wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut. 5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek. Smacznego
Kuchnia domowa Anirownie smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie,a te upieczone w domu nie maja sobie rownych.Zapraszam do przepisu.Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piekliście ciasto drożdżowe przy uchylonych drzwiach piekarnika? Ja już tak…:) Przepis znalazłam u Mysi i na tyle mnie zaintrygował, że oczywiście zabrałam się zaraz do pracy… Drożdżówka wyszła lekka, delikatna i puszysta. Wspaniale smakuje z rabarbarem ale też będzie dobrze smakować z innymi owocami. Przepis warty powtórzenia. Ja po ponad tygodniowym wyjeździe ciągle nie mogę wrócić do codziennej
UgotujmyTo.plSezon na maliny w pełni i trzeba z niego korzystać! Robimy z nich dżemy … przetwory … serniki … drożdżówki … ucierane ciasta … Ja postanowiłam zrobić tartę! Nie miałam z nią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoBędę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę! Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości! Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra! Sklepy i targi obfitują już w truskawki
Ostra na SłodkoNarobiłam smaka samym zdjęciem , co?! ;) Czasami jest tak , że nudzą nam się zabierane codzienie do pracy kanapki czy drożdżówki , a nie mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :( Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny
Ostra na SłodkoSezon na rabarbar jest więc trzeba z niego korzystać. Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki! U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;) Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste
Ostra na Słodkosezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa! Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Zrobiłam też smakowite drożdżówki … więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe. Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku! Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną
Ostra na SłodkoSezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy! Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe . Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem. Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane. Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają
Ostra na Słodkogotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpokusi :). Ale z drugiej strony trzeba na nie czekać do następnego roku. ja sądzę, że jeszcze w tym roku rozraduje moją rodzinkę podsuwając im pod nosek, tą pysznie pachnącą drożdżówkę :) Składniki: (na ok. 30 sztuk) 1 kg mąki 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 1/3 kostki masła 2 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek słodkiej śmietanki (30%) 80 g drożdży
Moje pyszne gotowaniepana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu; że mógłby być
Codzienna kuchnia niecodziennaPiekarnik nagrzewamy do 175st C. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem + 1 łyżeczka mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min (jeżeli za szybko nam się przypieka to radzę drożdżówkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Studzimy na kratce. Teraz zostaje nam tylko delektowanie się smakiem domowej drożdżówy ! :) Smacznego
charlotte gotujewtorek miałam chandrę. Piekłam drożdżówki, z piekarnika pachniało tak cudnie, a ja czułam, że potrzebuję jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i już wiedziałam, że to jest to. Bo co bardziej może kojarzyć się z jesiennym wieczorem niż aromatyczne, pieczone jabłko? No przecież, że nic. Upiec jabłko umie każdy, też mi filozofia. Dlatego dzisiaj taki przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogę się doczekać! Dzisiaj zjemy po ostatnim kawałeczku sernika, więc już zaczynam kombinować, co by tu dobrego przygotować... W związku z zaistniałą śnieżną zimą mam ochotę na drożdżówkę. Albo czekoladę. A może jedno i drugie
Pożeraczka, czyli raz adobrze