zucchero 25 g di lievito di birra fresco 5 g di sale 300 ml di latte intero 1 limone 150 g di confettura di fragole PRZYGOTOWANIE Przygotowanie drożdżówek rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru. Drożdże zalewamy letnim mlekiem (ok. 100 ml), mieszamy do ich rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką
La grande e la piccola cuocaTruskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik
Kulinarne przygody GatityDrożdżowe wypieki najbardziej lubię robić latem.Temperatury u mnie dochodzą do 40 stopni ,więc drożdżowe rosną jak szalone.Dziś zakręcona drożdżówka z kokosową kruszonką.Polecam!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około
Ladylaura.Sezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka
Moje domowe kucharzeniePiękny rabarbar wciąż na topie. Co mnie bardzo cieszy. Zatem kolejna wersja mojej ulubionej drożdżówki, która praktycznie robi się sama. Pięknie rośnie i pachnie. Przepis na kwadratową blaszkę (ciasto będzie wysokie), który równie dobrze sprawdzi się na prostokątnej formie. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pół kostki dużych drożdży 1 szklanka mleka 3 jajka pół kostki margaryny
Karczma HonoriettyTruskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik
Kulinarne przygody GatitySezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki : 3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek. 1/3 szklanki cukru (70g) 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka 200 ml śmietany 12 % 1 opakowanie drożdży instant (suszonych
Malinowa KawiarenkaTruskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik
Kulinarne przygody GatityDzisiaj coś dla fanów muffinek, tym razem wersja z truskawkami. Puszyste, wilgotne, delikatne i ładnie wyrośnięte babeczki to znakomity smakołyk na deser, świetnie zastąpą drożdżówkę, czy kanapki na śniadanie, można je zabrać do pracy lub na piknik. składniki na 12 sztuk 150 g truskawek 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Smakowite DaniaSzybka i prosta drożdżówka do przygotowania.Może nie jest to nasza tradycyjna drożdżówa,ale jest pyszna i co ważne nie pochłania mnóstwa czasu.Polecam i zachęcam do wypróbowania. Ciasto 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 4 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 szklanki mąki szczypta soli Drożdże pokruszyć do miski,wsypać cukier i cukier
Anielskie wypiekiCiasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot
Kulinarne przygody Gatitydzisiaj upał a mi się zachciało swojskich drożdżówek :) dzięki temu że tak ciepło ciasto wyrosło mi w mig. Zapraszam na pyszne bułeczki z serem w różnych kształtach :) do sera użyłam cukru waniliowego i rodzynek firmy CYKORIA . Zapraszam :) około 560 g mąki pszennej typ 550 1 szklanka ciepłego mleka 25 g drożdży 60 g cukru 1 cukier waniliowy Cykoria
Sama słodycz i szczypta chiliTruskawki panoszą się na blogach, kuszą aromatem dżemów, lekkością serników na zimno, zapachem ciepłych drożdżówek. Uległam truskawkowej pokusie, ale nie żałuje ani trochę. Jak co roku w sezonie musi pojawić się u nas sernik na zimno z truskawkami. I choć na blogu już dwa serniki są, to pomyślałam, że dobrego nigdy za wiele. Tym bardziej, że ten sernik jest inny
Obiad gotowyJAMAR Pyszna owocowa marmolada. Twarda ale dobrze się rozsmarowuje np. na kanapkach. Nie jest za słodka. Polecam w 100 %. Moje zastosowanie: ☛Do kanapek ☛Do naleśników ☛Do omletów ☛Do drożdżówek ☛Do wypieków ☛Do naleśników ☛Do deserów na zimno Produkty firmy JAMAR znajdą zastosowanie w każdej kuchni. Ja jestem zadowolona i polecam je z czystym sumieniem. Zapraszam do odwiedzenia strony
Gotowanie PatkiTruskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta
Kulinarne przygody Gatity