka, puchata drożdżówka z kruszonką. Kojące i miękkie lądowanie z krainy szczęśliwych wspomnień w długo wyczekiwanym świecie pierwszej słonecznej i wiosennej soboty. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W zeszycie Karolki

KUCHARNIA